Βασιλείς, πρίγκιπες και πριγκίπισσες της Σκανδιναβίας στο Χρυσό Ιωβηλαίο του Κάρολου Γουσταύου της Σουηδίας

Βασιλείς, πρίγκιπες και πριγκίπισσες της Σκανδιναβίας στο Χρυσό Ιωβηλαίο του Κάρολου Γουσταύου της Σουηδίας

Ο 77χρονος μονάρχης είναι ο πρώτος Σουηδός βασιλιάς εδώ και 1.000 χρόνια που γιορτάζει 50 έτη στο θρόνο - Λαμπερές παρουσίες με εντυπωσιακές τουαλέτες και πολύτιμες τιάρες - Ο λόγος που δεν έλαβαν πρόσκληση οι βασιλείς της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρίγκιπας του Μονακό

Carlos-Gustavo-mak
Τα 50 χρόνια του βασιλιά Κάρολου Γουσταύου στο θρόνο γιορτάζει η Σουηδία με επίσημες εκδηλώσεις από την Παρασκευή, οι οποίες ολοκληρώνονται το Σάββατο. Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε αρχικά η τελετή Te Deum στην εκκλησία του παλατιού της Στοκχόλμης, όπου σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας έψαλλε ευχαριστίες για το Χρυσό Ιωβηλαίο του μονάρχη. Στη συνέχεια δόθηκε λαμπερή δεξίωση στο παλάτι με προσκεκλημένους μόνο μέλη των βασιλικών οίκων των σκανδιναβικών χωρών, μέλη της σουηδικής κυβέρνησης και εκπροσώπους των κυβερνήσεων της Δανίας, της Ισλανδίας και της Νορβηγίας.

Carlos-Gustavo-3


Στην δεξίωση, στο παλάτι της Στοκχόλμης, εισήλθε πρώτος ο Σουηδός μονάρχης φορώντας στολή ναυάρχου συνοδευόμενος από την εξαδέλφη του, βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας, η οποία εντυπωσίασε με μάξι τουαλέτα και σετ βασιλικών κοσμημάτων, τιάρα, κολιέ, καρφίτσα και σκουλαρίκια με πέρλες. Καθώς συνεχίστηκε κατά την προσέλευση η πρωτότυπη «αλλαγή ζευγαριών», η διάδοχος πριγκίπισσα Βικτώρια έφτασε συνοδευόμενη από τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον ενώ ο σύζυγός της, πρίγκιπας Ντάνιελ, συνόδευσε την μέλλουσα βασίλισσα της Δανίας, πριγκίπισσα Μαίρη. Στη λαμπερή δεξίωση το παρών έδωσαν, επίσης, τα άλλα δύο παιδιά του Σουηδού μονάρχη, ο πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος με την σύζυγό του, πριγκίπισσα Σοφία και η πριγκίπισσα Μαντλέν με τον σύζυγό της, Αμερικανό επιχειρηματία Κρις Ο' Νιλ. Η μάξι γαλάζια τουαλέτα της διαδόχου του θρόνου εντυπωσίασε ενώ η τιάρα στο κεφάλι της αποτελούνταν από διαμάντια που σχηματίζουν ακτίνες. Όσο για την μικρότερη αδερφή της, πριγκίπισσα Μαντλέν, πραγματοποίησε χολιγουντιανή εμφάνιση με τουαλέτα γεμάτη παγιέτες της Βρετανίδας σχεδιάστριας Τζένι Πάκαμ. Όμως, τα βλέμματα μαγνήτισε η διαμαντένια τιάρα «Braganza», που φορούσε η βασίλισσα Σίλβια και είναι ένα από τα πιο πολύτιμα κοσμήματα στον κόσμο. Η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας εισήλθε στον χώρο της δεξίωσης με τον βασιλιά Χάραλντ της Νορβηγίας.

Κλείσιμο
Carlos-Gustavo-2


Στη δεξίωση για το Χρυσό Ιωβηλαίο του Σουηδού μονάρχη προσκεκλημένοι ήταν, επίσης, εκτός από τον βασιλιά Χάραλντ της Νορβηγίας, ο οποίος λόγω πρόσφατων προβλημάτων υγείας στηρίζεται σε μπαστούνι και η σύζυγός του, βασίλισσα Σόνια, την οποία συνόδευε ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκούντνι Θορλάσιους Γιόχανσον. Ο γιος τους πρίγκιπας Χάακον ταξίδεψε στη Στοκχόλμη χωρίς την σύζυγό του, πριγκίπισσα Μέτε Μάριτ, η οποία ακύρωσε την εμφάνισή της εξαιτίας «άδειας για λόγους υγείας». Η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια του 77χρονου Σουηδού μονάρχη στο θρόνο μαζί με την αδελφή της, Άννα Μαρία, τον γιο της και διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Φρέντερικ και την νύφη της, πριγκίπισσα Μαίρη. Μάλιστα, η Άννα Μαρία εισήλθε στον χώρο της δεξίωσης στο πλευρό του διαδόχου της Νορβηγίας, πρίγκιπα Χάακον.

Μετά το πέρας της δεξίωσης ο Κάρολος Γουσταύος εκφώνησε ομιλία η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική σουηδική τηλεόραση. Νωρίτερα την ίδια μέρα σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας ανέβηκε στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετήσει τα πλήθη. Εκεί ήταν και τα δύο παιδιά της διαδόχου Βικτώριας, η 11χρονη πριγκίπισσα Εστέλ, δεύτερη στην διαδοχή του θρόνου και ο 7χρονος πρίγκιπας Όσκαρ, που έδειχνε να βαριέται από τις υποχρεώσεις του πρωτοκόλλου.

Carlos-Gustavo-1


Ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος είναι ο πρώτος μονάρχης στη Σουηδία εδώ και 1.000 χρόνια που κατόρθωσε να γιορτάσει το Χρυσό Ιωβηλαίο. Είναι, επίσης, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ ο δεύτερος μακροβιότερος μονάρχης στον κόσμο μετά την βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας, η οποία γιόρτασε το Χρυσό Ιωβηλαίο το περασμένο έτος.

Ο λόγος που δεν έλαβαν πρόσκληση Κάρολος και Καμίλα

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στους λαμπρούς εορτασμούς για το Χρυσό Ιωβηλαίο του Σουηδού μονάρχη δεν προσκλήθηκαν και άλλοι βασιλείς της Ευρώπης, όπως ο Κάρολος και η Καμίλα της Αγγλίας, ο Φελίπε και η Λετίσια της Ισπανίας, ο πρίγκιπας Αλβέρτος και η πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό, το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ και Μαξίμα.

Σύμφωνα με το ισπανικό περιοδικό Lecturas ο Κάρολος Γουσταύος επιθυμούσε να μειώσει την λίστα των καλεσμένων στο ελάχιστο και επέλεξε να προσκαλέσει τα μέλη των σκανδιναβικών βασιλικών οίκων εξαιτίας των ιστορικών και οικογενειακών δεσμών που τους συνδέουν.

Οι εκδηλώσεις για το Χρυσό Ιωβηλαίο του Σουηδού μονάρχη ολοκληρώνονται το απόγευμα του Σαββάτου. Το βασιλικό ζεύγος μέσα σε άμαξα με άλογα θα περάσει από τους κεντρικούς δρόμους της Στοκχόλμης για να χαιρετήσει τα πλήθη που, ήδη, έχουν πάρει θέση κρατώντας μικρές σουηδικές σημαίες στα πιο κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.



Ειδήσεις σήμερα:

Άνοιξαν οι κάλπες, ψηφίζουν για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ - 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα

Έξτρα έσοδα από Τουρισμό, AirBNB και ηλεκτρονικές συναλλαγές «καλύπτουν» το πακέτο αυξήσεων Μητσοτάκη


Ο απολογισμός των θυμάτων από τις πλημμύρες στη Λιβύη έφθασε τους 11.300 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης