Τι είναι το στυλ Υ2Κ που κυριαρχεί στις ηλικίες 13-25

Τι είναι το στυλ Υ2Κ που κυριαρχεί στις ηλικίες 13-25

Αντιπαθητικά φωτεινά χρώματα, baggy τζιν, μικροσκοπικά τοπ, κοτσιδάκια, κλάμερ και γκλίτερ είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Y2K αισθητική

dua_lipa_arthro
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο βασιλιάς της gen-z γενιάς, TikTok, κατακλύζονται όλο και περισσότερο από την αισθητική Y2K, ένα στυλ που αναβιώνει, ελκύει όλο και περισσότερο κοινό και λανσάρεται μανιωδώς από την Dua Lipa, την Hailey Bieber και την Bella Hadid.

Αντιπαθητικά φωτεινά χρώματα, baggy τζιν και φαρδιά παντελόνια, μικροσκοπικά τοπάκια, κοτσιδάκια, κλάμερ και γκλίτερ είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Y2K αισθητική, η οποία έχει ήδη αποκτήσει πολλούς φανατικούς.
dua-lipa


Κλείσιμο
Εύχεστε να μπορούσατε να γυρίσετε πίσω στο χρόνο; Η γενιά gen-z φαίνεται να το πραγματοποιεί, υιοθετώντας την φουτουριστική και τεχνολογική μόδα από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η οποία επιστρέφει δυναμικά για έναν δεύτερο γύρο. Αυτό το ξεχωριστό στυλ συνδυάζει την ποπ κουλτούρα και τις τεχνολογικές εξελίξεις της χιλιετίας, καθώς επιστρέφουν τα μεταλιζέ ρούχα, το bubblegum pink και οι βελούδινες φόρμες.

Από τις κούκλες Bratz στην Dua Lipa

Η Britney Spears, η Christina Aguilera και η Paris Hilton είναι μερικά από τα διάσημα είδωλα του Y2K που έγραψαν ιστορία στη μόδα. Ήταν διάσημες για τις μίνι φούστες τους, τις μπότες από δέρμα φιδιού, τα crop-tops με πεταλούδες και τα δεμένα με scrunchies μαλλιά. Είχαν πάντα έντονο το στοιχείο του εντυπωσιασμού, συνδυάζοντας τολμηρά το streetwear και το glamour. Το στυλ αυτό κατέκτησε τη δεκαετία του '90 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ τα σύνολα τους έμοιαζαν με αυτά των διάσημων Υ2Κ παιχνιδιών-κουκλών Bratz.

Σήμερα περίπου 20 χρόνια μετά, οι Gen Zeders ξετρύπωσαν αυτή την αισθητική μέσω Instagram και Tik-Tok και την υιοθετούν, επαναφέροντας ταυτόχρονα στην επιφάνεια πολλές ξεχασμένες διάσημες προσωπικότητες, όπως οι Spice Girls, το συγκρότημα που αντιπροσωπεύει καλύτερα από πολλούς αυτό το στυλ. Οφέλη από αυτή την επιστροφή, δεν είδαν όμως μόνο διάσημοι τραγουδιστές, αλλά και εταιρείες και οίκοι μόδας. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία που δημιούργησε την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, Snapchat, η οποία ήταν ιδιαίτερα περιζήτητη μια δεκαετία πριν, φαίνεται να αναβιώνει παρέα με το Y2K. Ενώ το 2018 οι ημερήσιοι συνολικοί χρήστες μειώθηκαν στα 186 εκατομμύρια, από το 2022 έφτασαν ξανά τα 319 εκατομμύρια. Και εδώ φαίνεται πως για ακόμα μια φορά η Gen-Z έχει σημαντικό αντίκτυπο και μεγάλη αγοραστική δύναμη παγκοσμίως.

Spice Girls e o movimento Y2K


Έναυσμα, ωστόσο, αυτής της επιστροφής του Y2K κινήματος, φαίνεται να υπήρξε η Αγγλίδα τραγουδίστρια, Dua Lipa, την οποία πολλοί περιγράφουν ως μια νεράιδα του Y2K. Η Dua Lipa εκπέμπει ταυτόχρονα αθωότητα και σεξαπίλ, λεπτότητα και τόλμη, κομψότητα και ευκολία, όλα μέσα από τα νοσταλγικά ρούχα της που προκαλούν τον θαυμασμό πολλών φανατικών και μη. Ο λογαριασμός της στο Instagram της, αποτελεί μια φιέστα από ρούχα της δεκαετίας του '90 και της δεκαετίας του '00. Η εμφάνισή της είναι ένας καλαίσθητος φόρος τιμής στη μόδα εκείνης της εποχής, αναμεμειγμένη με μια μοντέρνα πινελιά.

Η Dua Lipa χρησιμοποιεί επίσης πολλά αξεσουάρ σε μορφή πεταλούδας, η οποία είναι έμβλημα της μόδας του Y2K και βασικό στοιχείο της γκαρνταρόμπας της τραγουδίστριας. Από denim-on-denim crop top σε σχήμα πεταλούδας, σε ζώνη πεταλούδας, μέχρι ένα σύνολο με διάφανη πεταλούδα σε bubble-gum ροζ χρώμα, η Dua Lipa αποτίει φόρο τιμής σε αυτό το ξεχωριστό στυλ.

dua_lipa_1

Gen Z και Υ2Κ

Το Y2K συμπυκνώνει μια περίοδο ενθουσιασμού και θαυμασμού για τις δυνατότητες του διαδικτύου και των αναπτυσσόμενων τεχνολογιών εκείνης της εποχής. Επικρατούσε από το 1997 έως το 2004, και η αναβίωση του στυλ σήμερα, χαιρετίζεται θερμά, ως μια νοσταλγική ανάπαυλα από τη βίαιη, ταχέως εξελισσόμενη πραγματικότητά μας, ειδικά μετά τα τρία μουντά χρόνια της πανδημίας. Αντλώντας στοιχεία από τον φουτουρισμό και τον μαξιμαλισμό, τα βασικά στοιχεία του Y2K χαρακτηρίζονται από εξωπραγματικά μεταλλικά, ή πλαστικά γυαλιστερά υλικά, χρώματα υψηλής αντίθεσης, μαζική χρήση αυτοκόλλητων και glitter.

Η γενιά Gen- Z που έφερε τόσο νοσταλγικά στο προσκήνιο ξανά αυτή την ιδιαίτερη αισθητική, αν και -τόσο ειρωνικά- δεν την έζησε ποτέ, φαίνεται να έχει δημιουργήσει μια νέα μαζική υπάρχουσα τάση. Η επιστροφή στη μόδα του Y2K χαιρετίζεται τόσο από τους οπαδούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όσο και από διασημότητες. Βλέπουμε πολλά καταστήματα λιανικής πώλησης και σχεδιαστές να λανσάρουν συλλογές εμπνευσμένες από το Y2K, καθώς πρόκειται ίσως για μια από τις πιο εκλεκτικές τάσεις της μόδας που ταιριάζει απόλυτα με το vibe της εποχής που ζούμε.

dua_lipa


Το Y2K μπορεί για τους μεγαλύτερους να φαίνεται ως ακόμα μια προκλητική αισθητική που οι λόγοι που αναβιώνει συνοψίζονται μόνο στην περιέργεια της νέας γενιάς. Ωστόσο, οι τάσεις πάντα, όσο και αν δεν τις κατανοούμε, ή τις αφουγκραζόμαστε, αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται για την κοινωνία, την πολιτική, τη μουσική και τη μόδα. Αυτή τη στιγμή, εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης, πολέμων, πανδημιών και ραγδαίου πληθωρισμού, οι άνθρωποι νοσταλγούν μια περίοδο του παρελθόντος, όπου αισθάνονταν αισιόδοξοι για το μέλλον. Ο καταλύτης για την αναβίωση του Y2K συμπίπτει με την αυξανόμενη απογοήτευση και ανασφάλεια για τις κοινωνικές εξελίξεις.

Ας μην ξεχνούμε ότι οι τάσεις είναι με κάποιον τρόπο ο αντικατοπτρισμός των ιδεών των ανθρώπων. Σε έναν κόσμο συνεχώς εξελισσόμενο, οι ιδέες μας συμπυκνώνουν την οπτική μας και τον φακό μέσα από τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και όπως και στην περίπτωση του Y2K, πολλές φορές οι μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές είναι αόρατες.

Ειδήσεις σήμερα

«Είπα στη γυναίκα μου "πας για ένα πτώμα"» λέει ο πατέρας της Αναστάζια - «Η κόρη μου απήχθη, βιάστηκε και δολοφονήθηκε»

Συναγερμός στην ακτοφυλακή των ΗΠΑ - Αγνοείται τουριστικό υποβρύχιο στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού

Ανασύρθηκαν άλλες δύο σοροί από το ναυάγιο της Πύλου - Στους 80 οι νεκροί

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης