Η γαλλική αυτοκρατορία των κοσμημάτων Cartier - Οι θρύλοι πίσω από τις δημιουργίες

Aπό τον 19o αιώνα ο Cartier ήταν ο πρώτος και μοναδικός διεθνής οίκος κοσμημάτων της εποχής, με μπουτίκ σε Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη - Το νέο λεύκωμα της Assouline «Cartier: The Impossible Collection» παρουσιάζει 100 από τις πιο εμβληματικές δημιουργίες και τους σταρ που τις λάτρεψαν

Αναλαμβάνοντας το εργαστήριο του δασκάλου του, ο Λουί-Φρανσουά Καρτιέ ίδρυσε την Cartier το 1847 εν μέσω της συνεχιζόμενης Γαλλικής Επανάστασης. Με την άνοδο της Δεύτερης Αυτοκρατορίας, η επιχείρηση αναπτύχθηκε με το άνοιγμα της πρώτης μπουτίκ Cartier το 1859. Στη συνέχεια, ο γιος του Λουί-Φρανσουά, Αλφρεντ, που ανέλαβε τα ηνία, μετέφερε την μπουτίκ στην περίφημη Rue de la Paix, στη «Συνοικία των Κοσμημάτων» του Παρισιού. Οι γιοι του Αλφρεντ επέκτειναν το brand στο εξωτερικό, με καταστήματα στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Οι επαναστατικές ιδέες, όπως η χρήση πλατίνας στα κοσμήματα, χάρισαν στον Καρτιέ τον τίτλο «Κοσμηματοπώλης των Βασιλέων, Βασιλιάς των Κοσμηματοπωλών».
Εργο του Zορζ Μπαρμπιέ για τον Cartier
Σκίτσο από αρχείο του οίκου

Σήμερα η Cartier διαθέτει περισσότερες από 200 μπουτίκ σε όλο τον κόσμο, με αριστοτεχνικές δημιουργίες που δεν περιορίζονται στα κοσμήματα και μόνο. Γνωστή για τα χαρακτηριστικά της κομμάτια, όπως τα βραχιόλια Love και το ρολόι Panthère de Cartier, η φίρμα είναι συνώνυμη της τέχνης και του διαχρονικού σχεδιασμού, του απαράμιλλου στιλ και της ασυναγώνιστης τεχνογνωσίας. Καθεμία από τις δημιουργίες που συνθέτουν τις εκπληκτικές συλλογές κατασκευάζεται με όλα όσα εγγυώνται την αντοχή στον χρόνο και φέρει την αυθεντική σφραγίδα του οίκου. Πρόκειται εξάλλου για αθάνατα κομμάτια-επενδύσεις που προορίζονται να φορεθούν για πολλά χρόνια και δεκαετίες, ώσπου μια μέρα να περάσουν στους κληρονόμους των κατόχων τους.
Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ λάτρευε τα Cartier
Κολιέ με βαθυτυπία πάνθηρα (2021)
Καρφίτσα του 1948: η πρώτη φορά που ο πάνθηρας του Cartier απεικονίζεται τρισδιάστατα

Cartier και μεγάλη οθόνη βάδιζαν πάντα χέρι-χέρι στο κόκκινο χαλί. Ενα από τα οράματα που εξακολουθεί να υπηρετεί ο γαλλικός οίκος είναι η συμβολή του στην Τέχνη, κυρίως στον κινηματογράφο, και με αυτό το σκεπτικό η Cartier παραμένει επίσημος συνεργάτης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Με ισορροπημένες αναλογίες και καθαρές γραμμές, το Τhe Trinity Ring είναι το λατρεμένο δαχτυλίδι που ακροβατεί στα όρια του κοσμήματος και της γλυπτικής και το έχουν τιμήσει φορώντας το θρυλικές γυναίκες αλλά και άνδρες: η Γκρέις Κέλι, ο Αλέν Ντελόν, η Ρόμι Σνάιντερ και ο Γκάρι Κούπερ δεν το αποχωρίζονταν ποτέ από τον παράμεσό τους.
Tο λεύκωμα της Assouline «Cartier: The Impossible Collection»
Η διάσημη ηθοποιός και μοντέλο της εποχής Καπισίν στη βιτρίνα της βρετανικής μπουτίκ (1964)
Κολιέ- τίγρης (2021)

Η επιτυχία του οφείλεται όχι μόνο στον άψογο σχεδιασμό, αλλά και στον ισχυρό συμβολισμό, αφού η εμβληματική δημιουργία με τις τρεις λιτές αλληλένδετες βέρες επιδέχεται αμέτρητες ερμηνείες: από μια χειρονομία αγάπης που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά ως κληρονομιά μέχρι ένα σύμβολο αδελφικής φιλίας ή υπόσχεση αιώνιας αφοσίωσης. Εναν αιώνα μετά την κυκλοφορία του, το 1924, η γοητεία του δεν ξεθωριάζει.
Η Σουηδέζα ηθοποιός Ανίτα Eκμπεργκ προτιμούσε τα διαμάντια από τα σταφύλια στα 60s
Διαφήμιση για το βραχιόλι Cartier Love (1977)
Ο Στιβ ΜακΚουίν με το αγαπημένο του ρολόι (1968)
Τιάρα με πολύτιμους λίθους του 1937

Γράφοντας τη σύγχρονη ιστορία της η Cartier προσπαθεί να κερδίσει το ενδιαφέρον του νεότερου κοινού. Ο Τζέικ Τζίλενχαλ και η Λίλι Κόλινς έχουν ήδη μακροχρόνιες συνεργασίες με τον οίκο, ενώ στα πιο φρέσκα πρόσωπα που προωθούν το brand βλέπουμε από τους Ράμι Μάλεκ και Τρόι Σιβάν μέχρι την Τζίσου από το Κ-pop συγκρότημα Blackpink. Και μια που αναφερόμαστε σε Ιστορία, απόλυτο best seller του οίκου θεωρείται το ρολόι Cartier Tank που ανήκε στη Ζακλίν Κένεντι Ωνάση και πωλήθηκε στον οίκο Christie’s το 2017: δώρο του κουνιάδου της, πρίγκιπα Στάνισλαβ Αλμπρεχτ Ράντζιβιλ, η Τζάκι Ο το φορούσε σε όλη της τη ζωή. Με αρχική τιμή εκτίμησης 60.000-120.000 δολάρια, το βαρύτιμο ρολόι απέκτησε τελικά η Κιμ Καρντάσιαν αντί 379.500 δολαρίων, όμως η χάραξη στο πίσω μέρος του δίσκου «Stas to Jackie 23 Feb 63 2:05 AM to 9.35 PM» θα θυμίζει πάντοτε την προκάτοχό του.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο πρώτος πρωινός καφές για το 2024 στο Μαξίμου - Γκάζι στις μεταρρυθμίσεις από τον Μητσοτάκη

Πώς θα πάρουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ όσοι ασφάλισαν την κατοικία τους

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: Τα τιμολόγια ρεύματος όλων των προμηθευτών για τον Ιανουάριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr