Eurovision 2022: Προκρίθηκε στον τελικό η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη

Eurovision 2022: Προκρίθηκε στον τελικό η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη

Ελβετία, Αρμενία, Ισλανδία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ολλανδία και, φυσικά, η χώρα μας θα δώσουν το «παρών» στον τελικό του Σαββάτου - Την Πέμπτη ο β' ημιτελικός με τη συμμετοχή της Κύπρου

amansa-georgiadi-0
Την πολυπόθητη πρόκριση στον τελικό του 66ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, που διεξάγεται στο Τορίνο, έφερε στην Ελλάδα η Αμάντα Γεωργιάδη με το «Die Together».  Ελβετία, Αρμενία, Ισλανδία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ολλανδία προκξρίθηκαν επίσης και θα δώσουν το «παρών» στον τελικό του Σαββάτου

Η Αμάντα Γεωργιάδη εμφανίστηκε 15 στον α' ημιτελικό, κερδίζοντας επιφωνήματα θαυμασμού και χειροκροτήματα και δικαιώνοντας τα προγνωστικά που, μετά τις πρόβες, την ήθελαν να κατακτά την πρόκριση για τον τελικό του Σαββάτου.
amansa-georgiadi-1
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cjwcgypms5zl)


Χάρη κυρίως στις φωνητικές της ικανότητες και σε ένα σκηνικό που φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του Φωκά Ευαγγελινού, η Αμάντα Γεωργιάδη έκανε το πρώτο βήμα διάκρισης, περνώντας στον τελικό και ελπίζοντας πλέον για το καλύτερο, καθώς όλα τα προγνωστικά είναι ανοιχτά.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cjwcapg283dt)
Κλείσιμο


Η εξέλιξη του α' ημιτελικού τραγούδι με τραγούδι

Πιο δυναμική από ποτέ η Ronela για την Αλβανία μετά τον σάλο που προκλήθηκε. Συνδύασε τη βαλκανική μελωδία, με την ερμηνεία της και την πληθωρική της παρουσία. 

Η Αλβανίδα τραγουδίαστρια φορούσε ένα αποκαλυπτικό ρούχο και με τη συνοδεία τεσσάρων ημίγυμνων ανδρών και μιας γυναίκας έκανε δυναμική έναρξη, κρατώντας μάλιστα την ίδια τη χορογραφία παρά τις συστάσεις που της είχαν γίνει να την αλλάξει μετά την πρώτη πρόβα.

Ωστόσο, στο τέλος της εμφάνισής της και ενώ βρισκόταν πάνω στην σκηνή, σχημάτισε τον αλβανικό αετό, που θεωρείται εθνικιστικό σύμβολο για πολλούς, προκαλώντας αντιδράσεις.

Ronela Hajati - Sekret - LIVE - Albania 🇦🇱 - First Semi-Final - Eurovision 2022

Το συγκρότημα Citi Zēni από τη Λετονία που ανέβηκε στο stage μετά την εκπρόσωπο της Αλβανίας τα «έσπασε» με το τραγούδι Eat Your Salad και έκλεισε την εμφάνισή του με ένα εντυπωσιακό... σπαγγάτο.

Citi Zēni - Eat Your Salad - LIVE - Latvia 🇱🇻 - First Semi-Final - Eurovision 2022

Επόμενη συμμετοχή η Λιθουανία. Η Monika Liu ερμηνεύοντας το Sentimentai φαίνεται ότι βάζει πλώρη για τον μεγάλο τελικό.

Monika Liu - Sentimentai - LIVE - Lithuania 🇱🇹 - First Semi-Final - Eurovision 2022

Ο Marius Bear εκπροσωπώντας την Ελβετία κατάφερε να μαγέψει το κοινό που βρίσκεται στο Τορίνο δίνοντας τον καλύτερο του εαυτό για να περάσει στον τελικό του Σαββάτου.

Marius Bear - Boys Do Cry - LIVE - Switzerland 🇨🇭 - First Semi-Final - Eurovision 2022

Η Σλοβενία ήταν η επόμενη χώρα που ανέβηκε στο stage. Στη σκηνή υπήρχε μία τεράστια ντισκομπάλα που έκανε την εμφάνισή της Σλοβενίας άκρως εντυπωσιακή αν και τα προγνωστικά δεν τους θέλουν να βρίσκονται το Σάββατο στον τελικό η Σλοβενία έδωσε το καλύτερό της εαυτό επί σκηνής.

LPS - Disko - LIVE - Slovenia 🇸🇮 - First Semi-Final - Eurovision 202

Η Ουκρανία με το συγκρότημα  «Kalush Orchestra» που θεωρείται από τα μεγάλα φαβορί του φετινού διαγωνισμού τα «έσπασε» ερμηνεύοντας το «Stefania» στα ουκρανικά. Μάλιστα έχει στοιχεία της ουκρανικής μουσικής παράδοσης, ενώ συνδυάζει breakdancing με τον λαϊκό χορό της χώρας. Το τραγούδι τους θεωρείται σύμβολο της Ουκρανής μάνας.

Σημειώνεται πως το  τραγούδι τελείωσε με κίτρινους και μπλε φωτισμούς, στα χρώματα δηλαδή της σημαίας της Ουκρανίας. Μάλιστα το κοινό μόλις τέλειωσε το τραγούδι ξέσπασε σε θερμό χειροκρότημα.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cjwc8kv5d3gp)

Η Βουλγαρία στον φετινό διαγωνισμό αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο του ροκ. Το ροκ συγκρότημα Intelligent Music Project με το τραγούδι Intention τα «έσπασε» θέλοντας να δείξει ότι αξίζει να βρίσκεται στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου.

Intelligent Music Project - Intention - LIVE - Bulgaria 🇧🇬 - First Semi-Final - Eurovision 2022

Η Ολλανδία με μία μπαλάντα που τραγούδησε η S10 στα ολλανδικά καθήλωσε το κοινό που βρίσκεται στο χώρο όπου πραγματοποιείται ο ημιτελικός. Το μήνυμα του τραγουδιού της είναι εμπνευσμένο από όταν ήταν σε νεαρότερη ηλικία οπότε και είχε κάποια προβλήματα με την ψυχική της υγεία. Κατά τη διάρκεια της ερμηνείας της η S10 ήταν αρκετά συγκινημένη.

S10 - De Diepte - LIVE - Netherlands 🇳🇱 - First Semi-Final - Eurovision 2022

Με το τραγούδι «Trenuleţul» από το συγκρότημα Zdob și Zdub και τους Advahov Brothers εκπροσωπείται στον αποψινό ημιτελικό η Μολδαβία. Μάλιστα  το συγκεκριμένο συγκρότημα θα εκπροσωπήσει τη Μολδαβία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, για τρίτη φορά αφού προηγουμένως το είχε κάνει το 2005 και το 2011. 

Το «Trenuleţul» σημαίνει τρένο και το τραγούδι μιλά για μια δυναμική και χαρούμενη βόλτα με το τρένο μεταξύ των πρωτευουσών της Μολδαβίας και της Ρουμανίας, το Κισινάου και το Βουκουρέστι.

Zdob şi Zdub & Advahov Brothers - Trenulețul - LIVE - Moldova 🇲🇩 - First Semi-Final - Eurovision '22

Η Πορτογαλία με το «Saudade, Saudade» με ένα ιδιαίτερα συναισθηματικό τραγούδι από την MARO, το οποίο υπογράφει η ίδια και ο John Blanda, θα εκπροσωπήσει τη χώρα της Ιβηρικής στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού. Η Πορτογαλία έχει 52 συμμετοχές στον διαγωνισμό και έχει κερδίσει μια φορά.

portugal

MARO - Saudade Saudade - LIVE - Portugal 🇵🇹 - First Semi-Final - Eurovision 2022

Με τη Mia Dimšić και το τραγούδι «Guilty pleasure», σε μουσική και στίχους των Damir Bačić, Mia Dimšić και Vjekoslav Dimter, εκπροσωπείται η Κροατία φιλοδοξώντας να περάσει στον τελικό.

croatia
Mia Dimšić - Guilty Pleasure - LIVE - Croatia 🇭🇷 - First Semi-Final - Eurovision 2022

Επόμενη διαγωνιζόμενη χώρα η Δανία η οποία εκπροσωπείται από τις REDDI και το τραγούδι «The Show»σε μουσική των Ihan Haydar, Siggy Savery, Chief 1 και Remee Jackman και στίχους των Ihan Haydar, Siggy Savery και Julia Fabrin. Το συγκεκριμένο τραγούδι φαίνεται ότι έχει κερδίσει τις καρδιές των eurovision fans μιας και μετράει χιλιάδες προβολές στο Youtube.
REDDI - The Show - LIVE - Denmark 🇩🇰 - First Semi-Final - Eurovision 2022

O LUM!X και η Pia Maria ερμηνεύουν το τραγούδι Halo για την Αυστρία σε μουσική και στίχους των Anders Nilsen, Gabriele Ponte, Luca Michlmayr, Rasmus Flyckt και Sophie Alexandra Tweed-Simmons, επιδιώκοντας να βρίσκεται στον τελικό του Σαββάτου.

LUM!X feat. Pia Maria - Halo - LIVE - Austria 🇦🇹 - First Semi-Final - Eurovision 2022

Η συμμετοχή για την Ισλανδία φαίνεται ότι είναι οικογενειακή υπόθεση καθώς η χώρα εκπροσωπείται από τις Systur και το τραγούδι «Með Hækkandi Sól» σε μουσική και στίχους της Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir. με το ρετρό στυλ να  κυριαρχεί στην εμφάνισή τους.

Systur - Með Hækkandi Sól - LIVE - Iceland 🇮🇸 - First Semi-Final - Eurovision 2022

Ένα από τα μεγάλα φαβορί και φέτος, όχι μόνο για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου αλλά και για την κατάκτηση της πρώτης θέσης είναι η Νορβηγία με το συγκρότημα «Subwoolfer» και το τραγούδι «Give That Wolf a Banana». Σημειώνεται πως οι μεταμφιεσμένοι «Λύκοι» από τον Πλούτωνα είναι άγνωστοι καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις ταυτότητές τους,  ενώ το όνομα του ντουέτου είναι συνδυασμός των λέξεων "subwoofer" και "wolf".

Subwoolfer - Give That Wolf A Banana - LIVE - Norway 🇳🇴 - First Semi-Final - Eurovision 2022

Από την πλευρά της η Αρμενία θέλοντας να δείξει ότι δεν έλειψε μια μέρα από τον διαγωνισμό - δεν συμμετείχε πέρυσι -  φιλοδοξεί με το «Snap» το οποίο ερμηνεύει η 21χρονη Rosa Linn να περάσει στον τελικό.
Rosa Linn - Snap - LIVE - Armenia 🇦🇲 - First Semi-Final - Eurovision 2022


Η ψηφοφορία στους ημιτελικούς

Οι τηλεθεατές και οι επιτροπές καθορίζουν το αποτέλεσμα των δύο ημιτελικών του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Σε κάθε ημιτελικό, 10 διαγωνιζόμενοι προκρίνονται στον μεγάλο τελικό που θα προβληθεί το Σάββατο.

Οι θεατές σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στον συγκεκριμένο ημιτελικό καλούνται να ψηφίσουν μέσω της επίσημης εφαρμογής, με τηλέφωνο ή/και SMS. Το παράθυρο ψηφοφορίας ανοίγει μετά την εκτέλεση του τελευταίου τραγουδιού και τελειώνει 15 λεπτά αργότερα. Οι τηλεψηφοφόροι καθορίζουν το 50% του αποτελέσματος.

Οι κριτικές επιτροπές σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν πρέπει να ψηφίσουν, καθορίζοντας επίσης το 50% του αποτελέσματος. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από πέντε μέλη (συμπεριλαμβανομένου ενός προέδρου), είναι η ίδια κριτική επιτροπή που θα ψηφίσει στον μεγάλο τελικό.

Οι δέκα χώρες που προκρίνονται, ανακοινώνονται στο τέλος κάθε ημιτελικού με τη σειρά που αποφασίζει ο εκτελεστικός επόπτης του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Αυτή η σειρά δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάταξη στον πίνακα αποτελεσμάτων.
Το «Die Τogether» της Ελλάδας

Μια αληθινή ιστορία αγάπης που έζησε, έγραψε και ερμηνεύει η Αμάντα Γεωργιάδη διηγείται το τραγούδι «Die Τogether», που βγήκε πρώτη φορά στον αέρα την Πέμπτη 10 Μαρτίου.  Με φόντο το μοναδικό τοπίο της ακριτικής Σύμης, όπου έγιναν τα γυρίσματα, ο σκηνοθέτης Κώστας Καρύδας επέλεξε να μη δημιουργήσει μια συνηθισμένη πλοκή που έχουν συνήθως αντίστοιχα video clip, αλλά να εστιάσει με τον φακό του στις τόσο διαφορετικές στιγμές και στα συναισθήματα που κρύβει κάθε σχέση.

Amanda Georgiadi Tenfjord - Die Together - Greece 🇬🇷 - Official Music Video - Eurovision 2022

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ένα νεαρό ζευγάρι που επισκέπτεται το νησί στο οποίο γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν. Όμως, αυτή τη φορά όλα είναι διαφορετικά. Τα χαμόγελα και οι ευτυχισμένες στιγμές εναλλάσσονται με την πίκρα, την απογοήτευση και τη ματαίωση που αποτυπώνεται στο βλέμμα όλων μας, όταν συνειδητοποιούμε ότι μια σχέση τελειώνει.

Αναφορικά με την πρόβα της Ελλάδας που ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα, τα πράγματα κύλησαν πολύ καλά, χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη πρόβα πριν τον ημιτελικό είναι αρκετά κρίσιμη, μιας και θα κριθεί το 50 τοις εκατό της βαθμολογίας της κάθε συμμετοχής, η οποία και προκύπτει από τις επιτροπές.

EUROVISION 2022 Jury Semi Final 1: Amanda Tendfjord - Die Together (Greece’s Live Performance)


Ποιος θα ανακοινώσει το 12άρι

Όσο για το ποιος θα ανακοινώσει φέτος το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον Μεγάλο Τελικό της 66ης Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 στο Pala Olympico του Τορίνο της Ιταλίας, αυτή δεν είναι άλλη από την περσινή εκπρόσωπο της χώρας μας, Στεφανία Λυμπερακάκη.

Οι χώρες και τα τραγούδια στον Α' Ημιτελικό της Eurovision

1. Αλβανία
Sekret /Ronela Hajati

Ronela Hajati - Sekret - Albania 🇦🇱  - Official Music Video - Eurovision 2022

2. Λετονία
Eat Your Salad / Citi Zēni

Citi Zēni - Eat Your Salad - Latvia 🇱🇻 - National Final Performance - Eurovision 2022

3. Λιθουανία
Sentimentai / Monika Liu

Monika Liu - Sentimentai - Lithuania 🇱🇹 - National Final Performance - Eurovision 2022

4. Ελβετία
Boys Do Cry / Marius Bear

Marius Bear - Boys Do Cry - Switzerland 🇨🇭 - Official Music Video - Eurovision 2022

5. Σλοβενία
Disko / LPS

LPS - Disko - Slovenia 🇸🇮 - National Final Performance - Eurovision 2022

6. Ουκρανία
Stefania / Kalush Orchestra

Kalush Orchestra - Stefania - Ukraine 🇺🇦 - Official Music Video - Eurovision 2022

7. Βουλγαρία
Intention / Intelligent Music Project

Intelligent Music Project - Intention - Bulgaria 🇧🇬 - Official Music Video - Eurovision 2022

8. Ολλανδία
De Diepte / S10

S10 - De Diepte - Netherlands 🇳🇱 - Official Music Video - Eurovision 2022


9. Μολδαβία
Trenuleţul / Zdob şi Zdub & Advahov Brothers

Zdob şi Zdub & Advahov Brothers - Trenuleţul - Moldova 🇲🇩 - Official Music Video - Eurovision 2022

10. Πορτογαλία
Saudade, saudade / Maro

MARO - Saudade Saudade - Portugal 🇵🇹 - Official Music Video - Eurovision 2022

11. Κροατία
Guilty Pleasure /Mia Dimšić

Mia Dimšić - Guilty Pleasure - Croatia 🇭🇷  - National Final Performance - Eurovision 2022

12. Δανία
The Show / Reddi

Reddi - The Show - Denmark 🇩🇰 - Official Music Video - Eurovision 2022

13. Αυστρία
Halo / LUM!X & Pia Maria

LUM!X feat. Pia Maria - Halo - Austria 🇦🇹 - Official Music Video - Eurovision 2022

14. Ισλανδία
Með hækkandi sól / Systur

Systur - Með Hækkandi Sól - Iceland 🇮🇸 - Official Music Video - Eurovision 2022


15. Ελλάδα
Die Together /Amanda Georgiadi Tenfjord

Amanda Georgiadi Tenfjord - Die Together - Greece 🇬🇷 - Official Music Video - Eurovision 2022

16. Νορβηγία
Give That Wolf a Banana / Subwoolfer

Subwoolfer - Give That Wolf A Banana - Norway 🇳🇴 - National Final Performance - Eurovision 2022

17. Αρμενία
Snap / Rosa Linn

Rosa Linn - Snap - Armenia 🇦🇲 - Official Music Video - Eurovision 2022



Ειδήσεις σήμερα:

Επεισόδια στο ΑΠΘ - Ένταση με πέτρες, χημικά και προσαγωγές έξω από το Βιολογικό

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό – Νεκρή ένοικος της πολυκατοικία

Χιλιάδες περισσότεροι από 3.381 είναι οι άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης