Νέλι Μπλάι: Η δημοσιογράφος που προσποιήθηκε οτι «τρελάθηκε» για ένα ρεπορτάζ στο ψυχιατρείο

Η ιστορία μιας δημοσιογράφου που παρίστανε την «τρελή» για να ερευνήσει τις καταγγελίες που βάραιναν το τοπικό ψυχιατρικό ίδρυμα, υπερνικώντας τα πατριαρχικά εμπόδια της εποχής

Παρόλο που η Νέλι Μπλάι είναι περισσότερο γνωστή για το 72 ημερών ταξίδι της σε όλο τον κόσμο, μια πραγματική αναπαράσταση του μυθιστορήματος περιπέτειας του Ιουλίου Βερν (Ο Γύρος του Κόσμου σε 80ημέρες), το βιβλίο της «Δέκα μέρες στο Ψυχιατρείο» ήταν η πρώτη της μεγάλη συνεισφορά στο δημοσιογραφία.

Έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από τότε που η Μπλάι, έγραψε το τελευταίο της κείμενο, αλλά η γενναιότητα, η επιμονή και η ανθεκτικότητα που έδειξε τότε, άνοιξαν το δρόμο για τις γυναίκες στο ερευνητικό ρεπορτάζ σε όλο τον κόσμο.

Τα πρώτα της βήματα
Γεννημένη ως Ελίζαμπεθ Τζέιν Κόχραν το 1864, ξεκίνησε την καριέρα της μετά τον θάνατο των γονιών της γράφοντας μια επιστολή στον εκδότη της εφημερίδας «Pittsburgh Dispatch». Αυτό το γράμμα – που έφερε την υπογραφή «Μοναχικό Ορφανό Κορίτσι» – κέντρισε τόσο πολύ τον Τζορτζ Μάντεν, που την προσέλαβε αμέσως. Εκείνος ήταν που της πρότεινε να αλλάξει το όνομά της σε Νέλι Μπλάι, βγαλμένο από ένα δημοφιλές τραγούδι του Στίβεν Φόστερ εκείνη την εποχή, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο lay-out.gr.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Τζόνι Ντεπ περιγράφει πώς ταράχτηκε η Άμπερ Χερντ όταν... δεν την περίμενε να του βγάλει τις μπότες!

Λέων: Στη Μαλένα δεν διαπιστώνεται ίκτερος που είναι βασικό εύρημα της ηπατικής ανεπάρκειας

Βανδαλισμοί, σκουπίδια και σκόνη στην Αγία Σοφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr