«Άγριες Μέλισσες»: Ένα τσίμπημα που θα θυμόμαστε

«Άγριες Μέλισσες»: Ένα τσίμπημα που θα θυμόμαστε

Έπεσε η αυλαία στον δεύτερο κύκλο -  Πιο πολύ έβλεπαν τη σειρά στη Θεσσαλία - Γυναίκες 45-54 ετών οι πιο πιστές τηλεθεάτριες - Κατά μέσο όρο την παρακολούθησαν 1.626.954 άτομα -  Τρίτος κύκλος από Σεπτέμβριο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
melisses343
Ακούγεται στομφώδες, ωστόσο είναι η απλή αλήθεια. Με τις «Αγριες Μέλισσες» θυμηθήκαμε τι σημαίνει καλή τηλεόραση. Βυθισμένοι στην τηλεοπτική μετριότητα, από την οποία με θράσος και περισσή αυθάδεια αναδεικνύονται ατάλαντες και εθισμένες στη δημοσιότητα και την ευκολία περσόνες, θυμηθήκαμε ή ακόμη και μάθαμε μέσα από μια σειρά τι σημαίνει ταλέντο, αφοσίωση στο καλό, αισθητική, ποιότητα και απογείωση του συναισθήματος. Δύο χρόνια τώρα, το Διαφάνι συνιστά τον τόπο της τηλεοπτικής μας λύτρωσης. Το χωριό αυτό απ’ όπου κατάγεται η καλή πλευρά της τηλοψίας, το μέρος απ’ όπου αναδύεται η τηλεοπτική λύτρωση μέσα σε μια περίοδο αποπροσανατολισμού και αποπνικτικής συμπίεσης λόγω πανδημίας και απώλειας αισθητικής.

Οι «Αγριες Μέλισσες», το βράδυ της περασμένης Πέμπτης θύμισαν στον κόσμο που επιλέγει τη μικρή οθόνη για να ταξιδέψει εκτός πραγματικότητας ότι η μυθοπλασία μπορεί να κάνει θαύματα. Μπολιάζοντας την Ιστορία και τις παραδόσεις, αφομοιώνοντας μηνύματα και αναμνήσεις, ενεργοποιώντας συναισθήματα και το ανθρώπινο θυμικό και φυσικά διοχετεύοντας ταλέντο και όνειρα σε ένα αριστουργηματικό πρωτογενές υλικό.
agries-melisses__1_

Ενα μυαλό με όραμα στο πρόγραμμα του ΑΝΤ1, ο Τζώρτζης Ποφάντης, επένδυσε και ρίσκαρε σε μια περίοδο όπου όλοι τον αποκαλούσαν «τρελό» για το εγχείρημα να βάλει μια δραματική σειρά εποχής στο prime time και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Ενα συγγραφικό δίδυμο που αναδεικνύει τη δύναμη της γραφής και του λόγου, την αριστοτεχνική αφήγηση με μυθοπλαστικά υλικά εξαιρετικής ποιότητας και την επιλογή ενός υποκριτικού συνονθυλεύματος με πολύτιμα πρόσωπα, η Μελίνα Τσαμπάνη και ο Πέτρος Καλκόβαλης, αθόρυβα και διακριτικά συνέγραψαν την ιστορία.

Κλείσιμο
Ενας σκηνοθέτης γαλουχημένος κινηματογραφικά, ο Λευτέρης Χαρίτος, πήρε τα υλικά, τα ανέθεσε στους κατάλληλους και μέσα από τη μοναδική ματιά του άφησε το αποτύπωμα στην κάμερα. Ενα αποτύπωμα που μόνο ταλέντο αναβλύζει. Και μετά ήρθε το καστ. Το σύνολο σπουδαίων ηθοποιών από όλες τις γενιές. Από το θέατρο που εδώ και δεκαετίες αφήνει ένα αποτύπωμα πάνω στο οποίο στηρίζεται η ιστορία του, από νέα ταλέντα που απέδειξαν πως τελικά υπάρχει ελπίδα, αλλά της γυρίζουμε την πλάτη. Θα χρειάζονταν σελίδες πολλές για να μπουν όλα τα ονόματα στη θέση που τους αξίζει, ψηλά. Σημασία έχει ότι όλο αυτό πέρασε έξω από το γυαλί, προκάλεσε τον προβληματισμό που θέλει τη σύγκριση να έχει καθαρό αποτέλεσμα υπέρ της υψηλής αισθητικής και επανέφερε την κρίση του κοινού στη σωστή βάση. Μαζί με όλους φυσικά οι συντελεστές, ο φωτισμός, τα σκηνικά, η μουσική, τα κοστούμια, οι άνθρωποι πίσω από τις κάμερες, οι αόρατοι αλλά παρόντες που συνέβαλαν στο να αναδειχθεί ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Το βράδυ της Πέμπτης ο δεύτερος κύκλος της σειράς του ΑΝΤ1 έκλεισε. Ευτυχώς θα έρθει ο τρίτος και οι εξελίξεις θα είναι συγκλονιστικές. Το υποσχέθηκε και η Μελίνα Τσαμπάνη γράφοντας ένα σημείωμα στο Facebook: «Λίγο πριν από το τέλος του Β’ κύκλου κι εγώ και ο Πέτρος θέλουμε να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στη σεναριακή μας ομάδα, Tom Tsampanis, Vasia Karitinou και τη μοναδική Dina Kassou. Στους σκηνοθέτες Lefteris Charitos, Spiros Michalopoulos, Stamatis Patronis, σε όλη την ομάδα πίσω από τις κάμερες και στο εξαιρετικό μας καστ. Ολοι τους είναι αναπόσπαστα κομμάτια των Αγριων Μελισσών και τίποτα δε θα είχε γίνει χωρίς αυτούς. Το μεγαλύτερο όμως ευχαριστώ πάει σε όλο τον κόσμο που μας στήριξε, μας αγάπησε και χάρη σ’ εκείνους κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα. Με την υπόσχεση να μη σας απογοητεύσουμε, βάζουμε απόψε μια άνω τελεία... Και ραντεβού το Σεπτέμβρη».
agries-melisses
Οι πρωταγωνίστριες της σειράς: η Ελένη, η Ασημίνα και η Δρόσω. Τρεις αδερφές, τρεις διαφορετικές γυναίκες

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σκηνοθέτης της σειράς, Λευτέρης Χαρίτος: «Φτάσαμε στη τέλος. Σε λίγη ώρα όλα θα έχουν λυθεί. Ευχαριστώ πολύ όλους τους συνεργάτες μου: τους δύο σκηνοθέτες Spyros Michalopoulos και Stamatis Patronis, τους Βαγγέλη Κατριτζιδάκη και Dimitris Theodoridis, την ενδυματολόγο Triada Papadaki και τα κορίτσια της, τον μουσικό και φίλο Alexandros Sidiropoulos για τις μοναδικές μουσικές συνθέσεις του, τους σκηνογράφους Αντώνης Γ. Χαλκιάς, John Mirsiotis και Anna Veskouki μαζί με τους φροντιστές τους, την παραγωγή του Γιάννη Καραγιάννη με τον θοδωρής Κοντός και τον Γιώργο Λύγγρη, χωρίς τους οποίους τίποτα δεν θα είχε συμβεί, τους βοηθούς σκηνοθέτη George Vassalos, George Stratigos και Mairi Trifiati για τη σκυλίσια αντοχή τους και την τεράστια βοήθεια σε δύσκολες στιγμές, τα κορίτσια στις κομμώσεις Ελενα Παρασκευά και Katerina Vasileiou, τις μακιγιέζ Aspa Konstantopoulou και Βίκυ Χαλού, τους ηχολήπτες μας, τις κάμερες, τους ηλεκτρολόγους και όλα τα υπέροχα παιδιά της παραγωγής.

Ειδική αναφορά θα κάνω στην προσωπική μου ηρωίδα Lydia Antonova, την μοντέζ της σειράς. Οι μοντέρ είναι μια ειδικότητα που δεν φαίνεται ποτέ. Κρυμμένοι δουλεύουν ασταμάτητα για να φέρουν σε πέρας όλα αυτά τα επεισόδια και να αναδείξουν τη δουλειά όλων των άλλων ειδικοτήτων. Λύδια χωρίς εσένα δεν ξέρω τι θα έκανα. Φυσικά όλα τα εύσημα στους μαραθωνοδρόμους γραψίματος, στους σεναριογράφους Melina Tsampani, Petros Kalkovalis, Vasia Karitinou και Tom Tsampanis αλλά και τη μυστηριώδη κυρία Dina Kassou που είναι πάντα εκεί για να ακούει και να συμβουλεύει. Ολα αυτά φυσικά με τη συνεχή υποστήριξη του ΑΝΤ1, του Theo Kyriakou, της Stella Litou, της Theano Kiriaki και του αγαπημένου Alex Balasinos που τους ευχαριστώ για όλα. Τέλος, ηθοποιοί αυτής της σειράς, διαμάντια της καρδιάς μου σας ευχαριστώ για όλα. Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει η προετοιμασία για την τρίτη σεζόν. Ελπίζουμε να συνεχίσετε να μας στηρίζετε με την ίδια αγάπη».
agries-melisses__3_
Συγκλόνισε το φινάλε της δεύτερης σεζόν με την πυρκαγιά που κατέκαψε το χωριό

Η αρχή και το τέλος μιας υπέροχης ιστορίας

Η ιστορία άρχισε πριν από δύο χρόνια κάπως έτσι: Θεσσαλικός Κάμπος, 1958. Τρεις αδερφές, τρεις διαφορετικές γυναίκες. Η Ελένη, η Ασημίνα και η Δρόσω. Μετά τον ξαφνικό χαμό του πατέρα τους, μένουν χωρίς κανένα στήριγμα μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και πρέπει να φροντίσουν τους εαυτούς τους και το βιος τους, μόνες τους. Μια πρόταση γάμου έρχεται ως θείο δώρο για την Ελένη. Ο Σέργιος, ο μεγάλος γιος του Δούκα Σεβαστού, του μεγαλογαιοκτήμονα της περιοχής, θέλει να την παντρευτεί και να προσφέρει μια καλύτερη ζωή σε αυτή και τις αδερφές της. Ενας γάμος που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια συμφέρουσα οικονομική συμφωνία και για τις δυο πλευρές. Η Ελένη είναι έτοιμη να αρνηθεί όταν επιστρέφει στο χωριό ο Λάμπρος. Ο μοναδικός έρωτάς της. Γυρνά για να αναλάβει τη θέση του δασκάλου στο Διαφάνι με τη γυναίκα του, Θεοδοσία, στο πλευρό του. Η καρδιά της Ελένης γίνεται χίλια κομμάτια και λέει το «ναι» στον Σέργιο. Μόνο που εκείνη τη στιγμή αγνοούσε πως άνοιγε την πόρτα για να μπούνε χίλιες συμφορές στο σπίτι της. Και την πρώτη νύχτα του γάμου της, εκείνη και οι αδερφές της θα βάψουν τα χέρια τους με αίμα...

Ο κύκλος του αίματος έκλεισε χθες με αίμα αλλά και με μια χαραμάδα ελπίδας για την επόμενη μέρα. Ο θάνατος απομάκρυνε πολλούς από τον τρίτο κύκλο της σειράς, ο οποίος θα διαδραματιστεί την περίοδο της δικτατορίας. Οι «Αγριες Μέλισσες» θα ανασάνουν για ένα διάστημα και θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο για έναν νέο κύκλο.

Οι δύο πρώτοι άφησαν ισχυρό αποτύπωμα. Το μαρτυρούν και οι αριθμοί. Ο μέσος όρος τηλεθέασης της σειράς στο κοινό 18-54 για τη σεζόν 2020-21 είναι 29,6% ενώ στις γυναίκες 45-54 άγγιξαν το 40%. Στη Θεσσαλία, κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω Κάμπου, το παρακολούθησαν σε ποσοστό 42,4%. Κατά μέσο όρο, τη σειρά παρακολούθησαν 1.626.954 άτομα.
agries-melisses__2_

Ρεκόρ επεισοδίου καταγράφηκε στις 4 Φεβρουαρίου με 37,5%, ενώ στις 21 Ιανουαρίου στις γυναίκες 18-54 σημείωνε 44% και στις γυναίκες ηλικίας 45-54, 50,6%. Την ίδια ημέρα οι «Αγριες Μέλισσες» σημειώνουν το μεγάλο ρεκόρ τους με μέσο όρο τηλεθεατών 2.082.463. Στη ζώνη της η σειρά άφησε πίσω τον ανταγωνισμό με 10 μονάδες διαφορά στο κοινό 18-54. Τα ρεκόρ είναι πολλά. Αλλά δεν έχει και τόση σημασία να μετράς αριθμούς. Αυτό που συνέβη στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και έξω, στην (ημι)κανονικότητά μας, στις παρέες, ήταν απερίγραπτο. Ολοι μιλούν για τον υπέροχο και συνάμα συγκλονιστικό Γιώργο Γάλλο, για την Κάτια Δανδουλάκη και για το ζευγάρι Λεωνίδας Κακούρης - Κατερίνα Διδασκάλου. Ολοι λυγίζουν στον θρήνο της Θεοφανίας Παπαθωμά και στο συναίσθημα των παιδιών των Σεβαστών, αλλά και μπροστά στις μοναδικές αδελφές Σταμίρη... Σπουδαίοι όλοι, μηδενός εξαιρουμένου.

Οι «Αγριες Μέλισσες» μας θύμισαν την πραγματική δύναμη της τηλεόρασης. Αυτή που μπορεί να κάνει όχι μόνο την τηλεόραση καλύτερη, αλλά και τον ίδιο τον κόσμο εκεί έξω που βομβαρδίζεται από ανοησία και φτήνια. Ραντεβού τον Σεπτέμβρη.


Ειδήσεις σήμερα: 
Εφραίμ: Σε κρίσιμη κατάσταση στον Ευαγγελισμό ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου

Καιρός: Ειδικοί του meteo εξηγούν γιατί θα υπάρξουν χαλαζοπτώσεις τέτοια εποχή 

Οι νέες οδηγίες του CDC για όσους έχουν εμβολιαστεί και έρθουν σε επαφή με κρούσμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης