Το αλβανικό lifestyle γοήτευσε τον Ελληνα πρεσβευτή

Το αλβανικό lifestyle γοήτευσε τον Ελληνα πρεσβευτή

Ο Λεωνίδας Ροκανάς «διαφημίζει» από το κανάλι του μεγαλοκατασκευαστή, καναλάρχη και καταπατητή της περιουσίας των ομογενών στη Χιμάρα, Σαμίρ Μάνε, σε εκπομπή με παρουσιάστρια το γνωστό μοντέλο Φλοριάνα Γκάρο, τη νέα πρεσβευτική κατοικία στα Τίρανα

Το αλβανικό lifestyle γοήτευσε τον Ελληνα πρεσβευτή
Τις πολυτελείς βίλες του μεγαλύτερου καταπατητή των ελληνικών περιουσιών της Χιμάρας «διαφημίζει» ο Ελληνας πρεσβευτής στα Τίρανα Λεωνίδας Ροκανάς, μέσω lifestyle εκπομπών, στην αλβανική τηλεόραση.

Τη «χλιδάτη επίπλωση και τους ακριβούς πίνακες» της νέας πρεσβευτικής κατοικίας στα Τίρανα παρουσίασε πρόσφατα εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού TV Klan, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στην Αλβανία. Πρόκειται για τη lifestyle εκπομπή που προβάλλεται στην prime zone του σταθμού με τίτλο «Δεν είναι μόνο μόδα» και παρουσιάστρια το γνωστό μοντέλο Φλοριάνα Γκάρο, η οποία αφιέρωσε ρεπορτάζ 35 λεπτών στο ελληνικό πρεσβευτικό ζεύγος. Η εκπομπή έδειξε πλάνα από το εσωτερικό της νέας πρεσβευτικής κατοικίας, το σαλόνι, την κουζίνα και το γραφείο του πρεσβευτή, καθώς και την τραπεζαρία όπου το ζεύγος Ροκανά παρέθεσε δείπνο στην Αλβανίδα παρουσιάστρια.



Κλείσιμο
Στο «Beverly Hills» των Τιράνων
Η νέα πρεσβευτική κατοικία βρίσκεται στο νεότευκτο πολυτελές συγκρότημα «Rolling Hills Luxury Residences», το οποίο αποτελείται από 122 κατοικίες και απλώνεται στην τοποθεσία Πετρέλα στα περίχωρα των Τιράνων, ενώ πολλοί τη χαρακτηρίζουν «Beverly Hills» της αλβανικής πρωτεύουσας. Οι ιδιοκτήτες και οι ένοικοί του συγκαταλέγονται στην αφρόκρεμα της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Αλβανίας. Το συγκρότημα, που έχει σχεδιαστεί από το διάσημο αρχιτεκτονικό στούντιο «Three» που εδρεύει στο Ντάλας των ΗΠΑ, διαθέτει αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, ενώ πολύ σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει και μεγάλο εμπορικό κέντρο που θα φιλοξενεί γνωστά brands. Οι βίλες είναι χτισμένες με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, ενώ όλα τα υπνοδωμάτια διαθέτουν δικό τους λουτρό καθώς και γκαρνταρόμπα. Τα μεγάλα μπαλκόνια και τα παράθυρά τους βοηθούν ώστε οι κατοικίες να είναι λουσμένες στο φως της αλβανικής πρωτεύουσας. Οι τιμές ενοικίασης ξεκινούν από τις 3.500 ευρώ, ανάλογα τα τετραγωνικά και τις ανέσεις που προσφέρουν (πισίνα, γκαράζ, κελάρι κ.ά.).



Ο κ. Λεωνίδας Ροκανάς μιλάει στην εκπομπή «Δεν είναι μόνο μόδα» με παρουσιάστρια το γνωστό μοντέλο Φλοριάνα Γκάρο

Το πολυτελές συγκρότημα είναι ιδιοκτησία του μεγαλοκατασκευαστή και καναλάρχη Σαμίρ Μάνε, ο οποίος θεωρείται σήμερα από τους πλέον ισχυρούς ολιγάρχες της Αλβανίας, με υψηλές διασυνδέσεις στην κυβέρνηση Ράμα. Το τελευταίο διάστημα ο κ. Μάνε έβαλε στο στόχαστρό του περιουσίες ομογενών στην παραθαλάσσια περιοχή-φιλέτο της Χιμάρας. Εχοντας μάλιστα πάρει το πράσινο φως από την αλβανική κυβέρνηση, προχώρησε στην παράνομη οικειοποίηση έκτασης 278.000 τ.μ. στην παραλία του χωριού Παλάσα, δρομολογώντας την κατασκευή μεγάλου συγκροτήματος κατοικιών. Ο κ. Μάνε είναι επίσης ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού TV Klan, στο οποίο πρόσφατα ο Ελληνας πρεσβευτής παρουσίασε τη lifestyle πλευρά του.

«Θεωρώ προκλητικό το ελληνικό κράτος να μισθώνει κατοικία για τον εκπρόσωπό του στην Αλβανία με ιδιοκτήτη τον μεγαλύτερο καταπατητή ακίνητης περιουσίας που ανήκει σε ομογενείς της Χιμάρας», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο αρχισυντάκτης της ενημερωτικής πύλης himara.gr Θεόδωρος Γκούμας, καυτηριάζοντας παράλληλα και τη lifestyle εμφάνιση του κ. Ροκανά στον τηλεοπτικό σταθμό του κ. Μάνε: «Είμαι σίγουρος ότι η διαφήμιση του Ελληνα πρεσβευτή στις βίλες του κ. Μάνε θα βοηθήσει τον επιχειρηματία να τις μοσχοπουλήσει, αποφέροντάς του κέρδη που θα επενδύσει στην έκταση που έχει καταπατήσει στη Χιμάρα. Δυστυχώς ο κ. Ροκανάς έχει γοητευτεί από το αλβανικό lifestyle», τόνισε ο κ. Γκούμας.

Ο κ. Μάνε θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες στην Αλβανία. Στον όμιλό του, το Balkan Finance Group, περιλαμβάνονται περισσότερες από 18 εταιρείες (real estate, τουρισμού, λιανικού εμπορίου, μεταλλουργίας κ.ά.) σε 7 χώρες, με 3.000 εργαζομένους.

Κατάγεται από την Κορυτσά και μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα πουλώντας ηλεκτρικές συσκευές. Είναι παντρεμένος, έχει 4 παιδιά και από το 2012 είναι επίτιμος πρόξενος της Ταϊλάνδης στα Τίρανα.



Η 29χρονη Φλοριάνα Γκάρο είναι μοντέλο και παρουσιάστρια lifestyle εκπομπών της αλβανικής τηλεόρασης. Το 2012 είχε εκπροσωπήσει την Αλβανία στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Κόσμος». Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό Klan, παρουσιάζοντας την εκπομπή «Δεν είναι μόνο μόδα»


Ευάερο, ευήλιο και… τσουχτερό
Μέχρι πρότινος το πρεσβευτικό ζεύγος της Ελλάδας διέμενε σε διαμέρισμα που μίσθωνε το υπουργείο Εξωτερικών στο συγκρότημα «Sky Tower» στο κέντρο των Τιράνων και παλαιότερα σε μια βίλα πίσω ακριβώς από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Από τις πρώτες ενέργειες του κ. Ροκανά μόλις διορίστηκε στη θέση του πρεσβευτή στα Τίρανα τον Απρίλιο του 2014 ήταν η αναζήτηση νέας πρεσβευτικής κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή έγινε μέσω μεσιτικού γραφείου που δραστηριοποιείται και στην Αθήνα, με μηνιαίο μίσθωμα τις 4.140 ευρώ, περίπου δηλαδή 50.000 ευρώ ετησίως. Να σημειωθεί ότι το μίσθωμα μιας αξιοπρεπούς κατοικίας στο κέντρο των Τιράνων δεν ξεπερνάει τα 500-600 ευρώ μηνιαίως. Οπότε μόνο πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί το μίσθωμα των 4.000 ευρώ σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά για την Ελλάδα.



Δεν πήγε ποτέ στη Χιμάρα
Ο Ελληνας πρεσβευτής στα Τίρανα με τις lifestyle τηλεοπτικές εμφανίσεις και τις δημόσιες σχέσεις, τον τελευταίο 1,5 χρόνο που είναι επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην Αλβανία μαθαίνουμε ότι δεν έχει… προλάβει να επισκεφθεί την περιοχή της Χιμάρας προκειμένου να ενημερωθεί για την προσπάθεια υφαρπαγής των περιουσιών των εκεί ομογενών, στην οποία πρωταγωνιστεί ο σπιτονοικοκύρης του!  Η υφαρπαγή παραθαλάσσιων εκτάσεων στην περιοχή της Χιμάρας, οι οποίες είτε ανήκουν σε ομογενείς είτε στην Εκκλησία, αποτελεί μόνιμο στόχο μεγάλων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, που φτάνουν έως το πρωθυπουργικό γραφείο στα Τίρανα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «νότιοι» Αλβανοί, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα, κατηγορούν τους «βόρειους» πως έγιναν ιδιοκτήτες τεράστιων εκτάσεων στο Ιόνιο ενώ προηγουμένως στη ζωή τους δεν είχαν δει ποτέ θάλασσα. Ο πόλεμος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα Τίρανα για τα φιλέτα της Χιμάρας στο Ιόνιο συνεχίζεται σε βάρος ομογενών που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται.



Η βίλα στην οποία διαμένει ο Ελληνας πρεσβευτής Λεωνίδας Ροκανάς στο συγκρότημα «Rolling Hills Luxury Residences»

«Δυστυχώς είναι σε πλήρη εξέλιξη η απόπειρα Αλβανών καταπατητών-μεγαλοκατασκευαστών να υφαρπάξουν περιουσίες Ελλήνων της Χιμάρας, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Ράμα και τις πλάτες του δημάρχου Γιώργου Γκόρου», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Φρέντυ Μπελέρης, πρόεδρος του παραρτήματος Χιμάρας της «Ομόνοιας» και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον εκεί δήμο, σημειώνοντας με νόημα ότι ο προκάτοχος του σημερινού δημάρχου -κ. Βασίλης Μπολάνος- είχε αντιμετωπίσει σθεναρά και με επιτυχία τις απόπειρες των Αλβανών επιχειρηματιών να καταλάβουν τις ιδιοκτησίες των ομογενών. Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα στην περιοχή της Χιμάρας εξυπηρετούνται πλήρως με την ελεγχόμενη δημοτική αρχή που εξελέγη πριν από έναν χρόνο, μετά την εφαρμογή του αλβανικού «Καλλικράτη» και τη συνένωση με το Λούκοβο, στο οποίο επίσης κατοικούν ομογενείς, αλλά και τον μουσουλμανικό Δήμο Βράνιστας που έκρινε και το αποτέλεσμα της κάλπης. Στόχος, ο σταδιακός αφελληνισμός της Χιμάρας, όπως συνέβη με τον ελληνισμό των Αγίων Σαράντα και του Αργυροκάστρου. Η επίσημη Αλβανία αναγνωρίζει ότι κατοικούν Ελληνες μόνο στην αναγνωρισμένη «μειονοτική ζώνη» στην περιοχή του Αργυροκάστρου, που αποτελείται από 99 χωριά. Οι Ελληνες της Χιμάρας και της Κορυτσάς θεωρούνται για τα Τίρανα… ελληνόφωνοι Αλβανοί. Να σημειωθεί ότι έως το 1945 η Χιμάρα ήταν επισήμως αναγνωρισμένη από την Αλβανία ως ελληνική μειονοτική ζώνη.



Το εσωτερικό της κατοικίας του Ελληνα πρεσβευτή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης