Πόλεμος στο Ισραήλ - Λίορ Ραζ: Ποιος είναι ο «Ισραηλινός Τζέιμς Μποντ» του Netflix που διασώζει θύματα βομβαρδισμών

Πόλεμος στο Ισραήλ - Λίορ Ραζ: Ποιος είναι ο «Ισραηλινός Τζέιμς Μποντ» του Netflix που διασώζει θύματα βομβαρδισμών

Έχει διατελέσει κομάντο των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού - Το 1990, ένας Παλαιστίνιος, φανατικός ισλαμιστής, μαχαίρωσε και δολοφόνησε εν ψυχρώ την τότε σύντροφό του

lior_raz_xr
Σκηνές από την καθηλωτική σειρά δράσης «Fauda» ζει το Ισραήλ από το πρωί του Σαββάτου αλλά αυτή τη φορά σαν μια πραγματική, αιματηρή πραγματικότητα.

Και, μέσα στο κατά κυριολεξίαν χάος (αυτό δηλαδή που σημαίνει η λέξη «fauda» στα αραβικά), μέσα στον τρόμο και τη φρίκη των αιφνιδιαστικών βομβαρδισμών από την παλαιστινιακή Χαμάς, κατά ένα παράδοξο τρόπο, πρωταγωνιστής είναι -έστω και υπό κλίμακα- ο 53χρονος Ισραηλινός σταρ της Fauda, Λίορ Ραζ. Ένας άνθρωπος που, ούτως ή άλλως, μοιάζει να ακροβατεί ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, εφόσον η διαδρομή της ζωής του από μόνη της θυμίζει σενάριο για πολιτικό θρίλερ με καταιγιστική δράση, ίντριγκα, συνωμοσία, σκοτωμούς και αίμα, όπως η Fauda.



Κλείσιμο
Διότι ο Ραζ μπορεί να κατέληξε στον χώρο του θεάματος και να έγινε παγκοσμίως διάσημος χάρη σε ένα προϊόν της φαντασίας του, αλλά προηγουμένως είχε διατελέσει κομάντο των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού και, αργότερα, ακόμη και σωματοφύλακας του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Ο συνδημιουργός της σειράς Fauda και ταυτόχρονα κεντρικός χαρακτήρας μιας σειράς που εντυπωσιάζει με τον ρεαλισμό και την ποιότητα της παραγωγής της, ο Λίορ Ραζ, έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία των συμπατριωτών του. Με ένα βίντεο το οποίο ανάρτησε ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ραζ ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέρος στις διασωστικές επιχειρήσεις μιας ομάδας εθελοντών, υπό την επωνυμία «Brothers in arms» (ήτοι «συστρατιώτες» ή, απλώς «σειρές» στην στρατιωτική αργκό).



Μαζί με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ισραηλινής Δημοκρατίας, Γιοχανάν Πλέσνερ και τον δημοσιογράφο αλλά και συνεργάτη του στη συγγραφή του σεναρίου της Fauda, Άβι Γισαχάροφ, ο Λίορ Ραζ περνά από τη μυθοπλασία στην πράξη, μεταβαίνοντας στο νότιο τμήμα του Ισραήλ και την πόλη Σντερότ. Όπως έγραψε ο ίδιος ο Ραζ στην ανάρτησή του, «ενώνω τις δυνάμεις μου με όλους τους 'συστρατιώτες', οι οποίοι πασχίζουν ακατάπαυστα να βοηθήσουν τον τοπικό πληθυσμό. Εμάς μας έστειλαν στη βομβαρδισμένη πόλη Σντερότ, για να απεγκλωβίσουμε δύο οικογένειες μέσα από τα χαλάσματα». Μάλιστα, στο βίντεο που συνάπτεται στην ανάρτηση του Ραζ, καταγράφεται η στιγμή ενός αληθινού βομβαρδισμού.

Θα έλεγε κανείς, πάντως, ότι ήταν έως και αναμενόμενη η αντίδραση του Λίορ Ραζ να εμπλακεί άμεσα, τουλάχιστον στις διασωστικές επιχειρήσεις οι οποίες διεξάγονται στα σημεία το Ισραήλ που πλήττονται από τις ρουκέτες της Χαμάς. Κι αυτό διότι ο Ραζ αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση, εφόσον δεν υποδύεται απλώς τον σκληροτράχηλο, παράτολμο και ριψοκίνδυνο άνθρωπο της δράσης, αλλά είναι και στ' αλήθεια τέτοιος. Ή, τουλάχιστον, έχει εκπαιδευτεί σαν κομάντο.

Πολλοί θεατές, μεταξύ όσων τυχόν εντυπωσιάστηκαν από την αληθοφάνεια της «Fauda», λογικά θα αναζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για τους συντελεστές μιας σειράς, η οποία είναι, χωρίς υπερβολή, χολιγουντιανών προδιαγραφών και σε κάθε επιμέρους παράμετρό της. Επομένως, μία βασική εξήγηση για την πειστικότητα των, συχνά splatter σκηνών, που περιλαμβάνονται στα επεισόδια της Fauda, έχει να κάνει με την εμπειρία και τις γνώσεις του ίδιου του Λίορ Ραζ.

Κατ' αρχάς ο Ραζ είναι δίγλωσσος, εφόσον ανατράφηκε στο Ισραήλ σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου ακούγονταν αμφότερες οι γλώσσες της περιοχής, τα εβραϊκά και τα αραβικά. Ο Λίορ γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1971 στο Μα' αλε Αντουμίν, ένα προάστιο της Ιερουσαλήμ με 40.000 κατοίκους. Εκεί είχαν εγκατασταθεί οι γονείς του, αφότου μετανάστευσαν από το Ιράκ και την Αλγερία.



Η μητέρα του Λίορ είναι δασκάλα, αλλά ο πατέρας του ήταν αυτός που λειτούργησε σαν πρόδρομος για την κατεύθυνση που θα ακολουθούσε ο γιος του, καθώς στρατολογήθηκε από το Ισραήλ και υπηρέτησε σαν πράκτορας, αρχικά σε μια ειδική μονάδα αντικατασκοπείας, τη Shayetet 13 και ακολούθως στην ισραηλινή Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, τη Shin Bet. Αργότερα, αφ' ότου αποστρατεύτηκε, ο πατήρ Ραζ ασχολήθηκε με την γεωργική παραγωγή.



Σαν φυσικό επακόλουθο και μιμούμενος τον πατέρα του, στα 18 του χρόνια ο Λίορ Ραζ κατετάγη στον ισραηλινό στρατό μετά από το λύκειο. Με την κατάλληλη εκπαίδευση -η οποία στο Ισραήλ είναι κινηματογραφικής σκληρότητας- ο Ραζ έγινε κομάντο στις τάξεις της Sayeret Duvdevan, μιας επίλεκτης, μυστικής αντιτρομοκρατικής μονάδας. Πολύ γρήγορα, όμως, συνειδητοποίησε από πρώτο χέρι τη βαρβαρότητα και το πού μπορεί να οδηγήσει το μίσος μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Τον Οκτώβριο του 1990, ένας Παλαιστίνιος, φανατικός ισλαμιστής, μαχαίρωσε και δολοφόνησε εν ψυχρώ την τότε σύντροφο του Λίορ Ραζ, μια νεαρή Ισραηλινή, ονόματι Ίρις Αζουλάι. Μετά από αυτή την τραγωδία και αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Εκεί βρήκε δουλειά σαν σωματοφύλακας, σε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών προσωπικής ασφάλειας, με πελάτες, μεταξύ άλλων, αρκετών διασήμων. Η συγκεκριμένη εταιρεία, αξιολογώντας τα προσόντα του Ραζ, τον επέλεξε για τη φύλαξη και την προστασία του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.



Αφού πέρασε μερικά χρόνια στις ΗΠΑ, ο Λίορ Ραζ επέστρεψε στο Ισραήλ, όπου και γράφτηκε σε σχολή υποκριτικής, με τη φιλοδοξία να γίνει ηθοποιός. Σύντομα απεδείχθη ότι η κλίση του προς την ηθοποία ήταν εξίσου ισχυρή με τη ροπή του προς τη δράση, οπότε, άρχισε να σταδιοδρομεί στον κλάδο του θεάματος.



Το επόμενο στάδιο ήταν να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και πίσω από τις κάμερες, υλοποιώντας από την αρχή μια δική του ιδέα. Και έτσι, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Haaretz, Άβι Γισαχάροφ, δημιούργησε την, εξαιρετικά επιτυχημένη Fauda. Μια σειρά που προβάλλεται από το Netflix προσελκύοντας φανατικούς θεατές, οι οποίοι ελπίζουν ότι στον επόμενο κύκλο, όποτε και εάν αυτός προβληθεί, ο μεγάλος πρωταγωνιστής «Ντορόν Καμπίλιο» -δηλαδή ο χαρακτήρας του κομάντο αυτοκτονίας που υποδύεται ο ίδιος ο Λίορ Ραζ- δεν σκοτώθηκε στο δραματικό φινάλε του 4ου και τελευταίου κύκλου.

Δείτε το τρέιλερ της σειράς Fauda:

Fauda - Trailer | CHROMA


Η σειρά Fauda, αφού απέσπασε πλήθος διεθνών διακρίσεως και βραβείων, θα έλεγε κανείς ότι με τη σειρά της οδήγησε ξανά τον Λίορ Ραζ στην πρώτη γραμμή του πυρός. Εφόσον, μαζί με τον Γισαχάροφ, ο Ραζ κατέληξε να βρεθεί εκεί όπου, κυριολεκτικά, πέφτουν οι βόμβες. Η μοίρα του Ραζ, είτε στην πραγματική είτε στην καλλιτεχνική του ζωή, ταυτίζεται κάπως με τη μοίρα του ίδιου του Ισραήλ, μια χώρα όπου η βία και ο κίνδυνος μοιάζει με αναπόφευκτο πεπρωμένο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης