Βασίλισσα Ελισάβετ: Θαύμαζε την Μέριλιν, αγνοούσε την Μαντόνα, έριξε πόρτα στον Πολ Μακάρντνεϊ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Θαύμαζε την Μέριλιν, αγνοούσε την Μαντόνα, έριξε πόρτα στον Πολ Μακάρντνεϊ

Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από τις συναντήσεις της βασίλισσας με διάσημους καλλιτέχνες και Πρώτες Κυρίες - Οι ανθρώπινες και οι αμήχανες στιγμές ανάμεσά τους - Δείτε φωτογραφίες

QUEEN_2
Η βασίλισσα Ελισάβετ υπήρξε ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα πρόσωπα όλων των εποχών. Όχι μόνον λόγω της μακροημέρευσής της και των επτά δεκαετιών της βασιλείας της αλλά και γιατί μια φωτογραφία μαζί της αποτελούσε, διαχρονικά, παράδοση για τα εξέχοντα πολιτικά πρόσωπα, τιμή και καταξίωση για τους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού χώρου αλλά και κρυφός πόθος για αρκετούς σταρ που επιθυμούσαν διακαώς να νιώσουν, έστω για τα λίγα δευτερόλεπτα που διαρκεί μια χειραψία ή ένα φωτογραφικό κλικ, την αυθεντική βασιλική αίγλη.

Από την άλλη πλευρά η Ελισάβετ, αντιμετώπιζε τις συναντήσεις και τις φωτογραφίσεις ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι των βασιλικών καθηκόντων της με το οποίο είχε εξοικειωθεί πλήρως. Άλλωστε δεν αποστρεφόταν γενικά τη δημοσιότητα αλλά μόνον τη δημοσιότητα που η ίδια δεν μπορούσε να ελέγξει. Επιπλέον, είχε και η ίδια τις αδυναμίες όσον αφορά στον χώρο του θεάματος.
Από τα νεανικά της χρόνια, πριν ακόμη φορέσει το στέμμα, μέχρι σχετικά πρόσφατα, που η κατάσταση της υγείας της τής επέτρεπε να εμφανίζεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είχε συναντηθεί, είτε προγραμματισμένα είτε τυχαία, με αμέτρητες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής αλλά και του θεάματος. Σε όλες τις περιπτώσεις η ίδια υπήρξε ευγενική, πίσω από κάποιες συναντήσεις, ωστόσο, κρύβονται ενδιαφέρουσες ιστορίες που μαρτυρούν πολλά για την προσωπικότητά της και τα γούστα της.
GettyImages-517258214
Η Βασίλισσα με την Μέριλιν Μονρόε
Οι περισσότεροι, για παράδειγμα, δεν γνωρίζουν πως η βασίλισσα ήταν φανατική θαυμάστρια της Μέριλιν Μονρόε. Παρότι οι δυο τους ήταν συνομήλικες, σε μια πρώτη προσέγγιση δεν φαίνεται να υπήρχαν στοιχεία που να τις συνδέουν. Η μία μονάρχης, μεγαλωμένη μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο του πρωτοκόλλου, η άλλη σταρ του σινεμά και παγκόσμιο σύμβολο του σεξ. Κι όμως η Ελισάβετ θαύμαζε πολύ την Μέριλιν Μονρόε γι΄ αυτό και φρόντιζε να παρακολουθεί κάθε νέα ταινία της. Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά από κοντά το 1956, στο Empire Theater, στην πλατεία Λέστερ του Λονδίνου, όπου πραγματοποιήθηκε η ειδική προβολή της πολεμικής ταινίας «Φον Σπεε, το καταδρομικό φάντασμα», σε σκηνοθεσία Μάικλ Πάουελ, με πρωταγωνιστές τους Τζον Γκρέγκσον, Άντονι Κουέιλ και Πίτερ Φίντς. Στη δεξίωση που ακολούθησε η κομψή, νεαρή, τότε, βασίλισσα μοιράστηκε μια θερμή χειραψία με την απαστράπτουσα Μέριλιν ενώ η καλή χημεία που αναπτύχθηκε ανάμεσά τους ήταν εμφανής. Ίσως η Μονρόε να αντιπροσώπευσε μια πτυχή της προσωπικότητας της βασίλισσας την οποία δεν επιτρεπόταν, σε καμία περίπτωση, να βγάλει προς τα έξω.

Ελισάβετ για Μαντόνα: Ποια είναι η κυρία;

Σίγουρα πάντως δεν ισχύει το ίδιο με την Μαντόνα, η οποία μπορεί να έχει κατακτήσει τον τίτλο της παγκόσμιας «βασίλισσας της ποπ», η αυθεντική βασίλισσα, παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα μαζί της. Για να είμαστε πιο ειλικρινείς, δεν την γνώριζε καν! Ήταν χειμώνας του 2002 όταν έγινε η επίσημη πρεμιέρα της νέας, τότε, ταινίας του Τζέιμς Μποντ «Die Another Day». Ως διαχρονική φαν της θρυλικής κινηματογραφικής σειράς η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε το παρών στην λαμπερή πρεμιέρα όπου παραβρίσκονταν όλοι οι συντελεστές της ταινίας. Μεταξύ αυτών και η Μαντόνα η οποία έγραψε και ερμήνευσε το τραγούδι των τίτλων. Κάποια στιγμή η διάσημη και εκκεντρική ποπ σταρ, πλησίασε, με τον γνωστό αέρα της, υποκλίθηκε και άπλωσε το χέρι της στην Ελισάβετ αλλά εκείνη ζήτησε να μάθει ποια είναι η κυρία…! Όταν την ενημέρωσαν πως είναι η δημιουργός του τραγουδιού η βασίλισσα απάντηση έκπληκτη: «Αλήθεια, εσείς είστε;». Η έκπληξη πάντως για την Μαντόνα δεν ήταν και πολύ ευχάριστη.

Elizabeth_-_Madona

Κλείσιμο

Στο μεταξύ, οι Beatles ήταν ανάμεσα στα συγκροτήματα που είχαν παίξει μουσική για την βασίλισσα Ελισάβετ, από την εποχή της αίγλης τους. Ήταν εξάλλου και μια από τις ιστορικότερες και πιο επιδραστικές μπάντες της Μεγάλης Βρετανίας. Όσο κι αν της άρεσε η μουσική τους, ωστόσο, η βασίλισσα προτίμησε, χωρίς δεύτερη σκέψη, να παρακολουθήσει την αγαπημένη της τηλεοπτική σειρά από το να ακούσει τον Πολ Μακ Κάρντνεϊ να παίζει αποκλειστικά για εκείνη. Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 όταν το διάσημο Σκαθάρι εξέφρασε την επιθυμία του να παίξει και να τραγουδήσει στο Μπάκιγχαμ με αφορμή τα γενέθλιά της. Την ίδια εκείνη ημέρα ωστόσο προβαλλόταν το νέο επεισόδιο της δημοφιλέστατης σειράς μυστηρίου του Ντέβιντ Λιντς «Twin Peaks» («Ο ύποπτος κόσμος του Τουίν Πικς») την οποία η βασίλισσα παρακολουθούσε μανιωδώς. Όταν λοιπόν ο Πολ Μακ Κάρντνεϊ, που ήταν ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους των βασιλικών γενεθλίων, τής είπε πως είναι μεγάλη τιμή για εκείνον που βρίσκεται κοντά της και πως θα ήθελε να παίξει κάτι γι΄ αυτήν, εκείνη τού απάντησε, ευγενικά μεν, κοφτά δε: «Λυπάμαι πολύ, δεν μπορώ να μείνω. Είναι 5 παρά οκτώ λεπτά και πρέπει να πάω να δω το επεισόδιο του «Twin Peaks».

E_izabeth_-_Charlie_Chaplin
Η Ελισάβετ με τον Τσάρλι Τσάπλιν


Εξαιρετικές, αντιθέτως, ήταν οι εντυπώσεις που αποκόμισε ο Τσάρλιν από την τελευταία, τετ α τετ, συνάντηση που είχε με την βασίλισσα. Το 1975 κλήθηκε από την ίδια προκειμένου να τού απονείμει τον τίτλο του Σερ για την σημαντική προσφορά του στον κινηματογράφο. Μετά το τέλος της επίσημης τελετής η Ελισάβετ παρέμεινε οικειοθελώς στην αίθουσα, κάτι που δεν συνηθίζει, προκειμένου να συζητήσει με τον ηθοποιό και να τού εκφράσει τον θαυμασμό της για την δουλειά του. Αυτή ήταν μια στάση η οποία, όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του, τον εξέπληξε ευχάριστα.

000_Was2319984
Η Βασίλισσα Ελισάβετ με τους Ομπάμα στο Μπάκιγχαμ

Οι συναντήσεις με τις Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ

Κατά την διάρκεια των επτά δεκαετιών της βασιλείας της η Ελισάβετ είχε συναντηθεί με την συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών Προέδρων. Ανάμεσά τους, φυσικά και ο Πρόεδρος Τζον Κένεντι ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του Τζάκι κατά την διάρκεια της επίσκεψή του στο Μπάκιγχαμ. Παρά τα πλατιά χαμόγελα που απαθανατίστηκαν στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τότε, η Τζάκι Κένεντι κάθε άλλο παρά καλά λόγια έλεγε για το Παλάτι όταν επέστρεψε στα πάτρια εδάφη. Πιο συγκεκριμένα έλεγε πως «τα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ είναι ξεπερασμένα», ότι «το στυλ της βασίλισσας δεν ανταποκρίνεται στα σικ πρότυπα της εποχής» και ότι η Ελισάβετ είναι «βαρύς τύπος». Ήταν γνωστό, βεβαίως, ότι η Τζάκι Κένεντι, έδινε πάντα ιδιαίτερη έμφαση στην κομψότητα και στο στυλ αλλά και εμφανές πως η βασιλική γκαρνταρόμπα δεν είχε καμία σχέση με τις δικές της, σύγχρονες για την εποχή, ενδυματολογικές επιλογές.
GettyImages-515284274
Τζάκι Κένεντι Ωνάσης μαζί με την Βασίλισσα Ελισάβετ. Ουτέ να την βλέπει, ούτε να την ακούει δεν ήθελε...

Αντιθέτως η συνάντηση της Ελισάβετ με την Μισέλ Ομπάμα, όταν ήταν Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, κινήθηκε σε πολύ άνετο και φιλικό κλίμα παρά το γεγονός ότι κάποιοι έριζαν τα βέλη τους στην πρώτη για το γεγονός ότι έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο κανείς δεν αγγίζει την βασίλισσα αλλά επιτρέπεται μόνον η χειραψία, εφόσον η ίδια το επιθυμεί. Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε τότε με την Πρώτη Κυρία να αγκαλιάζει την Βασίλισσα έκανε τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας ποικίλα σχόλια. Η απάντηση όμως είχε δοθεί αυτόματα από την ίδια την Ελισάβετ η οποία όχι μόνον δεν εξέφρασε δυσφορία σε αυτήν την ανθρώπινη κίνηση οικειότητας, αντιθέτως ανταπέδωσε χαμογελαστή την εγκάρδια χειρονομία, περνώντας ξεκάθαρα το μήνυμα, ότι δεν χάθηκε και ο κόσμος να σπάει το βασιλικό πρωτόκολλο, πού και πού. Λίγες ημέρες μετά την συνάντηση, πάντως, η Μισέλ Ομπάμα αποκάλυψε γιατί έβαλε το χέρι της πίσω από την πλάτη της Ελισάβετ. Τη στιγμή εκείνη οι δυο τους συμφωνούσαν πως είναι εξουθενωτικό για μια γυναίκα να περνά μια ημέρα γεμάτη υποχρεώσεις φορώντας ψηλά τακούνια. Θέλοντας λοιπόν η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ να δείξει την συμπαράστασή της προς στη βασίλισσα έκανε αυτή την αυθόρμητη κίνηση η οποία, εν τέλει, έμεινε στην ιστορία, ως μια όμορφη και ανθρώπινη στιγμή.

PHOTO: GETTY IMAGE / IDEAL IMAGES
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης