Φίλιπ Ροθ: Το αργόσυρτο φιλί με την Τζάκι Κένεντι και η «σεξουαλική φιλία» με τη Μία Φάροου

Φίλιπ Ροθ: Το αργόσυρτο φιλί με την Τζάκι Κένεντι και η «σεξουαλική φιλία» με τη Μία Φάροου

Η «απαγορευμένη» βιογραφία του μεγάλου συγγραφέα και η απήχηση που είχει στο γυναικείο τζετ σετ

roth
Η νέα βιογραφία του βραβευμένου με με πούλιτζερ Φίλιπ Ροθ ήταν από τα πλέον αναμενόμενα έργα των τελευταίων ετών, καθώς υποσχόταν φοβερές αποκαλύψεις για τον διάσημο συγγραφέα που έγινε γνωστός, μεταξύ άλλων, για το... αμφιλεγόμενο μυθιστόρημά του «Portnoy's Complaint».

Η βιογραφία του αναμενόταν να κινήσει το ενδιαφέρον λόγω του θέματος που δίνει με λεπτομέρειες τον εμφανή μισογυνισμό του και τη σεξουαλική του ανηθικότητα.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, η βιογραφία ακυρώθηκε, καθώς ο βιογράφος Μπλέικ Μπέιλι κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση, βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση από αρκετές γυναίκες.

19550065
Φίλιπ Ροθ



Κατά ειρωνικό τρόπο, αρχικά φοβόταν ότι η βιογραφία του Ροθ, ο οποίος απεβίωσε το 2018 στα 85 του χρόνια, θα «ακυρωνόταν» λόγω του αμφιλεγόμενου περιεχομένου της. Βέβαια, δεν ήταν όλα όσα έγραφε στο βιβλίο του ακατέργαστα και άσεμνα.

Η βιογραφία αφηγείται, ακόμη, τη γλυκιά ιστορία της σύντομης συνάντησης του Ροθ με τη Τζάκι Κένεντι, μόλις 15 μήνες μετά τον θάνατο του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι.

Η ιστορία τους ξεκίνησε σε ένα δείπνο στο σπίτι του συγγραφέα Νόρμαν Ποντορέτζ στη Νέα Υόρκη, όπου ο Ροθ καθόταν ανάμεσα στην Τζάκι Κένεντι και τον Μπάγιαρντ Ράστιν.

«Η κυρία Κένεντι ήταν όμορφη, άγρυπνη, ζωντανή και πολύ θλιμμένη», είπε στη φίλη του, μυθιστορηματογράφο Άλισον Λούριε. «Δεν νομίζω ότι ξέρει τι κάνει με τον εαυτό της. Με συνεπήρε πολύ, για να είμαι ειλικρινής», συνέχισε.

Κλείσιμο
Και, όπως φάνηκε, και την Τζάκι την συνεπήρε ο Ροθ. Η πρώην πρώτη κυρία ζήτησε από τη γραμματέα της να ζητήσει στον Ροθ να γίνει ο συνοδός της σε ένα δείπνο μερικές μέρες αργότερα.

Ωστόσο, ο Ροθ είχε μόνο δύο κουστούμια και τρία ζευγάρια παπούτσια, κανένα εκ των οποίων δεν ήταν μαύρο. Στη συνέχεια, βγήκε να αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια και περπατούσε στην πόλη για να μην φαίνονται καινούργια.

Μετά το δείπνο, ο Ροθ προσφέρθηκε να καλέσει ένα ταξί για την Τζάκι, ωστόσο εκείνη προτιμούσε να περπατήσει. Αφού εξέφρασε την ανησυχία του για τα τακούνια της, εκείνη σήκωσε το χέρι της κάνοντας σήμα στη μαύρη λιμουζίνα που εμφανίστηκε δίπλα τους.

1091015


Έξω από το διαμέρισμα της Fifth Avenue τον ρώτησε: «Θα θέλατε να ανεβείτε πάνω;». «Μα φυσικά θέλετε», απάντησε και τον διαβεβαίωσε ότι τα παιδιά της κοιμούνται.

Κάθισαν και άρχισαν να κουβεντιάζουν για περίπου μια ώρα. Λίγο πριν αποχαιρετιστούν φιλήθηκαν. Εκείνη του έδωσε μια κάρτα με το τηλέφωνό της και τον προέτρεψε να την καλέσει.

«Δεν ήμουν σε θέση», εξομολογήθηκε μετά από χρόνια ο Ροθ, σύμφωνα με όσα έγραψε ο Μπέιλι. «Τι δουλειά είχε εκείνος με την Κένεντι, έχοντας μόνο δύο κοστούμια και τέσσερα ζευγάρια παπούτσια;».

Συναντήθηκαν ξανά σε μια λογοτεχνική εκδήλωση και την κάλεσε όταν έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο. Της έστειλε ένα βιβλίο, τον ευχαρίστησε και πέθανε δύο μήνες μετά.

Φυσικά, το βιβλίο περιγράφει, επίσης, τη «συναρπαστική γεύση στις γυναίκες», που περιελάμβανε τις μαθήτριές του, τους σεξουαλικούς εθισμούς του, τον αυνανισμό και την ανικανότητά του που προκαλείτο απ' τα φάρμακα.

Και με το βιβλίο τώρα να είναι εκτός κυκλοφορίας, οι αναγνώστες δεν θα μάθουν ποτέ ποιες ήταν οι διάσημες γυναίκες που ο Ροθ ισχυριζόταν ότι είχε παραπλανήσει ή είχε προσπαθήσει να αποπλανήσει, όπως η Μία Φάροου, η Νικόλ Κίντμαν, η Άβα Γκάρντνερ και η ηθοποιός Κλερ Μπλουμ που έγινε η δεύτερη σύζυγός του.

2075536


Η φιλία του Ροθ με τη Μία Φάροου ξεκίνησε την εποχή που ξέσπασε το σκάνδαλο με τον Γούντι Άλεν κατά το καλοκαίρι του 1992, όταν κατηγορήθηκε για τη σεξουαλική κακοποίηση της υιοθετημένης κόρης του, Ντύλαν Φάροου, στο σπίτι της Μία στο Κονέκτικατ.

Η σύζυγος του Ροθ, η ηθοποιός Κλερ Μπλουμ, πρότεινε να καλέσουν τη Μία στο σπίτι τους για δείπνο. Τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του απεχθάνονταν τον Γούντι Άλλεν.

Η Μία και ο Ροθ συναντήθηκαν σε ένα μαγαζί με ποτά και, αργότερα, τον ακολούθησε στο σπίτι. Η Μία βρήκε ιδιαίτερη τη δυναμική του σπιτιού του και, όταν την οδήγησε πίσω στην κάβα για να την βοηθήσει να βρει τον δρόμο της, ο Ροθ σκέφτηκε να φύγει μαζί της.

Μερικά χρόνια αργότερα, οι δυο τους -ελεύθεροι πλέον- συναντήθηκαν σε ένα πάρτι. «Αυτό το μικρό χαμόγελο που ρίξαμε ξέσπασε σαν μια μικρή ατομική βόμβα», εξομολογήθηκε ο Ροθ.

Φλέρταραν και μετά εξαφανίστηκαν.

Όταν η Μία επέστρεψε μόνη της, ο επισκέπτης Τσέχος πρόεδρος, Βάτσλαβ Χάβελ, ο οποίος ήταν στο ίδιο πάρτι, ρώτησε αν ο Ροθήταν εντάξει. «Έμοιαζε καλά μόλις έβγαλε τη γλώσσα του από το λαιμό μου», ανέφερε η Μία.

Ερωτοτροπούσαν στο αυτοκίνητο του Ροθ και συνέχισαν να βλέπουν ο ένας τον άλλον σε μια κατάσταση που η Φάροου περιέγραψε ως «εκρήξεις ρομαντισμού εδώ ή εκεί, με την πάροδο των ετών, αλλά με τον τρόπο που οι καλοί φίλοι θα είχαν μια φιλία που έχει τη σεξουαλικότητα ως συστατικό».

Ειδήσεις σήμερα:

Ινδονησία: Βρέθηκαν συντρίμμια του υποβρυχίου - Το στίγμα του είχε χαθεί από την Τετάρτη

Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες Βαξεβάνη για συμβόλαιο θανάτου

Λέσβος: Εκκενώνεται για να κλείσει ο δημοτικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης