Η κατάρα των Πρίσλεϊ: Ο αιμομικτικός γάμος και οι θάνατοι από την ίδια αιτία

Η κατάρα των Πρίσλεϊ: Ο αιμομικτικός γάμος και οι θάνατοι από την ίδια αιτία

Ο παππούς και η γιαγιά του Έλβις ήταν πρώτα ξαδέρφια – Η μητέρα του, τρεις θείοι του, ο ίδιος και η κόρη πέθαναν όλοι από ασθένειες που σχετίζονταν με την καρδιά

ELVISPRESLEY-CURSE
Ο θάνατος της κόρης του Έλβις Πρίσλεϊ από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 54 ετών ενισχύει πρόσφατη έρευνα που υποδηλώνει ότι γενετικά ελαττώματα που οφείλονται στην ενδογαμία μπορεί να είναι υπεύθυνα για μια σειρά πρώιμων θανάτων στην οικογένεια του βασιλιά του ροκ εντ ρολ.

Η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, η οποία υπέστη χθες ανακοπή καρδιάς, δεν ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειας του Έλβις το οποίο πέθανε από ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά.

Ο ίδιος ο Πρίσλεϊ πέθανε από ανακοπή όταν ήταν μόλις 42 ετών. Το ίδιο και η μητέρα του Γκλάντις η οποία «έφυγε» από καρδιακή ανεπάρκεια στα 46 της χρόνια. Η Γκλάντις είχε τρία αδέλφια, τα οποία πέθαναν επίσης στα σαράντα τους από καρδιακή ανεπάρκεια ή επιπλοκές στους πνεύμονες.

Στην πρόσφατη βιογραφία, με τίτλο «Elvis: Destined to Die Young», η συγγραφέας Sally Hoedel υποστήριξε ότι οι θάνατοι του Έλβις, της μητέρας του και των θείων του, προκλήθηκαν πιθανότατα από γενετικό ελάττωμα που προκλήθηκε από τον αιμομικτικό γάμο των παππούδων του Έλβις από την πλευρά της μητέρας του, οι οποίοι παντρεύτηκαν αν και ήταν πρώτα ξαδέλφια.

Όπως λέει η συγγραφέας οι πρώιμοι θάνατοί τους δεν μπορεί να είναι σύμπτωση από τη στιγμή που και ο Έλβις πέθανε από καρδιά. Ο θάνατος του μοναδικού παιδιού του Έλβις έχει παρόμοια χαρακτηριστικά.
010_A7A08B05_160
Ο Έλβις Πρίσλεϊ με τη γυναίκα του Πρισίλα και την κόρη τους, Λίζα Μαρί
Η Hoedel υποστηρίζει ότι οι θάνατοι στην οικογένεια του Έλβις προκλήθηκαν από ανεπάρκεια της αντιθρυψίνης άλφα-1, μια γενετική διαταραχή που βλάπτει τους πνεύμονες και το συκώτι και οδηγεί και σε άλλες επιπλοκές.

«Ξέρουμε ότι ο Έλβις το είχε, επειδή βρέθηκε ότι ήταν φορέας της Alpha-1 μετά τον θάνατό του, οπότε από κάπου πρέπει προήλθε», είχε πει η συγγραφέας σε συνέντευξή της.

Πιθανότατα να προέρχεται από τη γιαγιά του Έλβις, Ντον Μάνσελ, η οποία υπέφερε από φυματίωση για δεκαετίες. Η Hoedel υποστήριξε ωστόσο ότι επρόκειτο για λανθασμένη διάγνωση και ότι η Μάνσελ έπασχε στην πραγματικότητα από κάποιου είδους γενετικό ελάττωμα.

Όταν η Μάνσελ παντρεύτηκε τον πρώτο της ξάδελφο - μια συνήθης πρακτική σε παλαιότερες εποχές - και απέκτησε παιδιά, αυτή η ενδογαμία θα μπορούσε να επιδεινώσει τα όποια γενετικά προβλήματα είχε ήδη και εκείνη τα μετέδωσε στα παιδιά της.

«Με αυτό τον γάμο μπορούμε να δούμε ότι η Γκλάντις πιθανότατα κληρονόμησε δύο κατεστραμμένα γονίδια και μια πιο σοβαρή εκδοχή της νόσου», δήλωσε η Hoedel.

Όχι μόνο τρεις από τους γιους της Μάνσελ πέθαναν νέοι από ασθένειες της καρδιάς, των πνευμόνων και του ήπατος, αλλά και η Γκλάντις πέθανε κάτω από αξιοσημείωτα παρόμοιες συνθήκες.

Η υγεία της Γκλάντις κλονίστηκε ξαφνικά και ραγδαία στα 40 της χρόνια. Το ίδιο συνέβη και με τον γιο της τον Έλβις, ο οποίος πέθανε από ανακοπή. Η κατάστασή του βέβαια επιδεινώθηκε από τη χρήση ναρκωτικών και από το γεγονός ότι ήταν αλκοολικός.

Ο Έλβις υπέφερε εκτός από την κατάχρηση ουσιών και από τη σοβαρή αύξηση του σωματικού του βάρους μέχρι τον θάνατό του το 1977.
076_CHL_152619
Ήταν γνωστό ότι είχε εθιστεί σε πολυάριθμα συνταγογραφούμενα φάρμακα τη δεκαετία του ‘70 ενώ προσπαθούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις εξαντλητικών περιοδειών.

«Ο Έλβις είχε διάφορα προβλήματα υγείας, αλλά τα έκρυβε τόσο καλά που η υπερβολική φαρμακευτική αγωγή είναι αυτό που θυμόμαστε τώρα», δήλωσε ο Hoedel, «Συχνά έπαιρνε πάρα πολλά, και υπάρχουν θέματα εκεί, αλλά πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί έπαιρνε αυτά τα χάπια εξ αρχής».

Σαράντα έξι χρόνια μετά το θάνατο του Έλβις, η Λίζα Μαρί πέθανε επίσης από ανακοπή μετά από μια μακρά περίοδο κατάχρησης ουσιών.

«Οι Πρίσλεϊ ήταν απίστευτα μυστικοπαθείς σχετικά με την υγεία τους», είπε η Hoedel, «αλλά κατάφερα να πάρω συνεντεύξεις από ανθρώπους όπως η Nancy Clarke, η κόρη του καρδιολόγου της Γκλάντις, η οποία συνήθιζε να πηγαίνει σε κατ' οίκον επισκέψεις με τον πατέρα της στο σπίτι των Πρίσλεϊ».

«Και μου είπε πριν πεθάνει ο πατέρας της, ότι υπήρχαν περισσότερα στο θάνατο της Γκλάντις απ' όσα καταλάβαινε. Όπως έλεγε η ασθένειά της έμοιαζε με ηπατίτιδα, αλλά δεν ήταν και δεν μπορούσε να καταλάβει τι της συνέβαινε. Όλα οδηγούν στο μακρινό παρελθόν και στους γονείς της Γκλάντις».


Φωτογραφίες: AFP / VISUALHELLAS.GR
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης