Πρίγκιπας Νικόλαος: Μετέχει στην έκθεση London Design Biennale 2021

Πρίγκιπας Νικόλαος: Μετέχει στην έκθεση London Design Biennale 2021

Τα ελαιόδεντρα στο επίκεντρο των έργων του πρίγκιπα Νικόλαου – Εξετάζει το πώς αλληλοεπιδρούμε με τη φύση και πώς για να είμαστε παρόντες στο σήμερα, πρέπει να αντικατοπτρίσουμε το παρελθόν 

prigipas_nikolaos
Την καλλιτεχνική πλευρά του Νικόλαου γιου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη γνώριζαν ελάχιστοι, μέχρι και πριν από έξι χρόνια, όταν παρουσίασε την πρώτη του έκθεση φωτογραφίας στον Οίκο Christie's.

Έχοντας εκθέσει τις δημιουργίες του σε αρκετές πόλεις, μεταξύ των οποίων Μελβούρνη, Ντόχα και Κοπεγχάγη, ο πριγκιπικός καλλιτέχνης επιστρέφει στο Λονδίνο για να παρουσιάσει τη δουλειά του που «εκτείνεται πέρα από τη φωτογραφία, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα για να εκφράσει το όραμά του» όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του βασιλικού γραφείου.

Ο Νικόλαος θα συμμετάσχει με την τελευταία του δουλειά εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην έκθεση London Design Biennale 2021 όπου παρουσιάζονται τα κορυφαία δείγματα design στον κόσμο και η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η έρευνα που παράγονται με γνώμονα το design.

Στην βασιλική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο καλλιτέχνης Νικόλαος παρουσιάζει το «Together» («Μαζί»), μια μαγευτική, αρχαία σκηνή δέντρου η οποία εξετάζει το πώς αλληλοεπιδρούμε με τη φύση και πώς για να είμαστε παρόντες στο σήμερα πρέπει να αντικατοπτρίσουμε το παρελθόν που προβάλλει το μέλλον μας.

nikolaos_e


«Αφοσιωμένος στη φωτογραφία σε όλη του την ζωή, ο Πρίγκιπας Νικόλαος ειδικεύεται στο να απαθανατίζει την φύση. Το διαπεραστικό αυτό εκθεσιακό κομμάτι προσκαλεί τους επισκέπτες να παραμείνουν μέσα σε μια εγκατάσταση με χαμηλό φωτισμό που παρουσιάζει δύο φωτισμένα, εναγκαλισμένα ελαιόδεντρα που αντανακλώνται σε καθρέπτες και περιβάλλονται από ήχους της Ελληνικής φύσης. Οι επισκέπτες, απορροφημένοι από την παρουσίαση, αισθάνονται την αιώνια αυτή δύναμη και ομορφιά των δύο αγκαλιασμένων ελαιόδεντρων και μπορούν να αναπολήσουν συναισθήματα καταγωγής, συνένωσης και αποχωρισμού».

Αναζητά τρόπους για να συντονίσει το παρόν με το μέλλον

Επηρεασμένος από την Ελλάδα, ο Νικόλαος αναζητά τρόπους όπου το παρελθόν συντονίζεται με το παρόν και το μέλλον, ερευνώντας τον φυσικό θησαυρό που πηγάζει από το ελληνικό έδαφος: το ελαιόδεντρο και τον καρπό του με τις λαμπερές χρυσές αποχρώσεις του. Δεν έχει αλλάξει κατά πολύ ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργούμε και συλλέγουμε τις ελιές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Είναι ευρέως γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου για την προστασία της υγείας μας αποδεικνύοντας έτσι ότι η φύση μας έχει δώσει άφθονα και γενναιόδωρα όλα όσα χρειαζόμαστε. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελαιόδεντρα άνω των 2.500 ετών, τα οποία συμμετέχουν στην ανθρώπινη ιστορία και παραμένουν φρουροί αλλά και μάρτυρες σε όλα όσα μας συνδέουν με το παρελθόν μας.

nikolaos_e1
Κλείσιμο


«Ενώνοντας αυτές τις έννοιες σε έναν φυσικό χώρο, ο καλλιτέχνης δημιούργησε αυτήν την διαπεραστική σκηνή με τα δέντρα. Περπατώντας ανάμεσα στα φωτισμένα αρχαία δέντρα είναι σαν να περπατάς μέσα σε ένα μονοπάτι, το οποίο συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. Στον σχεδόν σιωπηλό αυτό χώρο που δημιουργείται από τον ελάχιστο φωτισμό ο οποίος εκπέμπεται αποκλειστικά από το έργο τέχνης και την αντανάκλασή του, ο θεατής μπορεί να αισθανθεί την ηρεμία την οποία νιώσαμε κατά την διάρκεια αυτής της εποχής του αναγκαστικού αποχωρισμού και της αποσύνδεσης υπό τους ατμοσφαιρικούς καταπραϋντικούς ήχους της φύσης. Αυτό μας υπενθυμίζει να παραμένουμε σιωπηλοί και να αφουγκραζόμαστε την φύση και το περιβάλλον μας καθώς αυτό συντονίζεται μέσα στον χρόνο και τελικά μέσα από εμάς» καταλήγει η βασιλική ανακοίνωση.

Η Design Biennale του Λονδίνου ξεκινά από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιουνίου 2021.

Ειδήσεις σήμερα:

Σταϊκούρας για ρύθμιση οφειλών: Μέχρι 240 δόσεις για Δημόσιο, μέχρι 420 δόσεις για χρέη σε τράπεζες


Ελλάδα και Ισπανία στην κορυφή των κρατήσεων από Γερμανούς για τις διακοπές τους


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης