Η «κατάρα» της Ελένης Μενεγάκη και ο Ντόντος της καρδιάς μας

Η «κατάρα» της Ελένης Μενεγάκη και ο Ντόντος της καρδιάς μας

«Στα χαρακώματα, αδέλφια, για μία καλύτερη τηλεόραση, για μία τηλεόραση νέα», θα μπορούσε να είναι το σύνθημα-τραγέλαφος των ημερών

meneg
Αν κάτι δεν μου αρέσει, δεν το αγοράζω. Αν κάτι δεν μου αρέσει στην τηλεόραση δεν το βλέπω. Αν δουλεύω στην τηλεόραση και υπάρχει κάτι που προσβάλλει την αισθητική μου, την νοημοσύνη μου, εμένα, κάνω όλα τα παραπάνω και κάτι ακόμη: δεν το χρησιμοποιώ στην εκπομπή μου, χαρίζοντας του τηλεοπτικό χρόνο, προκειμένου να μου δώσει κι εκείνο με την σειρά του τηλεθέαση. Γιατί αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς και ειλικρινείς, την τηλεθέαση κυνηγάμε. Ουδείς προσπάθησε να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Οπότε ας αφήσουμε ό,τι δεν μας αρέσει και ας «χτίσουμε» το περιεχόμενο με τα «θέλω» και τα «αρέσει» μας. Τα υπόλοιπα, «να είχαμε, να λέγαμε». Εκ του ασφαλούς μάλιστα.

Καλησπέρα και καλή βραδιά και πάμε παρακάτω.

elenmega


Αθελά της η Ελένη Μενεγάκη έχει δημιουργήσει μία συνθήκη σαν τηλεοπτική «κατάρα». Μία τηλεοπτική μάστιγα. Οι περισσότερες παρουσιάστριες στα πρώτα τους βήματα είτε επιδιώκουν να την μιμηθούν, είτε προσδοκούν να της μοιάσουν, είτε βαρύνονται δίχως να το επιδιώξουν με μία ατυχή σύγκριση μαζί της. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είτε σε ρόλο τηλεθεάτριας, είτε σε ρόλο κριτικού, είτε όλα μαζί και τίποτα, θυμάμαι κυρίες να την διαδέχονται και να ασφυκτιούν από τα δημοσιεύματα, που μετρούσαν τα σημεία που θυμίζουν την «βασίλισσα», τα λάθη και τους λόγους που «Δεν θα γίνεις Μενεγάκη ποτέ». Κάποιες έπεσαν στην παγίδα και πίστεψαν ότι Ελένη γίνεσαι, αν σπρώξεις κάποιον συνεργάτη σου στο πλατό ή αν ακουστεί μία χαριτωμένη απορία στον τηλεοπτικό αέρα. Φευ!

Ούτε εκείνες που το επιχείρησαν αλλά ούτε και αυτοί που προσπάθησαν με το στανιό να εντοπίσουν τη νέα Μενεγάκη, δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό από όλα όσα συνέβησαν και έφεραν την Ελένη στην κορυφή. Τα οποία είναι πολλά και σίγουρα τα περισσότερα μη «ανιχνεύσιμα». Η Μενεγάκη έκανε διαδρομή σε άλλο χρόνο, άλλο χώρο, με άλλους συνεργάτες, άλλη κοινωνική και τηλεοπτική συνθήκη και κυρίως πολύ διαφορετικούς καναλάρχες από τους σημερινούς. Η Μενεγάκη δεν αντέγραψε κάποια προηγούμενη και κάθε κίνηση, απόφαση, έκφραση ή λέξη ήταν δική της 100%. Δεν μπήκε σε διαδικασία να μοιάσει σε κάποια. Ορισε κανόνες, χάραξε συντεταγμένες και κόκκινες γραμμές, πήρε τα ρίσκα της και άφησε το εσωτερικό και εξωτερικό της φως να λάμψουν δίχως να χρειαστεί να πατήσει διακόπτες.

Κλείσιμο
Μία μεγάλη κυρία της τηλεόρασης, στενή φίλη του Μίνωα Κυριακού, μου είχε εκμυστηρευθεί ότι μία μέρα που στάθηκαν μπροστά από ένα μόνιτορ βλέποντας την Ελένη στα πρώτα και άγνωστα βήματά της, εκείνος γύρισε και της είπε: «Την βλέπεις αυτή; Θα γίνει μεγάλη σταρ μία μέρα».

Οπερ και εγένετο. Ας αφήσουμε τις γυναίκες στην τηλεόραση να ξεδιπλώσουν την δική τους προσωπικότητα, ας αποφύγουμε τις όποιες συγκρίσεις. Και οι ίδιες όμως ας πάψουν να προσπαθούν να ακολουθήσουν μία ρότα που χαράχθηκε για έναν μόνο άνθρωπο και δεν χωρούν άλλα χνάρια. Η Ελένη είναι μία. Και κάθε γυναίκα σε οποιοδήποτε τηλεοπτικό ρόλο είναι μία και μοναδική. Στο χέρι της και κυρίως στο «κεφάλι» της είναι να λάμψει και να κατακτήσει όσα ονειρεύτηκε.

dodos_1


Ηρθε και ο Θοδωρής Παπαδουλάκης με το «Κομάντα και Δράκοι» και δήλωσε μετά από χρόνια τηλεοπτικά παρών. Και πόσο καλά έκανε και κυρίως πόσο καλά το έκανε. Είναι μοναδικός, είναι ευφυής τηλεοπτικά, είναι ταλαντούχος και αυτή την στιγμή αυτό που παράγει αγγίζει ένα άλλο τηλεοπτικό επίπεδο, πολύ μακριά από το mainstream ή το καλή παραγωγή. Εχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας για να το διαπιστώσουμε πλήρως. Να τον ευχαριστήσουμε που έδωσε μία ευκαιρία κάνοντας αυτό που συνιστά θεωρία να γίνει πράξη. Ισες ευκαιρίες ακόμη και στην τέχνη. Ο Ντόντος ήταν ό,τι πιο δυνατό βγήκε από την οθόνη και πέρασε στο σπίτι μας. Οι άνθρωποι ΑΜΕΑ δεν αξίζουν μόνο διθυραμβικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα. Εχουν ανάγκη να τους δοθεί η ευκαιρία που δικαιούνται για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Λευτέρη Κοκογιαννάκη, συγχαρητήρια.

Κουίζ για δυνατούς λύτες: ποια πανελίστρια θα αποχαιρετήσει σύντομα την εκπομπή που συνεργάζεται μήπως και τελικά βρεθεί εκεί που «ανήκει η καρδιά της»;

Ειδήσεις σήμερα:

Πάνω από 91% η παραλλαγή «Δέλτα» στα νέα μεταλλαγμένα κρούσματα που εξετάστηκαν


Την Παρασκευή δικάζονται οι τρεις κατηγορούμενες για τους εικονικούς εμβολιασμούς στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας


Ευτράπελο στο υπουργείο Εργασίας: Καμεραμάν ρώτησε τη Δόμνα πότε έρχεται η... Μιχαηλίδου (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης