Νόμπου Ματσουχίσα: Η ζωή του διάσημου σεφ γίνεται ταινία

Νόμπου Ματσουχίσα: Η ζωή του διάσημου σεφ γίνεται ταινία

Ο Ιάπωνας που έκανε δημοφιλή την κουζίνα του τόπου του στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη στην πιο εξεζητημένη της μορφή, θα δει την πολυτάραχη πορεία του σε φιλμ με την υπογραφή του παραγωγού των θρυλικών «300» Τζιάνι Νούναρι

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
nobu-arthro
Δεκάδες εστιατόρια στις πέντε ηπείρους, πολλές χιλιάδες πιάτα τον χρόνο μόνο στις ΗΠΑ και αμέτρητες ποσότητες σούσι σε όλο τον κόσμο: και μόνο τα νούμερα που αφορούν τον Νόμπου Ματσουχίσα καθιστούν τον διασημότερο Ιάπωνα σεφ έναν ζωντανό μύθο. Ο ίδιος διατηρεί τους χαμηλούς τόνους που τον διέκριναν από τα ξεκίνημά του. «Η μητέρα και η γιαγιά μου μαγείρευαν πάντα παραδοσιακό, απλό ιαπωνικό φαγητό: ρύζι στον ατμό, σούπα miso και ψητό ψάρι. Μερικές φορές η μητέρα μου αγόραζε ένα ολόκληρο ψάρι, το έκοβε μόνη της και έφτιαχνε σασίμι και σπιτικό σούσι. Δεν ήταν εντυπωσιακό στην όψη όπως το σούσι ενός εστιατορίου, όμως εγώ το θεωρούσα το καλύτερο. Μέχρι και σήμερα λέω στους σεφ μου ότι παρότι για τους επαγγελματίες η μαγειρική είναι κυρίως τεχνική, το φαγητό πρέπει να εμπεριέχει συναίσθημα και να ετοιμάζεται με την καρδιά».

Η ζωή του Ματσουχίσα πριν φτάσει στην κορυφή μοιάζει με μια μεγάλη περιπέτεια. «Η πρώτη μου δουλειά ήταν ως βοηθός κουζίνας, μετά έγινα μαθητευόμενος. Τα πρώτα χρόνια, μού επέτρεπαν μόνο να πλένω πιάτα και να σερβίρω και μετά άρχισα σταδιακά να βοηθώ τους σεφ να προετοιμάσουν το ρύζι και τα ψάρια. Πέρασε καιρός μέχρι να με αποδεχτούν και να δικαιούμαι κάποια πρωτοβουλία.

__IMG_4672ajpg


Ο δρόμος μου αρχικά δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα», θυμάται. Οπως και στα παραμύθια όμως, έρχεται η στιγμή που ο ήρωας αρχίζει να ξεπερνάει τα εμπόδια. Το 1987, σε ηλικία 30 χρόνων, ο φιλόδοξος Ματσουχίσα ανοίγει το πρώτο του εστιατόριο στο ηλιόλουστο Μπέβερλι Χιλς, με αναπάντεχη επιτυχία. Επόμενος στόχος, η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος.

Κλείσιμο
«Οταν άνοιξα το πρώτο εστιατόριό μου στο Λονδίνο όλοι μου έλεγαν ότι είμαι τρελός και ότι η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για μια τέτοιου είδους κουζίνα. Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι το “Nobu” θα γινόταν τόσο μεγάλο brand με εστιατόρια στις πέντε ηπείρους. Είχα πολλές αποτυχίες πριν ανοίξω επιτέλους το πρώτο μου εστιατόριο “Matsuhisa” και ενθουσιάστηκα που ο κόσμος αγάπησε το φαγητό μου και έγινε φαν της κουζίνας μου. Ημουν πολύ τυχερός. Εχω κάνει πολλά λάθη, αλλά έχω μάθει μέσα από τις σκληρές καταστάσεις και τις αποτυχίες. Ημουν επίμονος και πάντα συνέχιζα. Δεν τα παράτησα ποτέ».

Στον κόσμο των celebrities είναι το κοινό μυστικό: «Για να αποφασίσεις αν αξίζει να επισκεφτείς ένα μέρος, τσέκαρε προηγουμένως αν υπάρχει εστιατόριο “Nobu”». Από τη Μαντόνα και τον Ελτον Τζον μέχρι τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο οι πιο διάσημες προσωπικότητες είναι πελάτες του ταλαντούχου σεφ σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Ο ίδιος δεν επιθυμεί να σταθεί σε ονόματα καθώς ανέκαθεν απέφευγε να μιλά για τους επώνυμους πελάτες του, σπεύδει όμως να διευκρινίσει: «Δημιουργούμε κορυφαία πιάτα όχι μόνο για τους VIPs, αλλά για όλο τον κόσμο».

Ο πολυτάλαντος σεφ έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής όπου μοιράζεται τα μυστικά της κουζίνας του και έχει διηγηθεί το success story του με περιεκτικές περιγραφές στη βιογραφία του «Nobu: A Memoir», που έγινε παγκόσμιο best seller. Τώρα θα δούμε αυτή τη συναρπαστική ζωή του να γίνεται ταινία. «Πριν από λίγο καιρό μου τηλεφώνησαν από μια εταιρεία παραγωγής και ζήτησαν να με συναντήσουν. Προς έκπληξή μου τους άκουσα να μου προτείνουν να κάνουν τη ζωή μου ταινία. Μια βιογραφική ταινία, σπασμένη σε τρία μέρη, που θα προβληθεί μέσα από πασίγνωστη πλατφόρμα», μου λέει ενώ πίνουμε καφέ και με τη χαρακτηριστική του ηρεμία μιλάει για όλα εκείνα τα ευχάριστα που πρόκειται να συμβούν.

__IMG_4598a


«Οι πρωταγωνιστές είναι γνωστοί, αλλά μου έχουν ζητήσει να μην τους ανακοινώσω ακόμα. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη δουλειά, το υψηλό επίπεδο της οποίας εγγυάται ο γνωστός παραγωγός Τζιάνι Νούναρι, ένας υπέροχος επαγγελματίας με σημαντικές δουλειές στο Χόλιγουντ.

Εσείς πιθανότατα να τον γνωρίζετε περισσότερο από την ταινία “300”», λέει για τον διάσημο κινηματογραφικό παραγωγό που έχει συνεργαστεί με χολιγουντιανούς megastars όπως οι Ρόμπερντ Ντε Νίρο, Τζόρτζ Κλούνεϊ, Κουέντιν Ταραντίνο κ.ά.

Η ζωή εκτός κουζίνας

Παρά την τεράστια επιτυχία στην επαγγελματική αρένα, ο Νόμπου Ματσουχίσα θεωρεί την οικογενειακή γαλήνη το πολυτιμότερο αγαθό. «Η οικογένεια και οι φίλοι είναι τα πολυτιμότερα δώρα της ζωής», τονίζει. «Οικογένεια είναι για εμένα και ο εδώ και πολλά χρόνια συνέταιρος και φίλος μου Ρόμπερτ Ντε Νίρο», συμπληρώνει ο Ιάπωνας σεφ που παράλληλα με την καριέρα του έχει αποκτήσει δύο κόρες αλλά και εγγονάκια. Προσπαθώ να φανταστώ την καθημερινότητά του. «Ταξιδεύω 10 μήνες τον χρόνο, οπότε όταν βρίσκομαι στο σπίτι προσπαθώ να χαλαρώσω, δεν μαγειρεύω. Αντίθετα, μαγειρεύει η γυναίκα μου για μένα. Αλλά μία φορά τον χρόνο, μετά τα Χριστούγεννα, μαζευόμαστε με την οικογένειά μου και μερικούς ακόμη καλεσμένους στο σπίτι μου στο Λος Αντζελες και τους φτιάχνω σούσι. Είναι μια ημέρα που την περιμένουν πώς και πώς, και επομένως τη χαίρονται», λέει χαμογελώντας και συμπληρώνει:

«Οταν δεν ταξιδεύω, αποφεύγω τις κοινωνικές συναναστροφές, δεν θέλω να βλέπω κανέναν. Προτιμώ να μένω στο σπίτι με την οικογένειά μου. Αλλοτε ξεκουράζομαι διαβάζοντας και άλλοτε παίζω γκολφ. Εχω επίσης ένα εξοχικό στο Χακόνε (σ.σ. Ιαπωνία) με ιδιωτικό πάρκο, όπου πηγαίνω τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο. Στην καθημερινή μου ζωή, μου αρέσει να κάνω ένα ζεστό μπάνιο στο τέλος της ημέρας και να ξεκουράζομαι απολαμβάνοντας ένα οκτάωρο ύπνου».

__IMG_4697a


Ο χαρισματικός επιχειρηματίας αγαπά την Ελλάδα και την οικογένεια Ιωαννίδη χάρη στην οποία πρωτοβρέθηκε στη Μύκονο πριν από 25 χρόνια. «Μου άρεσε η διάθεση αυτών των ανθρώπων να συστήσουν το σούσι στο κοινό. Η Μύκονος είναι ένα υπέροχο μέρος και οι θάλασσές της προσφέρουν μεγάλους γαστριμαργικούς θησαυρούς. Με τη λογική ότι όπου έχουμε εστιατόριο αξιοποιούμε και τα προϊόντα του τόπου, θα έλεγα ότι το ελληνικό σούσι θα μπορούσε να περιλαμβάνει από σαρδέλα και φαγκρί, μέχρι μπαρμπούνι».

Παράλληλα με τη διαχείριση και την επέκταση των εστιατορίων του σε όλο τον κόσμο, δέχεται σωρεία προτάσεων κάθε σεζόν για διαφόρων τύπων συνεργασίες. Μία από αυτές που διατηρεί τα τελευταία χρόνια είναι με την εταιρεία πολυτελών κρουαζιερόπλοιων Crystal Cruises. Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια έχει εμφανιστεί σε κινηματογραφικές ταινίες όπως τις «Καζίνο» (1995), «Austin Powers: Το χρυσό εργαλείο» (2002) και «Αναμνήσεις μιας Γκέισας» (2005) και έχει συμμετάσχει σε διαφημιστικές καμπάνιες της Gap, των μπαστουνιών γκολφ Calloway, τoυ καφέ Illy, του νερού Fiji και των αυτοκινητοβιομηχανιών Lincoln και Rado.

_188


Εχει επίσης φιλοξενηθεί σε εξαιρετικά δημοφιλείς εκπομπές όπως οι «The Tonight Show», «The Today Show» και «Martha». Πρόκειται εξάλλου για τον σεφ που έχει δώσει τις περισσότερες συνεντεύξεις στον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, μια καλογυρισμένη ταινία που αφηγείται τη ζωή του αριστοτέχνη της ιαπωνικής κουζίνας μοιάζει με λογική συνέχεια των πραγμάτων. Πολύ απλά, αν και συνειδητά «αθόρυβος», ο Νόμπου Ματσουχίσα είναι ένας σταρ σεφ στην κυριολεξία.


Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία σε ελικοδρόμιο στα Σπάτα: Τρεις συλλήψεις για τον θάνατο του 21χρονου Βρετανού

Τιμολόγια ρεύματος: Οι διαφορές ανά εταιρεία - Παρέμβαση του υπουργείου Ενέργειας για τα πάγια

Πλεύρης: Ο Τσίπρας πήγε χωρίς μάσκα στο Προεδρικό - ΣΥΡΙΖΑ: Είχε αρνητικό PCR από το Σάββατο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης