Σοφία Ανδριώτη: Τα φτερά της μόδας

Σοφία Ανδριώτη: Τα φτερά της μόδας

Πιστεύει στη μοναδικότητα, στη διαχρονικότητα και στη σωστά εννοούμενη βιωσιμότητα. Η γυναίκα πίσω από το brand WINGS δημιουργεί τσάντες-φετίχ για γυναίκες με άποψη. Οπως είναι και η ίδια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
andrioti_arthrou
Η Σοφία Ανδριώτη είναι μια γυναίκα ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή, όπως οι τσάντες που σχεδιάζει για τη WINGS, το brand που δημιούργησε το 2009. Η συνάντησή μας γίνεται στο φινετσάτο διακοσμημένο -από την ίδια- σπίτι της στο οποίο περίοπτη θέση έχει ο χώρος εργασίας της-showroom.

Φάκελοι, πορτοφόλια, τσάντες και backpacks, σε διάφορα μεγέθη και σε μια υπέροχη πληθώρα χρωμάτων είναι επιμελώς τοποθετημένα σε ράφια και κρεμάστρες, όλα εντυπωσιακά και χειροποίητα, από python skin - σε απλά ελληνικά, δέρμα πύθωνα.

«Oλα ξεκίνησαν από ένα ταξίδι μου στην Ασία, το 2008. Ως σουβενίρ έφερα περίπου 15 τσάντες-φακέλους από δέρμα πύθωνα, ένα υλικό που ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα. Σκόπευα να κρατήσω κάποιες για μένα και τις υπόλοιπες να τις χαρίσω σε φίλες μου. Δεν μου έμεινε ούτε μία», προλογίζει το κυρίως θέμα.

Στην αρχή σκέφτηκε να ασχοληθεί με την εισαγωγή των περιζήτητων φακέλων. Και μετά αποφάσισε να σχεδιάσει μια δική της πληρέστερη συλλογή από τσάντες, φυσικά από το νέο αγαπημένο και σπάνιο υλικό, όπως το χαρακτηρίζει. Ονόμασε την εταιρεία της WINGS γιατί «ήταν ένα νέο ξεκίνημα σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου και επιθυμούσα να αποκτήσω τα δικά μου φτερά και να πάω παρακάτω. Και πήγα».

andrioti__2_
Οχι, δεν είχε πρότερη εμπειρία στον σχεδιασμό δερμάτινων ειδών. Σπούδασε μάρκετινγκ στην Αθήνα και Ιnterior Design στη Φλωρεντία. Εργάστηκε για 15 χρόνια σε μεγάλες πολυεθνικές στον χώρο της διαφήμισης και για περίπου μία δεκαετία έτρεχε το δικό της concept store στο Μαρούσι, με έπιπλα, υφάσματα, φωτιστικά και αντικείμενα υψηλής αισθητικής που εισήγαγε από την Ιταλία και τη Γαλλία.

Ομως ζωγράφιζε από παιδί, είχε έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες και αστείρευτη δημιουργικότητα. Και φυσικά ήταν μανιώδης λάτρης -όπως οι περισσότερες γυναίκες- της αυτής μεγαλειότητας, της γυναικείας τσάντας.

«Σχεδιάζω τσάντες με γνώμονα την πρακτικότητα και σε διάφορα μεγέθη έτσι ώστε να απευθύνονται σε κάθε σωματότυπο, γούστο και ανάγκη. Τα σχέδιά μου είναι διαχρονικά, αλλά αυτό που καθιστά τις δημιουργίες μου ξεχωριστές είναι αυτό το εκπληκτικό υλικό με τα μοναδικά χαρακτηριστικά».

Ποια είναι αυτά;
«Το δέρμα από πύθωνα είναι ανθεκτικό και ταυτόχρονα μαλακό -όσο περισσότερο το χρησιμοποιείς τόσο πιο μαλακό και απαλό γίνεται-, εύπλαστο και άφθαρτο. Οπως συμβαίνει σε καθετί χρησιμοποιούμε καθημερινά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα φερμουάρ μπορεί να φθαρεί κάποια στιγμή ή η φόδρα να ξηλωθεί, πράγματα που διορθώνονται ή αντικαθίστανται. Η εξωτερική όψη της τσάντας όμως, δηλαδή το δέρμα, θα παραμείνει άφθαρτη και θα αποκτά την πατίνα του χρόνου. Εν ολίγοις, μια τσάντα WINGS είναι για μια ζωή».
andrioti__3_
Η βιωσιμότητα αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του brand. «Στη WINGS, η πολυτέλεια αποκτά ξεχωριστό, sustainable χαρακτήρα. Περιορισμένες συλλογές που αγκαλιάζουν τη φιλοσοφία της αργής μόδας και αποτελούν απόδραση από τη μαζικοποίηση του ομογενοποιημένου στυλ. Η επιλογή των πρώτων υλών γίνεται και διακινείται βάσει cites. Δέρματα που προέρχονται από ελεγχόμενες και υπεύθυνες πηγές και αγκαλιάζουν τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης με σεβασμό προς το περιβάλλον, διαφυλάσσοντας με αυτόν τον τρόπο το είδος από την υπερεκμετάλλευση. Δημιουργίες με afterlife.
andrioti__1_
Κομμάτια της γκαρνταρόμπας ανακυκλώνονται, περνώντας από γενιά σε γενιά, συμβάλλοντας στην προσπάθεια να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ολες οι τσάντες WINGS φτιάχνονται αποκλειστικά από έμπειρους δεξιοτέχνες στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας έτσι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και τοπικές κοινωνίες.

Το δέρμα των ερπετών έχει μεγάλη αντοχή στον χρόνο, ως φυσικό υλικό διασπάται σε βάθος χρόνου, καθιστώντας το μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή σε σχέση με τα συνθετικά υλικά που μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστούν», εξηγεί.
Κλείσιμο
andrioti__4_
Για την ποικιλία στα χρώματα που διατίθενται οι τσάντες WINGS, το brand χρησιμοποιεί διαφορετικές κατεργασίες  και υφές. «Είτε το δέρμα είναι μονόχρωμο είτε με τα μοτίφ του ερπετού, μπορείτε να δείτε τσάντες ματ, πετροπλυμένες (stonewashed), ημιγυαλιστερές (semiglossed) ή γυαλιστερές (glossed), αλλά και ζωγραφισμένες στο χέρι, μια πολύ ιδιαίτερη τεχνική κατά την οποία δεξιοτέχνες τεχνίτες χρησιμοποιούν πινελάκι για να βάψουν προσεκτικά τα σημεία που βρίσκονται ανάμεσα στα μοτίφ του δέρματος σε χρώματα της επιλογής μας», περιγράφει η σχεδιάστρια. «Για μία πληρέστερη εικόνα, όλες οι τεχνικές περιγράφονται λεπτομερώς στην ιστοσελίδα @wingsleatherbags», προσθέτει.

Οι τσάντες WINGS έγιναν γνωστές αρχικά από στόμα σε στόμα. Η συνεργασία με επιλεγμένα σημεία πώλησης (σε μπουτίκ ή μπουτίκ μεγάλων ξενοδοχείων) στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ήταν η φυσική εξέλιξη.

andrioti__5_
«Στην πλειονότητά τους όσες γυναίκες έχουν αγοράσει και κρατήσει μία τσάντα WINGS έχουν να πουν τα καλύτερα. Ολα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί μια προσωπική σχέση -τολμώ να πω- με αρκετές από τις πελάτισσές μας. Συγκινήθηκα πολύ όταν μια πελάτισσά μου ήρθε με τη 17χρονη κόρη της η οποία, βλέποντας τη μητέρα της να μην αποχωρίζεται τη δική της τσάντα WINGS, ήθελε να αγοράσει την πρώτη τσάντα της από εμάς», θυμάται.

«Προσωπικά θεωρώ πως είναι σπουδαίο να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας από τη νεαρή ηλικία να είναι επιλεκτικά και να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση. Ουκ εν τω πολλώ το ευ ή αλλιώς less is more».

Ειδήσεις σήμερα:

Συμβόλαιο θανάτου στην Ημαθία: Πώς ένα Γεωργιανό ανδρόγυνο πλήρωσε 2.500 ευρώ για τον φόνο του γαμπρού τους

Το εγχειρίδιο του ΕΟΔΥ για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία - Τι θα γίνεται με τις απουσίες


Βαρύ κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ για την τριήμερη ΚΟ στις Σπέτσες - «Έμειναν άφωνοι οι βουλευτές»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης