Άννα Ντέλβι: Από τη φυλακή στις γκαλερί
anna-arthrou

Άννα Ντέλβι: Από τη φυλακή στις γκαλερί

Η πιο διάσημη απατεώνισσα των τελευταίων χρόνων στην Αμερική μετά την αποφυλάκισή της επανασυστήνεται ως podcaster, τραγουδίστρια, TV persona, fashion guru και ζωγράφος

Η Αννα Ντέλβι μετά την αποφυλάκιση έγινε fashion icon
Ενα όνειρο είχε η φτωχή και άσημη Ρωσογερμανίδα Αννα Σορόκιν: να ζήσει τη μεγάλη ζωή. Ο στόχος επετεύχθη με το alter ego της, Αννα Ντέλβι, πλούσια Γερμανίδα κληρονόμο που κατάφερε να εισχωρήσει στην υψηλή κοινωνία αρχικά του Παρισιού και στη συνέχεια της Νέας Υόρκης και να ζήσει πλουσιοπάροχα με τα λεφτά των άλλων. Η απάτη της τελικά αποκαλύφθηκε, τα θύματά της ζήτησαν τα ρέστα -που ανέρχονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια-, η ίδια συνελήφθη το 2017, δικάστηκε, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξης και φυλακίστηκε.

Η ιστορία της απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα και έγινε θέμα της μίνι σειράς του Netflix «Inventing Anna», με πρωταγωνίστρια την Τζούλια Γκάρνερ. Η ηθοποιός θα αποκάλυπτε αργότερα τη γνώμη που είχε σχηματίσει για την Ντέλβι όταν την επισκέφτηκε στη φυλακή: «Είναι εξαιρετικά γοητευτική και πολύ ευγενική, αλλά η φωνή της γίνεται πιο έντονη και τσιριχτή όταν θέλει να ζητήσει κάτι». Και αυτό το κάτι που ζητούσε ήταν φυσικά να γίνει πλούσια και διάσημη.



Η Ντέλβι, πάντως, δεν φάνηκε να μετανιώνει για τις πράξεις της. Ακόμα και ντυμένη με τη στολή της φυλακισμένης δήλωνε: «Θα ήταν ψέματα αν έλεγα ότι λυπάμαι για ό,τι έκανα. Δεν ζητάω συγγνώμη για τίποτα. Μετανιώνω μόνο για την τροπή που πήραν ορισμένα πράγματα» - εννοώντας ίσως ότι επέτρεψε να την πιάσουν με το δάχτυλο στην καρδάρα με το μέλι. Παρά τη σκανδαλιστική απουσία μεταμέλειας, τελικά αποφυλακίστηκε το 2022 λόγω καλής διαγωγής και έκτοτε βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης στο διαμέρισμά της στο Ιστ Βίλατζ, από το οποίο μπορεί να ξεμυτίσει μόνο φορώντας το απαραίτητο βραχιολάκι στον αστράγαλό της.

Το κλισέ «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» ταιριάζει γάντι στην περίπτωσή της, όπως και το «κάθε διαφήμηση είναι καλή», ακόμα κι αν έχει αρνητικό πρόσημο. Η μη μετανοημένη -πρώην;- απατεώνισσα είναι αποφασισμένη να ρουφήξει μέχρι τελευταίας σταγόνας το ποτήρι της φήμης που απέκτησε - έστω και με δόλια μέσα. Το νέο μότο της είναι: «Ολοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία». Και αυτή τη δεύτερη ευκαιρία, που παραδόξως της δίνεται τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα, η Ντέλβι την έχει αρπάξει απ’ τα μαλλιά.

Τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μεγάλο comeback έχοντας επανεφεύρει για άλλη μία φορά τον εαυτό της. Πλέον συστήνεται ως podcaster, TV persona, τραγουδίστρια, fashion guru και ζωγράφος - και μάλλον οι ιδιότητες που θα βγάλει ταχυδακτυλουργικά από το καπέλο της δεν θα έχουν τέλος. Αλλωστε, έχει ήδη αποδείξει με τον πρότερο ανέντιμο βίο της ότι η επινοητικότητά της είναι ανεξάντλητη - απλώς για την ώρα κρατάει ως αξεσουάρ και τον σταυρό στο χέρι.




Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την -καινούρια- αρχή. Τον Ιανουάριο του 2023 η Ντέλβι διοργάνωσε μεγάλο πάρτυ στο διαμέρισμά της ζητώντας από τους καλεσμένους της να υπογράψουν εμπιστευτική συμφωνία και να κάνουν δωρεά στον οργανισμό Access Justice Brooklyn που παρέχει δωρεάν νομικές υπηρεσίες. Ναι, πάρτυ με καλό σκοπό από μια πρώην απατεώνισσα. Τις επόμενες ημέρες η ίδια υπέγραψε συμφωνία με εταιρεία παραγωγής για ένα νέο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ που θα πιάνει την ιστορία της από εκεί που την άφησε η σειρά «Inventing Anna». Με το αζημίωτο φυσικά.



Τον ίδιο μήνα έγινε γνωστό ότι η Ντέλβι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με άλλη εταιρεία παραγωγής για ένα reality show με τίτλο «Delvey’s Dinner Club», που θα γυρίζεται μέσα στο σπίτι της, με διάσημους καλεσμένους (ηθοποιοί, τραγουδιστές, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, όσοι πιστοί προσέλθετε), οι οποίοι θα κάθονται γύρω από ένα τραπέζι απολαμβάνοντας εδέσματα μαγειρεμένα από δεξιοτέχνη σεφ και συζητώντας επί παντός επιστητού και κυρίως για τη δικαστική περιπέτεια της σούπερ σταρ οικοδέσποινας.

«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να φέρνεις σε επαφή μια επιλεγμένη ομάδα φίλων για να μοιραστούν ιστορίες ζωής και συναρπαστικές γευστικές εμπειρίες», δήλωσε η ίδια για να προμοτάρει το προϊόν της, προσθέτοντας και το κερασάκι: «Είμαι ευγνώμων που μου δίνεται η ευκαιρία να δώσω στο ευρύτερο κοινό μια γεύση από την αληθινή Αννα». Αστείο να ακούγεται αυτό από το στόμα μιας γυναίκας που σπατάλησε πολύ χρόνο και φαιά ουσία για να δημιουργήσει την ψεύτικη περσόνα της.



Η ανεξάντλητη Ντέλβι -προφανώς είχε πολύ χρόνο στη φυλακή για να επεξεργάζεται ιδέες- ρίχνει τα δίχτυα της και στη μουσική. Τον περασμένο Ιούλιο μοιράστηκε με το κοινό της το πρώτο της single με τίτλο «What the hell?» σε συνεργασία με την TikToker star Μπρουκ Μπάτλερ, το οποίο είχε ηχογραφηθεί μέσα στο κελί της. Το άσμα-αποκάλυψη ακούγεται πλέον στους τίτλους αρχής του εβδομαδιαίου podcast της ακάματης νέας «The Anna Delvey Show», το οποίο έχει έναν και μοναδικό λόγο ύπαρξης: να αποκαταστήσει στο κοινό τη φθαρμένη -από την ίδια- εικόνα της. «Εχουν περάσει περισσότερα από πέντε χρόνια από τη σύλληψή μου. Κι εγώ έχω αλλάξει από τότε. Εχω μάθει πολλά πράγματα», αυτοπαρουσιάζεται.

Ούτε ο χώρος της τέχνης φαίνεται να την αφήνει αδιάφορη, πόσο μάλλον από τη στιγμή που έγινε διάσημη ως καλλιτέχνις στην απάτη. Απλώς τώρα κρατάει μόνο την ιδιότητα «καλλιτέχνις» και αφήνει τις απάτες για τους άλλους. Ηδη από τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς και ενώ ακόμα ήταν εντός και εκτός της φυλακής η Ντέλβι είχε παρουσιάσει την πρώτη της ομαδική έκθεση ζωγραφικής σε γκαλερί στο Μανχάταν με τίτλο «Free Anna Delvey», στην οποία συμμετείχαν 33 καλλιτέχνες με έργα επηρεασμένα από τον βίο και την πολιτεία της. Σε περίοπτη θέση εκτίθεντο και πέντε σκίτσα από μολύβι και ακρυλικό του τιμώμενου προσώπου - τα οποία πουλήθηκαν προς 10.000 δολάρια έκαστο, σύμφωνα με τους «New York Times». Η Αννα έκανε νέα επίθεση στην τέχνη τον περασμένο Μάιο με την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Allegedly» και 20 καινούρια σκίτσα, τα οποία κοστολογήθηκαν μεταξύ 400.000 και 500.000 δολαρίων. Ναι, η Ντέλβι βρήκε έναν πιο τίμιο τρόπο για να γίνει πλούσια.

Το πιο πρόσφατο -αλλά εγγυημένα όχι τελευταίο- χτύπημά της στο νεοϋορκέζικο κοινωνικό γίγνεσθαι, πάντως, ήταν η διοργάνωση του πρώτου fashion show της Shao Yang, στο πλαίσιο της φετινής Εβδομάδας Μόδας. Ως venue χρησιμοποιήθηκε φυσικά το διαμέρισμα της Ντέλβι - στο οποίο το κοινό θα νιώθει πλέον σαν στο σπίτι του μετά την τόση προβολή του. Τελικά, η ζωή μετά τη φυλακή μπορεί να γίνει πολύ ωραία αν σε λένε Αννα Ντέλβι και νιώθεις καλά με τον εαυτό σου.

Ειδήσεις σήμερα

Άνοιξαν στις 7 οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές - Πώς και πού ψηφίζουμε

Ο Νετανιάχου ορκίζεται «εκδίκηση» για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ – Πάνω από 480 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι νεκροί

Ανάλυση BBC: Πώς φτάσαμε στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς και η διαμάχη για το τέμενος αλ Άκσα

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης