Μήνας Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού: 9 διάσημες Ελληνίδες που τα κατάφεραν!

Μήνας Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού: 9 διάσημες Ελληνίδες που τα κατάφεραν!

Σπουδαίες ιστορίες και δηλώσεις από γυναίκες που όχι μόνο μοιράστηκαν δημόσια την εμπειρία τους, αλλά πλημμύρισαν με ελπίδα και τις υπόλοιπες

breast_cancer_awareness_xr
Ο Οκτώβριος ήταν αφιερωμένος στην πρόληψη και την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού. Η φωνή των γυναικών που παλεύουν με τη νόσο και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, ακούγεται όσο ποτέ άλλοτε, με τις γενναίες ιστορίες τους να αναδεικνύουν όσο ποτέ, τη σημασία της πρόληψης.

Μητέρες και μη, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ηλικία μιλούν για τον αγώνα που έδωσαν και κέρδισαν από τη στιγμή της διάγνωσής τους, μέχρι και τη λύτρωση.

Ακολουθούν παρακάτω 9 σπουδαίες ιστορίες και δηλώσεις από διάσημες Ελληνίδες που μοιράστηκαν δημόσια την εμπειρία τους με τον καρκίνο του μαστού, πλημμυρίζοντας με ελπίδα όλες τις γυναίκες.

Μαρία Χούκλη
H Μαρία Χούκλη μίλησε για την εμπειρία της τον Σεπτέμβριο του 2019, στο πανελλήνιο Forum «Διευρύνοντας τα σύνορα» της οργάνωσης «Γυναίκες στην Ογκολογία». Η δημοσιογράφος συνέχισε κανονικά τη δουλειά της και όπως είχε πει: «Κάθε μέρα ήταν μία κερδισμένη μέρα».

«Συνέχισα κανονικά την επαγγελματική μου δραστηριότητα και την κοινωνική μου ζωή. Φρόντισα, να μην κλειστώ στο σπίτι μου. Να μη νιώσω άρρωστη ακόμη και όταν ήμουν πολύ άρρωστη. Γιατί πίστευα με αυτό τον τρόπο ότι κοροϊδεύω τον καρκίνο. Δεν ήταν καθόλου εύκολο, γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις από τη δυσκολία του να περπατήσεις, να φας, να κοιμηθείς, την εμφάνισή σου, τα βλέμματα των ανθρώπων που ασυνείδητα σε κοιτάζουν στο στήθος, όταν ξέρουν ότι έχεις κάνει μαστεκτομή και είχα και μία δουλειά πολύ ενδιαφέρουσα. Κι έτσι πέρασαν τα χρόνια. Κάθε μέρα ήταν μια κερδισμένη μέρα» είχε εξομολογηθεί η δημοσιογράφος, 17 χρόνια μετά τη διάγνωσή της.
201804181159400_6204_MARIA_XOYKLI_1742018
Χάρις Αλεξίου
Πριν από μερικά χρόνια, η Χάρις Αλεξίου έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση του προγράμματος στήριξης των ασθενών, οι οποίοι δίνουν καθημερινά μάχη με τον καρκίνο, «Είσαι Γυναίκα, Είσαι Δύναμη» υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος. Στις δηλώσεις που έκανε, τόνισε την αξία της πρόσληψης, κάτι που έσωσε και την ίδια.

«Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο εμείς οι επώνυμοι, είναι να μάθουμε να μην υποτιμάμε τους άλλους που έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς, είτε είναι ο φόβος της απόρριψης, είτε η αρρώστια. Εγώ έπαθα καρκίνο. Από αυτό έχασα και τη μητέρα μου. Ήμουν τυχερή, γιατί τον πρόλαβα. Κάνοντας τη μαστογραφία μου, όπως κάθε χρόνο, το διαπίστωσα. Η πρόληψη με έσωσε. Αυτό που παίρνεις από ένα τέτοιο γεγονός, είναι η ταπείνωση, γιατί ποτέ δεν πιστεύεις ότι θα το πάθεις κι εσύ».
20220926141059_1D8A7606
Κλείσιμο
Γωγώ Μαστροκώστα
Η Γωγώ Μαστροκώστα διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, λίγο καιρό αφότου έφερε στον κόσμο την κόρη της, Βικτώρια. Έκτοτε, έχει μιλήσει πολλές φορές για την περιπέτεια που έζησε, προκειμένου να δώσει δύναμη στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν το ίδιο.

«Δυσκολεύομαι να το συζητάω, όχι για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, αλλά γιατί δεν είμαι άνθρωπος που μοιρολατρώ, σιχαίνομαι να με λυπούνται, αλλά νιώθω ότι η εκπομπή σου μου δίνει αυτό το βήμα να δώσω λίγο ακόμα δύναμη στις γυναίκες, γιατί νιώθω εγώ δυνατή μετά από τόσα χρόνια. Θέλω να πω ότι ξεπερνιούνται ρε παιδί μου τα πράγματα» είχε πει για τον καρκίνο του μαστού στην Ελεονώρα Μελέτη και την εκπομπή «Μετά τα Μεσάνυχτα».
202008311028320_TB1A2841
Μάγδα Τσαγγάνη
Στις 9 Ιουνίου του 2009 η Μάγδα Τσαγγάνη έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού και «έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της», όπως είχε πει σε συνέντευξή της. Αυτό όμως, δεν κράτησε πολύ.

«Έκλαψα πολύ, θύμωσα, έπαθα σοκ αλλά είπα: "Δε θα με νικήσει αυτό. Είμαι μαχήτρια". Έτσι με το που έκανα την μαστογραφία, τέσσερις μέρες μετά, μπήκα στο χειρουργείο. Έκανα τον σταυρό μου, προσευχήθηκα στον Άγιο Νεκτάριο, τον προστάτη Άγιο μας στην Αίγινα, έκανα τάμα κι είπα: "Πάμε να το βγάλουμε!". Συμβουλεύω όλες τις γυναίκες να μην αμελούν την μαστογραφία τους. Κι αν συμβαίνει κάτι, να το παλεύουν. Εγώ έχασα το δεξί μου στήθος, αλλά νίκησα το θεριό» είχε πει στην εφημερίδα On Time.
5930_MAGDA_TSAGANI_26022007
Αθηνά Παππά
Το 2020 η Αθηνά Παππά πάλευε ήδη με τον καρκίνο του μαστού, τον οποίο στην αρχή φοβήθηκε, όπως εξομολογήθηκε στην εκπομπή φλΕΡΤ. Παρόλα αυτά, η αγάπη για την οικογένειά της, στάθηκε δυνατότερη από την ασθένεια.

«Η αγάπη είναι φάρμακο είναι βάλσαμο. Δεν είμαι ήρωας, όταν το έμαθα φοβήθηκα πολύ και κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια, και από κει και πέρα συνεχίζω. Η ζωή είναι ωραία, θα το παλέψω για τα παιδιά μου, για τον σύντροφό μου και για την ανάγκη μου να δημιουργώ. Είναι επίπονο, όταν κάνεις επέμβαση και οδυνηρή γενικότερα, γιατί χάνεις ένα μέρος του σώματος σου. Ακρωτηριάζεσαι. Αυτό θέλει ψυχική δύναμη, θάρρος, δεν ξέρω τι να πω. Βέβαια δεν είμαι ήρωας. Το αντίθετο. Είμαι ένας άνθρωπος που, όταν το έμαθε, φοβήθηκε πάρα πολύ. Κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια, το συνειδητοποίησα όμως, πως έτσι πρέπει να γίνει και από τη στιγμή που έγινε, το θεώρησα ως δεδομένο και από δω και πέρα συνεχίζω. Η ζωή είναι ωραία. Και το διαπίστωσα ακόμα περισσότερο όταν έγινε όλο αυτό. Την ώρα που ξύπνησα από την επέμβαση, σκέφτηκα ότι είμαι ζωντανή και είπα ότι θα το παλέψω, γιατί μου αρέσει η ζωή. Ο λόγος του ότι θέλω να ζήσω είναι, γιατί έχω δύο παιδιά υπέροχα, έναν πολύ καλό σύντροφο και με περιμένει μπροστά η δημιουργία» είχε εξομολογηθεί.
201610111036450_0332_ATHINA_PAPA_STELIOS_MAINAS_KATIA_SPERELAKI_10102016
Μαρία Ιωαννίδου
Η Μαρία Ιωαννίδου έχει παραδεχτεί ότι είχε αμελήσει να κάνει συχνές εξετάσεις, παρά το γεγονός πως γνώρισε ότι είχε κληρονομικότητα για καρκίνο του μαστού. Η ηθοποιός και χορεύτρια ανακάλυψε σε μαστογραφία ότι έχει καρκίνο του μαστού και ο γιατρός της, την έβαλε εσπευσμένα στο χειρουργείο.

«Τον έφαγα τον καρκίνο, τον έφαγα. Έτσι το πήρα με χιούμορ, γιατί αλλιώς δεν μπορείς να συντονιστείς. Έκλαψα πολύ, μετά θύμωσα μ’ εμένα, μετά το είδα σαν κάρμα, μετά πέρασα στη διαδικασία του φόβου “όχι να μην πεθάνω, να μη σακατευτώ”. Ένα σακατεμένο στήθος το έβλεπα σαν καμένη γη. Μπήκα και δεν ξέραμε ακριβώς τι θα μου συμβεί. Μπήκα με τα δύο μου στήθη και βγήκα με τα δύο μου στήθη. Πρέπει να ψηλαφίζουμε συνεχώς το στήθος μας και να κάνουμε τακτικά εξετάσεις, να μην το αμελούμε. Η πρόληψη σώζει ζωές» είχε δηλώσει η ίδια για την περιπέτειά της.
3407_MARIA_IOANIDOY_2752022
Βάσια Τριφύλλη
Η Βάσια Τριφύλλη είναι και εκείνη μία από τις γυναίκες που ξεπέρασαν το «τέρας» και που μίλησαν δημόσια για τη δύσκολη αυτή περιπέτεια της ζωής τους. Ο καρκίνος της «χτύπησε την πόρτα» παράλληλα με την επιτυχία του τηλεπαιχνιδιού «Ραντεβού στα τυφλά», ενώ οι συνεργάτες της δεν γνώριζαν ότι πάσχει από την ασθένεια. Μάλιστα η ηθοποιός είχε αποκαλύψει ότι υποβλήθηκε σε 80 ακτινοβολίες.

«Αυτοσαρκάζομαι σε βαθμό κακουργήματος γι’ αυτό και νίκησα αυτό το θηρίο. Αντιμετώπισα τον καρκίνο, όχι την επάρατο, με το χιούμορ και είμαι στη ζωή 25 χρόνια μετά. Κατάγομαι από καρκινογενή οικογένεια με τη γιαγιά μου να έχει πεθάνει από «κακό σπυρί» όπως το έλεγαν στην Κύθνο, και πρώτα τρίδυμα αδέλφια μου να πεθαίνουν ανά δυόμισι χρόνια. Τον καρκίνο δεν πρέπει να τον υποτιμάμε» είχε πει χαρακτηριστικά η Βάσια Τριφύλλη σε εκδήλωση του παραρτήματος Πάτρας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
201410151047150_0090_VASIA_TRIFILI_14102014
Μάγια Τσόκλη
Η πολιτικός τον Φεβρουάριο του 2012 παραιτήθηκε από τη θέση της Βουλευτού Επικρατείας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με επιστολή της, καθώς οι ιατρικές εξετάσεις της έδειξαν καρκίνο στο στήθος.Έκτοτε πάντοτε φροντίζει να μιλά για την περιπέτεια της υγείας της, δίνοντας κουράγιο και θάρρος στις γυναίκες.

«Μία ευχή. Να καταργήσουμε τις λέξεις επάρατη νόσος και καρκινοπαθής» τόνισε σε κείμενό της η Μάγια Τσόκλη που μιλά ανοιχτά για την εμπειρία της με τον καρκίνο του μαστού. «Επάρατος, αυτό που απευχόμαστε, διότι οδηγεί στην καταστροφή. Άντε να σαι αισιόδοξος όταν στο συλλογικό νου ο καρκίνος συνδέεται με το τέλος. Άλλη άσχημη λέξη, το «καρκινοπαθής» πραγματικά είναι ένα στίγμα που θα σ ακολουθεί όλη σου τη ζωή. Εσείς οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι, όσοι έχετε δημόσιο λόγο, παλέψτε ενάντια στα ταμπού. Στα αγγλικά, έχουμε τους όρους cancer patient και cancer survivor. Στα ελληνικά once a καρκινοπαθής, always α καρκινοπαθής! Εκτός κι αν διατηρούμε τον όρο γιατί διευκολύνει τη σύνταξη» ανέφερε μεταξύ άλλων.
201511081416080_0648_MAGIA_TSOKLI_LENA_ARONI_6112015
Καλλιόπη
Η γνωστή φωτογράφος Καλλιόπη Καρβούνη νόσησε με καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε σε ολική μαστεκτομή το 2013.
«Θέλω να μιλήσουμε γι’ αυτό, γιατί θέλω να αφυπνίσω όλες τις γυναίκες που θα μας διαβάσουν. Κορίτσια, η πρόληψη σώζει. Εξετάσεις κάθε χρόνο και μην αμελείτε τη μαστογραφία σας. Το πρόλαβα στην αρχή του το πρόβλημα. Μου διαγνώστηκαν στον αριστερό μαστό καρκινογόνα κύτταρα in situ. Έκαναν βιοψία και είναι κακοήθη. Αν δεν αφαιρεθεί το στήθος τώρα, αυτά θα εξελιχθούν σε όγκο. Γι’ αυτό και στο τέλος του μήνα θα γίνει μαστεκτομή και ανάπλαση του στήθους. Δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν υπήρξα ποτέ φοβιτσιάρα. Είναι μια δοκιμασία ακόμη, που θα περάσει κι αυτή. Δεν θα πεθάνω» είχε εξομολογηθεί στο περιοδικό People πριν το χειρουργείο της.
9000_MERI_FIX_KALIOPI_2452022
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης