«Cats» αλά ελληνικά: Τα δάκρυα για τον Αρζόγλου, οι τρομερές «Γάτες» και το pole dancing της Συνατσάκη

«Cats» αλά ελληνικά: Τα δάκρυα για τον Αρζόγλου, οι τρομερές «Γάτες» και το pole dancing της Συνατσάκη

«Κάθομαι στην κουίντα και διδάσκομαι από τα παιδιά», αποκαλύπτει στο protothema.gr ο κορυφαίος ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου - Πλήθος επωνύμων στη λαμπερή πρεμιέρα 

CATS1
Έχουν γράψει για το θρυλικό «Cats»: New York Times-«Το Cats είναι η αρχή και το τέλος του Μιούζικαλ», Guardian-«Οι φανατικοί θαυμαστές θα το «ρουφήξουν» λεπτό προς λεπτό», Time-«Πρόκειται για διεθνές φαινόμενο».

Σε μια εποχή που η Ελλάδα περνά δια πυρός και σιδήρου και καλείται να αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη οικονομική κρίση στη νεότερη ιστορία της, οι «Γάτες» κουβαλούν στις αποσκευές τους εκτός από λάμψη, «Λύτρωση» και «Σωτηρία»! Οι περιπλανώμενες κεραμιδόγατες και η last chance στην εκλεκτή να ξαναγεννηθεί, ίσως είναι κορυφαίος συμβολισμός για την χώρα μας και αποδεικνύει ότι τα διάσημα αιλουροειδή ανέβηκαν σε ελληνική σκηνή στο σωστό timing. «Extravaganza» παράσταση, εντυπωσιακή, με τη γοητεία της πολυπλοκότητας, χάρις στην ποίηση που την εμπνέει.

Το ξακουστό μιούζικαλ που αστράφτει τα τελευταία 30 χρόνια στη σκηνή του «Broadway» (έχει παιχτεί σε 18 διαφορετικές Γλώσσες) ανέβηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε ελληνική απόδοση, πρώτη φορά στα χρονικά, και αυτό από μόνο του είναι μεγάλο γεγονός.
CATS1
Κλείσιμο


«Cats» αλά ελληνικά, λοιπόν! Με έναν συγκινητικό Κώστα Αρζόγλου στο ρόλο του Gus, που η παρουσία του προσέδωσε άλλη βαρύτητα στην παράσταση, μια live μπάντα στα πόδια του κοινού που απογείωνε το μουσικό αριστούργημα και τη βελούδινη φωνή της Σόνιας Θεοδωρίδου, μαζί με τα εξαιρετικά κοστούμια, τις χορογραφίες και το μακιγιάζ made by Marketakis, το ταξίδι στον κόσμο της Γατο-φαμίλιας έχει, όντως, τους καλύτερους οιωνούς!

Ο Κώστας Αρζόγλου στη σκηνή, ως Gus
CATS4
 

«Ένας ηθοποιός καλείται πολλές φορές μέσα σε τρία λεπτά να μεταδώσει συναίσθημα στο κοινό, όντας ακόμη και στατικός. Αυτό ήταν το στοίχημα στο ρόλο του Gus», δηλώνει ο Κώστας Αρζόγλου στο protothema.gr. Μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που οι κόποι των συντελεστών της παράστασης ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένιωσε αμέσως μετά την πρεμιέρα ο σκηνοθέτης του «Cats», Δημήτρης Μαλισσόβας. «Δεν θέλαμε να συγκριθούμε με την ξένη παραγωγή, παρά τη φήμη που έχει το συγκεκριμένο έργο. Θέλαμε όμως να δώσουμε το ελληνικό στοιχείο, που είναι η ψυχή. Αγάπησα αυτά τα αιλουροειδή γιατί τελικά έτσι είμαστε κι εμείς, η φάρα μας. Είμαστε ρακένδυτοι».

Η αγαπημένη σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου επί το έργον  
CATS_SONIA1


Ως το τρίτο μιούζικαλ που ανεβαίνει στη σκηνή της χώρας μέσα σε μια σεζόν(μετά το «Hair» και το «Grease»), το μόνο σίγουρο, είναι ότι το ελληνικό κοινό αγκαλιάζει ένθερμα το είδος και τιμά κάθε αξιόλογη προσπάθεια. Ο θεατρικός παραγωγός Γιώργος Ισαάκ παίρνει στην πλάτη του την επιτυχία γιατί «έκλεισε» τα πολύ δύσκολα δικαιώματα του μιούζικαλ που υπογράφει ο Andrew Lloyd Webber και εργάστηκε πυρετωδώς μαζί με όλο το team για ένα άρτιο αποτέλεσμα. Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος υπογράφει το κείμενο, ενώ ο Αλέξιος Πρίφτης έχει αναλάβει τη μουσική διδασκαλία και τη διεύθυνση ορχήστρας.

Η «Γάτα» Μαίρη Συνατσάκη στο κέντρο της σκηνής 
CATS5


Το στοίχημα, ίσως παιχτεί στα κείμενα και την ελληνική απόδοση που σίγουρα, απαιτεί ένα «εκπαιδευμένο» κοινό.

Ο γκρίζος «Σκουπιδότοπος», λοιπόν, το σπίτι των «Cats», όταν γεμίζει με χρωματιστές μουσούδες και παιχνιδιάρικες φανταχτερές ουρές, που λικνίζονται σε ρυθμούς πρωταθλητών της Ρυθμικής, και πηδούν από στέγη σε στέγη, τραγουδώντας τα θρυλικά τραγούδια με εξαιρετική ικανότητα, παίρνει ζωή, με τους θεατές να καταλήγουν όρθιοι και να χειροκροτούν, ζητωκραυγάζοντας, για να εμψυχώσουν τους performers.

CATS3


Αν αντέχετε πολλές «Γατούλες» να ξεπηδούν έξαφνα στην πλατεία, θέση Σ17, ουρλιάζοντας, για να σας αναστατώσουν το βράδυ και να ανεβάσουν τη διάθεση, «ζώνη ασφαλείας» για ροκ Γατο - περιπέτειες. Στις 20 Ιουλίου του 2016 οι New York Times βάζουν τίτλο: «We Love Cats, We Hate Cats»... Ο καθείς διαλέγει.

Έκπληξη στην παράσταση αποτέλεσε το νέο «αίμα», Άρης Πλασκασοβίτης, Ίαν Στρατής, και η Μαίρη Συνατσάκη που χόρεψε μέχρι και pole dancing, on stage. Ο εξαιρετικός Άρης απόλαυσε κάθε λεπτό στη σκηνή, στο ρόλο του σκανδαλιάρη γάτου Mungojerrie, και δηλώνει ότι από εδώ και πέρα θα ανυπομονεί να γίνει «Γάτα». Τον δυσκόλεψε ο συνδυασμός κίνησης - τραγουδιού, ενώ αποκαλύπτει πως η μεταμόρφωση είναι διαδικασία εξοντωτική.

Ο νεαρός ταλαντούχος Ίαν, με εμπειρία στο musical και δυνατότητες στο τραγούδι, που ενσάρκωσε επάξια τον «πρωταγωνιστή» Γάτο Rum Tum, δεν αγχώνεται, δε φοβάται τη σύγκριση και διαβάζει πολύ για να κατανοήσει όλες τις ερμηνείες του έργου. «Ήταν εξαιρετικά δύσκολο όλο το εγχείρημα. Έλαβα πολύ ενέργεια σήμερα από τον κόσμο, γεγονός που με βοήθησε και επάνω στη σκηνή. Με δυσκόλεψε μπορώ να πω η κινησιολογία, ο χορός, γιατί είμαι ''παρθένος'' σε αυτό. Αφιέρωσα πολύ χρόνο για να καταλάβω αυτό το μιούζικαλ, να το διαβάσω και να αποδώσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι τεράστιος ο κόσμος που πρέπει να ανακαλύψεις. Το κοινό πρέπει να είναι ''εκπαιδευμένο'' για να απολαύσει την παράσταση. Δεν αρκούν τα τραγούδια». 

Τέλος, η Μαίρη Συνατσάκη, ήρθε, όπως η ίδια δηλώνει στο protothema.gr, αντιμέτωπη με το πιο δύσκολο εγχείρημα της ζωής της, προπονείται σαν αθλητής, και εξομολογείται πως στις πρόβες όλοι έκλαιγαν, όταν έβλεπαν τον Κώστα Αρζόγλου στη σκηνή. «Είναι σπουδαίο που δόθηκε η άδεια να μεταφραστεί αυτό το έργο από τα Αγγλικά στα Ελληνικά. Όλοι οι συντελεστές σεβάστηκαν το έργο. Είμαι ενθουσιασμένη για όλο αυτό που βιώνω. Τα πιο δύσκολα αρχίζουν  τώρα, γιατί πρέπει να προπονούμαστε πλέον για την παράσταση! Να τραγουδάς και να χορεύεις σε αυτό το επίπεδο είναι για μένα ασύλληπτα δύσκολο εγχείρημα». 

Την παράσταση τίμησε πλήθος του καλλιτεχνικού κόσμου, με το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» να ασφυκτιά από λάμψη και σπουδαίες παρουσίες.

Ενθουσιασμένη με την παράσταση «Cats» δήλωσε η Νάντια Μπουλέ, που πέρυσι είχε πρωταγωνιστήσει ως Εβίτα Περόν στην παραγωγή του μιούζικαλ «Εβίτα», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλισσόβα.
CATS_BOULE1


«Ξετρελάθηκα. Μου άρεσε πάρα πολύ. Είμαι πολύ μεγάλη φαν των μιούζικαλ, του Cats συγκεκριμένα. Σε αυτό το έργο παίζουμε πολλοί φίλοι και συνάδελφοι οπότε το ευχαριστήθηκα διπλά», δήλωσε στο protothema.gr, μετά την πρεμιέρα.

Αποκάλυψε μάλιστα και τα αγαπημένα της τραγούδια από το θρυλικό μιούζικαλ του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ: «Το Memory είναι το πιο γνωστό και αγαπημένο αλλά μου αρέσει πολύ και το Mr Mistoffelees και το Macavity».

«Φεύγω με ένα συναίσθημα μεγάλου ενθουσιασμού», δήλωσε μετά το τέλος του μιούζικαλ η Κατερίνα Γκαγκάκη. «Προσωπικά αφέθηκα, μαγεύτηκα. Τα παιδιά είναι πολύ τυχερά γιατί ο Κώστας Αρζόγλου είναι μεγάλος ηθοποιός. Δεν έχει να αποδείξει τίποτα και το κάνει για το κέφι του και τη χαρά του και μπράβο του που το τόλμησε. Όταν ακούς στα Ελληνικά την απόδοση αρχικά, σου ξενίζει, και προφανώς ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ βατή η μεταφορά από τη μια γλώσσα στην άλλη».
CATS_GAGAKI1


Το παρών έδωσε και η Ντορέττα Παπαδημητρίου, η οποία, κατενθουσιασμένη, είπε: «Εξαιρετική παραγωγή, διεθνών προδιαγραφών, με υψηλό επίπεδο σε όλους του τομείς. Οφείλουμε να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες. Αξίζει τον κόπο σε τέτοιους καιρούς να στηρίξεις μια παραγωγή που είναι πολύ δύσκολο να την φέρεις εις πέρας. Σε ένα πολύ δύσκολο έργο, η παράσταση ήταν άρτια. Ένα θέαμα που θα μπορούσα να παρακολουθήσω και στο εξωτερικό».
CATS_DORETTA1


Στην πρεμιέρα παραβρέθηκαν οι: Κατερίνα Παπακώστα, Κατερίνα Γκαγκάκη, Ράνια Θρασκιά, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Αλέξης Κωστάλας, Γιώργος Περρής, Νίκος Μουτσινάς, Νίνα Λοτσάρη, Νάντια Μπουλέ, Αργύρης Αγγέλου, Δήμος Αναστασιάδης, Τζένη Θεωνά, Μάρα Δαρμουσλή, Δημήτρης Μηλιόγλου και πολλοί άλλοι.

Ο Κώστας Αρζόγλου με τις κόρες του, Μαρία και Αουρόρα Μάριον
ARZOGLOU_KORES

Η Ράνια Θρασκιά
CATS_RANIA_THRASKIA

Το ξέρατε; Υπάρχει χριστιανική ερμηνεία για το μιούζικαλ «Cats», σύμφωνα με την οποία, πίσω από την ετήσια συνάντηση των «Γατών», Jellicle Ball, κρύβεται η Ημέρα Εξιλέωσης, ο Γέρος Δευτερόνομος αντικατοπρίζεται στο πρόσωπο του Μωϋσή, του μεγάλου διαμεσολαβητή, ενώ η Grizabella, ως άλλη Μαρία Μαγδαληνή, ψάχνει για τη συγχώρεση. Ο Gus, η Γάτα του Θεάτρου, καθρεφτίζει τη σοφία του βασιλιά Σολομώντα που έχτισε τον πρώτο Ναό, στα χρόνια του Ιουδαϊσμού και το «κακό» βρίσκεται στο πρόσωπο του Macavity. Πολλές «Γάτες», άπειρες ερμηνείες δικαιώνουν την φρενίτιδα για το μαγευτικό Μιούζικαλ.

Ας θυμηθούμε τι σημαίνει «Cats»

Ο δημιουργός του «Cats», Andrew Lloyd Weber, θέλοντας αρχικά απλώς να μελοποιήσει τα ποιήματα του Eliot που αγαπούσε ως παιδί, συνέθεσε μουσική που έγινε αμέσως κλασική. Ο Webber συνδύασε στοιχεία τζαζ, ποπ, music hall και ροκ μουσικής. Τα τραγούδια παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1980 στο Sydmonton Festival που διευθύνει από το 1975 ο ίδιος ο Webber. Τη βραδιά παρακολούθησε η χήρα του T.S. Eliot, η οποία ενθουσιάστηκε με το αποτέλεσμα κι έδωσε στον Webber ανέκδοτα ποιήματα του Eliot. Έτσι, γεννήθηκε το «Cats», μια παράσταση που άλλαξε ολόκληρο τον τρόπο σύνθεσης και δημιουργίας του μιούζικαλ.

Η υπόθεση του θεατρικού μιούζικαλ «Cats» είναι βασισμένη σε μια ποιητική συλλογή του T.S. Eliot. Το σκηνικό είναι ένας πελώριος σκουπιδότοπος, όπου μαζεύονται οι Jellicle Cats για να παίξουν. Είναι η νύχτα του καθιερωμένου ετήσιου χορού των Jellicle Cats και o αρχηγός τους, ο γερο-Deuteronomy θα ανακοινώσει το όνομα της γάτας που θα ξαναγεννηθεί και θα ζήσει μια νέα ζωή στο Heavyside Layer. Η ανακοίνωση θα γίνει ακριβώς πριν από την αυγή. Όσο περιμένουν, οι γάτες διασκεδάζουν (και εμείς μαζί τους) διηγούμενες παλιές ιστορίες για τις πιο διάσημες και δημοφιλείς γάτες της ράτσας τους. Κι εμείς τις παρακολουθούμε καθώς περιμένουν να έρθει η αυγή και ο γερο- Deuteronomy να ανακοινώσει το όνομα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης