Σιωπηλός Δρόμος: Ο πιο ευχάριστος θόρυβος της μυθοπλασίας

Σιωπηλός Δρόμος: Ο πιο ευχάριστος θόρυβος της μυθοπλασίας

Λίγες ημέρες πριν την επίσημη πρεμιέρα της σειράς των Τσαμπάνη – Καλκόβαλη στο Mega, οι εντυπώσεις όσων κατάφεραν να δουν το πρώτο επεισόδιο είναι κάτι παραπάνω από θετικές

Siopilos_Dromos_Exof
Σίγουρα δεν ήταν έκπληξη. Κι αυτό διότι υπήρχαν ήδη τα στοιχεία, τα οποία δημιουργούσαν υποψίες, ότι κάτι πολύ καλό βρίσκεται στην άκρη του τούνελ. Δύο πολύ δυνατές συγγραφικές πένες, μία βραβευμένη κινηματογραφική ματιά και ένα καστ αριστοτεχνικά επιλεγμένο. Μετά από όλα αυτά, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις αστυνομικές ιστορίες, το μυστήριο λύνεται εύκολα και οι υποψίες επιβεβαιώνονται: Μία πολύ δυνατή αστυνομική σειρά έρχεται στις οθόνες μας και σίγουρα θα κάνει αίσθηση.

Ακόμη και σ’ ένα τοπίο, το οποίο θυμίζει τηλεοπτική Βαβέλ, με πλήθος σειρών να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος των ζωνών του προγράμματος, για μία τέτοια περίπτωση υπάρχει πάντα χώρος στην τηλεοπτική συνήθεια. Είναι σίγουρο πως θα κατακτηθεί το κοινό δίχως αντίσταση και μάλιστα μακροπρόθεσμα.

Ο «Σιωπηλός Δρόμος» είναι δημιούργημα δύο αγαπημένων δημιουργών, της Μελίνας Τσαμπάνη και του Πέτρου Καλκόβαλη. Τους γνωρίζουμε καλά από τις «Αγριες Μέλισσες». Ισως όμως είναι η ώρα να τους μάθουμε και από κάτι εντελώς διαφορετικό. Μία σύγχρονη αστυνομική δραματική σειρά, η οποία σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου θα κάνει πρεμιέρα στις 21.00 στο Mega.

Σιωπηλός Δρόμος | Πρεμιέρα Κυριακή 4 Απριλίου 21:00 (trailer)


Οι δυο τους έχουν συνθέσει ένα αστυνομικό αφήγημα με όλες τις αρετές της μυθοπλασίας. Την δομή, την ανατροπή, την συναισθηματική φόρτιση, την μυστηριακή πλοκή και την εξαιρετική αποτύπωση χαρακτήρων. Εμπειροι στην γραφή, αλλά κυρίως στο πως μπορεί η γραφή να γίνει τηλεοπτικά ελκυστική, έχουν δημιουργήσει μία σειρά η οποία δεν θυμίζει κάποια άλλη στην σύγχρονη ελληνική μυθοπλασία. Είναι κάτι διαφορετικό αυτό που μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε στην avant premiere του πρώτου επεισοδίου.

Κλείσιμο
Οσοι εξ ημών τυγχάνει να είμαστε γονείς, πιεστήκαμε λίγο παραπάνω αλλά αυτό δεν λειτούργησε αποτρεπτικά. Σε συνεπαίρνει η ήσυχη και αθόρυβη «πλέξη» του φόβου με την αγωνία να παρακολουθήσεις την εξέλιξή του. Είναι τέτοια η υπόθεση που δύσκολα παίρνεις απόσταση.

Ένα αναπάντεχο γεγονός έρχεται να ταράξει τη φαινομενικά ήρεμη ζωή μιας εύρωστης κοινωνίας. Τα ίχνη ενός σχολικού λεωφορείου χάνονται ξαφνικά, ένα πρωινό. Μέσα στο λεωφορείο βρίσκονται εννέα μαθητές του δημοτικού, παιδιά εύπορων και ισχυρών οικογενειών, μαζί με τον οδηγό και μια συνοδό. Η είδηση της απαγωγής αποτυπώνεται εξίσου σοκαριστικά, όπως θα συνέβαινε στην πραγματική ζωή με τους γονείς να βιώνουν καταστάσεις απερίγραπτες. 

Στο πρώτο αυτό επεισόδιο αποκαλύπτεται το γεγονός, που έρχεται να ανατρέψει μία ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με ομαδική απαγωγή παιδιών. Είτε ως συγγενείς, είτε ως εκπαιδευτικοί είτε ως άνθρωποι που καλούνται να διαλευκάνουν την υπόθεση, δημοσιογράφοι και αστυνομικοί.

Σε όλο αυτό το ελκυστικό σασπένς καταλυτικός είναι ο ρόλος της σκηνοθετικής ματιάς του Βαρδή Μαρινάκη. Ενας πολυβραβευμένος σκηνοθέτης μεταπηδά από τον κινηματογράφο στην τηλεόραση και θαρρείς πως απλά άλλαξε πεζοδρόμιο. Η διαδρομή παραμένει ίδια και κυρίως τα στοιχεία που την έχουν χαράξει.

Πλάνα υπέροχα και πλήρως εναρμονισμένα με το ιδιαίτερο σενάριο, σεβασμός της σιωπής και ανάδειξη του συναισθήματος, ματιά ιδιαίτερη που σπάει το επιφανειακό κέλυφος των χαρακτήρων και διεισδύει σε βάθος αναδεικνύοντας πτυχές χαρακτήρων και κειμένου.

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» πριν από μερικές ημέρες είχε αποκαλύψει συναισθήματα και φιλοσοφία προσέγγισης του «Σιωπηλού Δρόμου». «Όταν πήρα στα χέρια μου το σενάριο των πρώτων δύο επεισοδίων συγκινήθηκα, ένιωσα ηλεκτρισμό και ταύτιση με τους ήρωες. Αν και η βασική ενασχόλησή μου είναι με την διαφήμιση και με φεστιβαλικές ταινίες επειδή βέπω Netflix και HBO ήθελα να κάνω μυθοπλασία πιο mainstream και να γυρίσω σε κάτι που έχει μια στρωτή αφήγηση με ωραίους χαρακτήρες. Ηταν ό,τι καλύτερο μου προέκυψε. Εδώ και ένα χρόνο δουλεύουμε την σειρά και πλέον είμαστε πριν την πρεμιέρα της. Στην τηλεόραση τα πράγματα συμβαίνουν πιο γρήγορα, έχεις λιγότερο χρόνο να ολοκληρώσεις τις σκηνές. Από την άλλη αν και ο όγκος των γυρισμάτων είναι μεγάλος και για τους περισσότερους είναι η πρώτη φορά τηλεόραση έχουμε πέσει με τα μούτρα και με πάθος προσπαθούμε και τελικά οι σκηνές είναι κεντημένες και ανταποκρίνονται στην προσδοκία του να κάνουμε κάτι πάνω από το συνηθισμένο τηλεοπτικό αποτέλεσμα και να σταθεί και στο εξωτερικό. Αν μπει η κάμερα στη σωστή θέση και μπορέσεις να μεταφράσεις ουσιαστικά αυτό που σου δίνει το σενάριο, τότε μπορείς να δημιουργήσεις μία καλή σειρά».

Την πρωτότυπη μουσική της σειράς υπογράφει ο μουσικοσυνθέτης Θοδωρής Ρέγκλης, που «έντυσε» μουσικά το τρέιλερ της ταινίας «Παράσιτα», η οποία απέσπασε 4 βραβεία Όσκαρ το 2020. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι: Δημήτρης Λάλος, Πηνελόπη Τσιλίκα, Αντώνης Καφετζόπουλος, Χρήστος Λούλης, Ανθή Ευστρατιάδου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Νικόλας Παπαγιάννης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννος Περλέγκας, Μυρτώ Αλικάκη και Χριστίνα Φαμέλη. 
 
Ειδήσεις σήμερα:

Το Ever Given «αποκολλήθηκε» από τη Διώρυγα του Σουέζ - Δείτε βίντεο

Ο Έλληνας που φτιάχνει ηλεκτρικές κιθάρες για τους σταρ... με ξύλα από τον Όλυμπο!

Όσκαρ 2021: Χωρίς κεντρικό παρουσιαστή και φέτος η τελετή απονομής των βραβείων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης