Όσκαρ: Οι ομιλίες που έμειναν αξέχαστες στην ιστορία του κινηματογραφικού θεσμού

Όσκαρ: Οι ομιλίες που έμειναν αξέχαστες στην ιστορία του κινηματογραφικού θεσμού

Κάποιοι από τους νικητές τα «έδωσαν όλα» πάνω στη σκηνή σε μόλις... 90 δευτερόλεπτα - ΝτιΚάπριο, Φοίνιξ, Μπενίνι και η «Ινδιάνα» του Μάρλον Μπράντο κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία των κινηματογραφικών βραβείων

oscars3
Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν την 94η τελετή απονομής των Όσκαρ και οι υποψήφιοι που διεκδικούν το χρυσό αγαλματίδιο, έχουν ξεκινήσει ήδη να ετοιμάζουν τους ευχαριστήριους λόγους τους.

Εκτός από τα φαντασμαγορικά σύνολα που επιλέγουν οι σταρ για να εμφανιστούν στο κόκκινο χαλί της τελετής, στα highlights της βραδιάς συγκαταλέγονται φυσικά, και οι ομιλίες των νικητών.

Κάποιες μπορεί είναι ιδιαίτερα συναισθηματικές και να φέρουν συγκίνηση στους παρευρισκόμενους, ενώ άλλες αρκούνται σε τυπικά «ευχαριστώ».

Το βασικό είναι πως οι νικητές της βραδιάς έχουν μόλις 90 δευτερόλεπτα για να πουν όσα νιώθουν. Κάποιοι βέβαια, τα κατάφεραν πολύ καλά και σε αυτό το χρονικό όριο έδωσαν «ρεσιτάλ», ενώ μερικοί χρησιμοποιήσαν την ευκαιρία που τους δόθηκε, για να μεταφέρουν και σημαντικά ζητήματα.

Ακολουθούν κάποιες από τις ομιλίες που έγραψαν εποχή στην ιστορία των Όσκαρ:

1. Marlon Brando, 1973
Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Godfather»


Ο θρυλικός ηθοποιός τιμήθηκε με το πολυπόθητο αγαλματίδιο των Όσκαρ για την ερμηνεία του ως Βίτο Κορλεόνε στην ταινία «Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Όμως, αντί να ανέβει στη σκηνή για τον ευχαριστήριο λόγο, εκείνος αρνήθηκε όχι μόνο να το παραλάβει, αλλά και να παραστεί ακόμα και στην τελετή απονομής.

Έστειλε λοιπόν, κάποιον άλλο στη θέση του. Διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο που παρουσίαζε ο αμερικανικός κινηματογράφος την εικόνα των Ινδιάνων, πλάθοντας μία άσχημη εντύπωση για αυτούς, έστειλε στην βραδιά των Όσκαρ τη Σανχίν Λιτλφέδερ στη θέση του. Η Σανχίν είχε καταγωγή από τους Ινδιάνους Απάτσι. Ωστόσο, δεν βρέθηκε εκεί προκειμένου να παραλάβει το Όσκαρ αντί του Μπράντο, αλλά για να διαβάσει μια επιστολή 15 σελίδων, που είχε γράψει ο ηθοποιός σχετικά με τα δικαιώματα των Ινδιάνων.

Marlon Brando's Oscar® win for "The Godfather"

«Εκπροσωπώ τον Μάρλον Μπράντο απόψε και μου ζήτησε να σας πω ότι είναι ευγνώμων, αλλά λυπάται που δεν μπορεί να παραλάβει αυτό το βραβείο. Και η αιτία δεν είναι είναι άλλη από τη συμπεριφορά της βιομηχανίας του κινηματογράφου στους Αμερικανούς Ινδιάνους», ξεκίνησε να λέει η Ινδιάνα ηθοποιός.

«Η κινηματογραφική κοινότητα είναι εξίσου υπεύθυνη για την υποβάθμιση του Ινδιάνου και την παραποίηση του χαρακτήρα του, περιγράφοντάς τον ως άγριο, βίαιο, εχθρικό και κακό. Είναι αρκετά δύσκολο για τα παιδιά να μεγαλώσουν σε αυτόν τον κόσμο. Όταν τα παιδιά των Ινδιάνων βλέπουν τη φυλή τους να απεικονίζεται έτσι στις ταινίες, το μυαλό τους τραυματίζεται με τρόπους που ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

2. Τζο Πέσι Όσκαρ, 1991
Β' Ανδρικού ρόλου για την ταινία «Good Fellas»

Μια σπουδαία ομιλία δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη σε διάρκεια. Όταν ο Τζο Πέσι, πήρε το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το «Goodfellas», η ομιλία του ήταν η πιο σύντομη που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του θεσμού, καθώς ο ηθοποιός αρκέστηκε στο να πει ότι ήταν μεγάλη του τιμή και προνόμιο, ευχαριστώντας τους πάντες.

Joe Pesci Wins Supporting Actor: 1991 Oscars

3. Κούμπα Γκούντινγκ Τζ., 1997
Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου για το «Jerry Maguire»

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες ομιλίες, ήταν εκείνη του Κούμπα Γκούντινγκ Τζ. που δεν μπόρεσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του. Η ομιλία του περιελάμβανε γροθιές, κλωτσιές με άλματα και πολλά «Σας αγαπώ» στο πλήθος. Η παθιασμένη του αντίδραση, ξεσήκωσε το πλήθος και έδειξε στους θεατές ότι οι ομιλίες των Όσκαρ, δεν χρειάζεται να είναι και τόσο... τυπικές.

Cuba Gooding Jr. Wins Supporting Actor: 1997 Oscars

4. Ρομπέρτο Μπενίνι, 1999
Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για το «Life Is Beautiful»

Όταν ανακοινώθηκε το όνομά του, ο Ρομπέρτο Μπενίνι πετάχτηκε επάνω, ανέβηκε πάνω στα καθίσματα του Dorothy Chandler Pavilion και ζητωκραύγασε πάνω από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Η ομιλία του θεωρείται μέχει σήμερα, μια από τις συγκινητικές στην ιστορία των βραβείων.

"Life Is Beautiful" Wins Foreign Language Film: 1999 Oscars

Αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της ταινίας, πρόσθεσε: «Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους γονείς μου στο Vergaio, ένα μικρό χωριό της Ιταλίας. Μου έδωσαν το μεγαλύτερο δώρο, τη φτώχεια, και θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτό το μάθημα ζωής. Αλήθεια, ευχαριστώ μαμά και μπαμπά. Σας ευχαριστώ και για την αγάπη σας. Γιατί, αν είμαι εδώ, οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι αγαπούν τις ταινίες. Όλα είναι θέμα αγάπης».

5. Χάλι Μπέρι, 2002
Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Monster’s Ball»

Η Χάλι Μπέρι ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε ποτέ το συγκεκριμένο Όσκαρ. Η ηθοποιός δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή της, όταν ανέβηκε στη σκηνή των Όσκαρ, με αποτέλεσμα η φωνή της να «ραγίζει», όταν ξεκίνησε να εκφωνεί τον ευχαριστήριο λόγο.

Κλείσιμο
Halle Berry Wins Best Actress: 74th Oscars (2002)

«Αυτή η στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερη από εμένα προσωπικά σαν ηθοποιός. Αυτή η στιγμή είναι για την Dorothy Dandridge, την Lena Horne, την Diahann Carroll. Για τις γυναίκες που είναι δίπλα μου, την Jada Pinkett, την Angela Bassett, την Vivica Fox, είναι για κάθε ανώνυμη έγχρωμη γυναίκα που τώρα πια έχει μια πιθανότητα, επειδή αυτή η πόρτα άνοιξε απόψε», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ονόματα άλλων έγχρωμων γυναικών από τον χώρο του κινηματογράφου και της μουσικής.


6. Πατρίτσια Αρκέτ, 2015
Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Boyhood»

Ο ευχαριστήριος λόγος που εκφώνησε η ηθοποιός Πατρίτσια Αρκέτ στην 87η τελετή απονομής των Όσκαρ, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα highlights εκείνης της βραδιάς.

Το «it girl» των '90ς ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο κι επί τη ευκαιρία, έδωσε έναν δυναμικό λόγο, όπου παρακινούσε την κινηματογραφική βιομηχανία και το Χόλιγουντ, να τερματίσουν την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

«Για κάθε γυναίκα που γέννησε, για κάθε φορολογούμενο και μη πολίτη αυτής της χώρας, όλοι έχουμε αγωνιστεί για τα ίσα δικαιώματα. Ήρθε η ώρα να έχουμε ισότητα στους μισθούς και ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», είπε η ηθοποιός και το κοινό την αποθέωσε.

Patricia Arquette winning Best Supporting Actress

Όπως δήλωσε βέβαια, η ίδια λίγα χρόνια αργότερα, ο συγκεκριμένος λόγος της «στοίχισε», καθώς έχασε πολλές δουλειές μετά από εκείνη τη βραδιά.

«Είναι μπελάς η γυναίκα που ζητά ίση αμοιβή και οι παραγωγοί δεν θέλουν να μπλέξουν. Δεν πειράζει, όμως. Είμαι απολύτως οκ με αυτό. Θα πουλήσω το σπίτι μου αν χρειαστεί. Δεν θα ξαναδουλέψω αν χρειαστεί. Δεν θα κάνω πίσω, όμως. Μόνο αν σταθούμε ενωμένες, μπορούμε να κάνουμε κάτι», δήλωσε σε πάνελ του Tribeca Film Festival την επόμενη κιόλας χρονιά από την απονομή.

7. Leonardo DiCaprio, 2016
Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το «The Revenant»

Γνωστός για την περιβαλλοντική του συνείδηση, καθώς έχει οργανώσει αμέτρητες δράσεις για τη διάσωση του πλανήτη και έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες δωρεές, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο δεν θα μπορούσε να αφήσει «ανεκμετάλλευτη» την ευκαιρία που του δόθηκε για να ευαισθητοποιήσει το κοινό του γύρω από την περιβαλλοντική κρίση.

Leonardo DiCaprio winning Best Actor | 88th Oscars (2016)

Όταν ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει - επιτέλους - το Όσκαρ, το μόνο που τον ένοιαζε ήταν... η κλιματική αλλαγή. «Ας μη θεωρούμε αυτόν τον πλανήτη δεδομένο. Προσωπικά, δεν θεωρώ δεδομένη ούτε καν αυτή τη νύχτα. Η παραγωγή αυτής της ταινίας έπρεπε να μετακινηθεί στο νοτιότερο άκρο του πλανήτη για να καταφέρει να βρει χιόνι. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και συμβαίνει τώρα. Είναι η πιο άμεση απειλή, που αντιμετωπίζουν όλα τα έμβια είδη και είναι επιτακτική ανάγκη να δουλέψουμε συλλογικά. Πρέπει να στηρίξουμε τους ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτούς που δεν υποστηρίζουν τις μεγάλες εταιρίες που μολύνουν το περιβάλλον, αλλά μιλούν για την προστασία όλης της ανθρωπότητας», τόνισε ο ηθοποιός.

8. Joaquin Phoenix, 2020
Όσκαρ A΄ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Joker»


Ο διάσημος ηθοποιός χάρισε στο κοινό του όχι μόνο μία συγκλονιστική ερμηνεία στην ταινία «Joker», αλλά κι έναν εκπληκτικό και ιδιαίτερα συγκινητικό ευχαριστήριο λόγο στα Όσκαρ.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους σταρ που ανεβαίνουν στη σκηνή, ο Χοακίν Φοίνιξ δεν ευχαρίστησε κανέναν από τους συναδέλφους του ή τους συντελεστές της ταινίας για το χρυσό αγαλματίδιο που κέρδισε. Αντιθέτως, έβγαλε έναν λόγο αυθεντικό, βγαλμένο από τα βιώματά του και αφιερωμένο στον αδερφό του, Ρίβερ, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή. Εκείνος ήταν μάλιστα, που τον έπεισε να επιστρέψει στην «ενεργό δράση».

Joaquin Phoenix Deliver EMOTIONAL Best Actor Speech | Oscars 2020


«Ήμουν ένα κάθαρμα όλη μου την ζωή, ένας εγωιστής. Ήμουν σκληρός κάποιες φορές, δύσκολος σαν συνάδερφος και είμαι ευγνώμων που πολλοί από εσάς σε αυτή την αίθουσα μου δώσατε μια δεύτερη ευκαιρία. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει, όταν είμαστε στο καλύτερο δυνατό μας και υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Όχι όταν "ακυρώνουμε" ο ένας τον άλλον για λάθη του παρελθόντος, αλλά όταν βοηθάμε ο ένας τον άλλον να ωριμάσει, όταν εκπαιδεύουμε ο ένας τον άλλον, όταν καθοδηγούμε ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι το νόημα της ανθρωπότητας»Όταν ήταν μόλις 17 ετών, ο αδερφός μου έγραψε αυτούς τους στίχους: "Τρέξε προς την σωτηρία με αγάπη και η ειρήνη θα ακολουθήσει"», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Φοβόμαστε την ιδέα της αλλαγής, επειδή νομίζουμε πως θα χρειαστεί να θυσιάσουμε ή να παρατήσουμε κάτι. Αλλά οι άνθρωποι, στην καλύτερη εκδοχή μας, είμαστε τόσο δημιουργικοί και εφευρετικοί και μπορούμε να φτιάξουμε, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε συστήματα αλλαγής, που θα ωφελούν όλα τα όντα και το περιβάλλον».

Όπως ήταν το αναμενόμενο, στο τέλος της ομιλίας του, ο Χοακίν Φοίνιξ κέρδισε ένα μεγάλο χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα.




Ειδήσεις σήμερα:

Με έξι πυραύλους Κρουζ χτύπησε τη Λβιβ η Ρωσία - Οι Αρχές ετοιμάζονται για μάχες μέσα στην πόλη

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα - Λέων: Πρέπει να ερμηνευτεί με τον σωστό τρόπο η αιτία θανάτου της Μαλένας

Ο πρώτος σεφ παγκοσμίως που μετέτρεψε τα πιάτα του σε κρυπτονομίσματα είναι από τα Καλάβρυτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης