«Μεγάλη Εικόνα»: Θύματα κακοποίησης μοιράστηκαν την ιστορία τους - «Κάθε γυναίκα να φεύγει, δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες»

«Μεγάλη Εικόνα»: Θύματα κακοποίησης μοιράστηκαν την ιστορία τους - «Κάθε γυναίκα να φεύγει, δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες»

Τι δήλωσαν οι γυναίκες στη Νίκη Λυμπεράκη - Μια μητέρα τεσσάρων παιδιών που υπήρξε για χρόνια θύμα κακοποίησης, η μητέρα της Ερατούς που έπεσε θύμα του εν διαστάσει συζύγου της και  η Κλαίρη Δανιηλίδου, υπεύθυνη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών «Η Φοίβη»

thimata
Μια συγκλονιστική συνέντευξη στη Νίκη Λυμπεράκη και στην εκπομπή «ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ» έδωσε η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Ερατούς μιλώντας για το χαμό της κόρης της από τον εν διαστάσει σύζυγό της αλλά και για το τέλος που πρέπει να μπει στην κακοποίηση των γυναικών.

«Στα 16 γνωρίστηκε με τον μετέπειτα δολοφόνο της και ήταν μαζί μέχρι τα 24 της, όταν και της αφαίρεσε τη ζωή. Την πίεζε όταν ήταν εκείνη 17 ετών για να κάνουν παιδί. Στα δεύτερα γενέθλια της μικρής είδα την πόρτα του μπάνιου σπασμένη από μπουνιά. Εκ των υστέρων έμαθα ότι την είχε χτυπήσει. Η Ερατώ είχε κλειστεί στο μπάνιο και εκείνος της «επέτρεψε» να βγει όταν άκουσε το μωρό να κλαίει. Ήταν σχεδιασμένο γιατί είχε πει κάποια στιγμή στην κόρη μου «εσύ στο χώμα κι εγώ στη φυλακή». Μου είπε «Σου μιλάω σαν άντρας ότι εγώ με την κόρη σου θα έχουμε μόνο τις τυπικές σχέσεις». Παραβίασε την μπαλκονόπορτα, ανάγκασε την κόρη μου να έχει ανοιχτή ακρόαση (μιλούσε με φίλο της), την χτύπησε, την είπε να ξαπλώσει και μετά ο Γιώργος (ο φίλος της) άκουσε το μπαμ. Πήρε το παιδί που έκλαιγε και το πήγε στο χωριό στη μάνα του. Η αστυνομία βρήκε τον πατέρα του μέσα στο σπίτι…βγήκε έξω (ο πατέρας) και είπε: «Ο μ….. κατέστρεψε τη ζωή του». Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Να σώσουμε έστω και μια γυναίκα, έστω και μια ζωή. Κάθε γυναίκα να φεύγει. Δεν σηκώνουν δεύτερες ευκαιρίες σε αυτές τις καταστάσεις. Τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια. Έχει σημασία για εμένα…δεν θα βγει έξω, δεν θα του δοθεί ξανά η ευκαιρία να σκοτώσει».



Εξομολόγηση ψυχής από μια μητέρα τεσσάρων παιδιών που υπήρξε για χρόνια θύμα κακοποίησης μέσα στο γάμο της, στη Νίκη Λυμπεράκη και στην εκπομπή «ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ»



Δέχθηκα στα 18 μου να τον παντρευτώ, γιατί μου έταξε πολλά και ήθελα να κάνω μια όμορφη οικογένεια. Απέκτησα 4 παιδιά, αλλά η πορεία της ζωής μου ήταν επώδυνη. Για 25 χρόνια που ήμουν μαζί του ένιωσα ένα σκουπίδι. Δεν εισέπραξα ποτέ αγάπη. Μεγάλη καταπίεση. Δεν με άφηνε ούτε τα νύχια μου να βάψω. Δεν ήταν ποτέ στο σπίτι. Κανένα ενδιαφέρον για την οικογένεια του. Άφαντος όλες τις ημέρες και όταν επέστρεφε ήταν πιωμένος. Με έπιανε από το λαιμό όταν ερχόταν στο κρεβάτι για να κάνει τη σεξουαλική πράξη. Και μόνο που με κοιτούσε έτρεμα. Το βλέμμα του ειδικά όταν με έβλεπε να γελάω ήταν δολοφονικό. Ακόμη και μπροστά στα παιδιά. Όταν επέστρεφα από τη δουλειά μου, αγκάλιαζα τα παιδιά μου και γελούσαμε μόνο όταν δεν ήταν εκεί. Μου ενέπνεε φόβο. Φοβόμουν για τη ζωή μου μέχρι που έβλεπα εφιάλτες. Με χτύπησε μπροστά στους γονείς μου και μάλιστα έβαλε και το ένα μου παιδί να με χτυπήσει, μπροστά και στα άλλα τα παιδιά. Έφτυνα και μούτζωνα τον εαυτό μου γιατί επέτρεψα και με καταπάτησε αυτός ο άνθρωπος και έχασα την αξιοπρέπειά μου. Κάποια στιγμή πήρα μια φίλη μου και έφυγα πολύ μακριά για να μην μπορώ να γυρίσω εύκολα. Μίλησα με τα παιδιά μου και ήταν σύμφωνα να χωρίσω. Η μητέρα μου, μου έλεγε «τι θα πει ο κόσμος» εάν χωρίσω. Οι γυναίκες να ξέρουν ότι με μαθηματική ακρίβεια ο άνθρωπος δεν αλλάζει, αλλά χειροτερεύει. Οι γονείς να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους.

Για τη σημαντική δουλειά που κάνουν στον τομέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας οι δομές φιλοξενίας γυναικών μίλησε στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» και τη Νίκη Λυμπεράκη η Κλαίρη Δανιηλίδου, υπεύθυνη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών «Η Φοίβη».



Για να πάει μια γυναίκα σε δομή, πρέπει να προετοιμάσει τη φυγή της και να έχει καλύψει τα νώτα της για να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση. Θα πρέπει να το καταθέσει στο αστυνομικό τμήμα ή σε νοσοκομείο και να απαιτήσει να γραφτεί στο βιβλίο συμβάντων και μετά να πάει στον εισαγγελέα. Είναι μια μικρή «Οδύσσεια», ωστόσο εάν τα πράγματα είναι έντονα ασφαλώς και μπορεί να έρθει στον ξενώνα. Η επιστροφή μιας κακοποιημένης γυναίκας είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει. Μια έγκυος που φιλοξενούσαμε αποφάσισε να επιστρέψει, έφυγε και με πήρε από το νοσοκομείο λέγοντάς μου ότι είχε ακατάσχετη αιμορραγία. Της είπα ότι θα πάω στο νοσοκομείο. Μέχρι να ξημερώσει η κοπέλα είχε πεθάνει. Εκείνος την κλωτσούσε στην κοιλιά. Υπάρχουν γυναίκες που στάθηκαν στα πόδια τους με κόπο, αλλά τα κατάφεραν. Μια κοπέλα που είχαμε, σπούδασε κοινωνική λειτουργός και τώρα το παιδί της είναι 20 ετών. Άλλη γυναίκα, που ήταν και τυφλή, έφυγε από εμάς νύφη.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας πείθει on camera ρεπόρτερ να κάνει... επί τόπου την ενισχυτική δόση!

Εισαγγελέας για Γκισλέιν Μάξγουελ: Ήξερε ακριβώς τι θα έκανε ο Έπσταϊν στα παιδιά που του έφερνε!

Ενδέχεται να έχει υπάρξει ήδη κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, λέει ο Σαρηγιάννης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης