Αριάνα Γκράντε: Είναι ανάμεσα στους διάσημους που υπέγραψαν επιστολή κατά των απαγορεύσεων βιβλίων στις ΗΠΑ

Αριάνα Γκράντε: Είναι ανάμεσα στους διάσημους που υπέγραψαν επιστολή κατά των απαγορεύσεων βιβλίων στις ΗΠΑ

Τα αναγνώσματα που απαγορεύτηκαν στα σχολεία αφορούν κυρίως θέματα ΛΟΑΤΚΙ+ ή φυλής

ariana_grande__1_
Η Αριάνα Γκράντε, ο Γκιέρμο Ντελ Τόρο, ο Μαρκ Ράφαλο και η Αμάντα Γκόρμαν είναι μεταξύ των 175 ηθοποιών, ψυχαγωγών, συγγραφέων, ακτιβιστών και άλλων που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούν το Χόλιγουντ να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να αντιταχθεί στην απαγόρευση των βιβλίων.

Η επιστολή, της οποίας ηγείται ο παρουσιαστής του «Reading Rainbow» Λεβάρ Μπάρτον και η οποία δημοσιεύθηκε μέσω της οργάνωσης πολιτικής υποστήριξης «MoveOn Political Action», χαρακτηρίζει τις απαγορεύσεις βιβλίων στα σχολεία των ΗΠΑ ως «περιοριστική συμπεριφορά» που είναι «αντίθετη προς την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης». Τονίζεται επίσης η «ψυχρή επίδραση» που μπορεί να έχουν οι απαγορεύσεις, οι οποίες συχνά εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο, «στον ευρύτερο δημιουργικό τομέα».
«Δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά ότι αυτές οι λογοκριτικές προσπάθειες δεν θα τελειώσουν με την απαγόρευση βιβλίων», αναφέρεται στην επιστολή. «Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν οι οπισθοδρομικοί, καταπιεστικοί ιδεολόγοι μετατοπίσουν την προσοχή τους σε άλλες μορφές τέχνης και ψυχαγωγίας, για να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους και τις προσπάθειές τους να μετατρέψουν σε αποδιοπομπαίους τράγους τις περιθωριοποιημένες κοινότητες, ιδιαίτερα τους Διπολικούς και τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους».

«Αρνούμαστε να παραμείνουμε σιωπηλοί καθώς ένας δημιουργικός τομέας υπόκειται σε καταπιεστικές απαγορεύσεις», συνεχίζει η επιστολή. «Ως καλλιτέχνες, πρέπει να ενωθούμε, γιατί η απειλή για μια μορφή τέχνης είναι απειλή για όλους μας».

Η επιστολή ενθαρρύνει τους υπογράφοντες να «ενωθούν μαζί μας για να αντισταθούν σε αυτές τις απαγορεύσεις βιβλίων, να υποστηρίξουν τις ελεύθερες και ανοιχτές δημιουργικές βιομηχανίες - ανεξάρτητα από προσωπικές ή ιδεολογικές διαφωνίες - και να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους σε τοπικό επίπεδο για να σταματήσουν αυτές τις απαγορεύσεις στις σχολικές τους περιφέρειες».

Καταλήγει ότι «υπάρχει δύναμη στην καλλιτεχνική ελευθερία και αρνούμαστε να επιτρέψουμε σε δρακόντειους πολιτικούς να μας την πάρουν».

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται επίσης οι Ιντίνα Μένζελ, Γκαμπριέλ Γιούνιον, Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, Άντι Κόεν, Τζαντ Απατόου, Τζούντι Μπλουμ, Μάργκαρετ Άτγουντ, Πάντμα Λακσμί, Ρον Πέρλμαν και Σάρον Στόουν.

«Είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι απαγορεύουμε βιβλία σε αυτή τη χώρα, σε αυτή την κουλτούρα, σε αυτή την εποχή. Και είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι μια χούφτα ατόμων αποφασίζουν ότι κάθε βιβλίο με μαύρους και queer ανθρώπους είναι διχαστικό», δήλωσε ο Μπάρτον στο «Hollywood Reporter», το οποίο πρώτο ανέφερε την επιστολή.

Κλείσιμο
«Καλούμε όλους να υψώσουν μαζί μας τη φωνή τους για να υποστηρίξουμε την καλλιτεχνική ελευθερία, να αγκαλιάσουμε την πολυπολιτισμική ιστορία και να βάλουμε μια για πάντα ένα τέλος στις απαγορεύσεις βιβλίων», πρόσθεσε.
Η επιστολή συμπίπτει με τον Εθνικό Μήνα Απαγορευμένων Βιβλίων και αντιστοιχεί σε μια κίνηση των κυβερνήσεων υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία και των συντηρητικών ομάδων για την απαγόρευση βιβλίων στα σχολεία, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με θέματα ΛΟΑΤΚΙ+ ή φυλής. Οι απαγορεύσεις βιβλίων έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στις ΗΠΑ το 2022 σε 21 χρόνια καταγραφής, σύμφωνα με το Education Week.

Ο ερευνητικός οργανισμός «Pen America» κατέγραψε περισσότερες από 4.000 προκλήσεις και απαγορεύσεις βιβλίων σε σχολικές περιφέρειες από τον Ιούνιο του 2021. Στο Τέξας, υπήρξαν 1.269 καταγεγραμμένες προσπάθειες λογοκρισίας για τον περιορισμό 2.571 μοναδικών τίτλων το 2022 - ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ από το Γραφείο Πνευματικής Ελευθερίας της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών και διπλάσιος από τις 729 προκλήσεις βιβλίων που έγιναν το 2021.

Η επιστολή συνδέεται με το «MoveOn's Banned Bookmobile», το οποίο ξεκίνησε μια περιοδεία σε πολλές πόλεις αυτό το καλοκαίρι για να διανείμει δωρεάν απαγορευμένα βιβλία στη Φλόριντα, όπου ο DeSantis έχει προαναγγείλει αύξηση των περιορισμών περιεχομένου. Το bookmobile θα συνεχίσει την περιοδεία του σε πολλές ακόμη πολιτείες, όπως η Νότια Καρολίνα, η Βιρτζίνια και η Τζόρτζια, τον Οκτώβριο.

Φωτογραφία: Shutterstock

Ειδήσεις σήμερα

Τρομακτικό βίντεο λίγο πριν το τροχαίο στο Πόρτο Ράφτη: ΙΧ περνά με ιλιγγιώδη ταχύτητα «ξυστά» από μια μάνα με το παιδί της

Οι νέες «μεταγραφές» Κασσελάκη - Συμμαχίες και… λάσπες στον ΣΥΡΙΖΑ

Απεργία αύριο για το εργασιακό νομοσχέδιο - Ποιοι «κατεβάζουν ρολά», στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης