Ράντκλιφ για τα αμφιλεγόμενα σχόλια της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες

Ράντκλιφ για τα αμφιλεγόμενα σχόλια της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες

Η συγγραφέας των πετυχημένων βιβλίων εξόργισε την κοινότητα των διεμφυλικών ατόμων με πρόσφατες αναρτήσεις της στο Twitter και ο Ντάνιελ Ράντκλιφ αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί

radcliffe
«Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες» αναφέρει ο Ντάνιελ Ράντκλιφ,  πρωταγωνιστής της σειράς ταινιών «Χάρι Πότερ», σε δήλωσή του μετά από τον σάλο που προκάλεσαν οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις της συγγραφέως των βιβλίων πάνω στα οποία βασίστηκαν τα πετυχημένα φιλμ.

Σύμφωνα με την Guardian, όλα ξεκίνησαν όταν η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η οποία έχει μια αρκετά ενεργή παρουσία στα social media, μοιράστηκε στο Twitter το Σάββατο το link ενός δημοσίευματος με τίτλο «Δημιουργία ενός πιο ισότιμου κόσμου μετά την COVID-19 για άτομα με εμμηνόρροια», σημειώνοντας: «"Άτομα με εμμηνόρροια". Είμαι σίγουρη ότι υπήρχε μια λέξη για αυτούς τους ανθρώπους παλιά. Ας με βοηθήσει κάποιος. Wumben; Wimpund; Woomud;», ειρωνευόμενη προφανώς τον τίτλο του άρθρου που αναφέρεται στις γυναίκες (women στα αγγλικά) ως «άτομα με εμμηνόροια».




Κλείσιμο
Το σχόλιο προκάλεσε αρκετές επικρίσεις από χρήστες στα social media που χαρακτήρισαν την Ρόουλινγκ «τρανσφοβική», μια κατηγορία που η ίδια απορρίπτει κατηγορηματικά. «Σέβομαι το δικαίωμα όλων των τρανς ατόμων να ζουν με οποιονδήποτε τρόπο τους κάνει αισθάνονται άνετα και ο εαυτός τους» σημείωσε η συγγραφέας των πετυχημένων βιβλίων, προσθέτοντας ότι θα στεκόταν στο πλευρό διεμφυλικών ατόμων σε μια πορεία αν έπεφταν θύματα διακρίσεων επειδή αποφάσισαν να αλλάξουν φύλο.

Σε επόμενη ανάρτησή της, η Ρόουλινγκ υποστήριξε περαιτέρω τις απόψεις της γράφοντας τα εξής: «Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, δεν υπάρχει έλξη για το ίδιο φύλο. Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, η πραγματικότητα που ζουν οι γυναίκες παγκοσμίως διαγράφεται. Γνωρίζω και αγαπώ τρανς ανθρώπους, αλλά η διαγραφή της έννοιας του φύλου καταργεί την ικανότητα πολλών να συζητούν ουσιαστικά τη ζωή τους. Δεν είναι μίσος να λέμε την αλήθεια».



Ο Ράντκλιφ, που έγινε διάσημος μέσω του πρωταγωνιστικού του ρόλου στις ταινίες του Χάρι Πότερ, όπου υποδυόταν τον νεαρό ορφανό μάγο, αποφάσισε να τοποθετηθεί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας ότι «οι διεμφυλικές γυναίκες είναι γυναίκες».

Σε μία δήλωσή του μέσω του Τhe Trevor Project, μιας οργάνωσης για την πρόληψη αυτοκτονιών στην κοινότητα LGBT, ο Ράντκλιφ έγραψε ότι, παρόλο που η Ρόουλινγκ έχει αναμφίβολα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία που έχει πάρει η ζωή του, ο ίδιος «ως άνθρωπος» αισθάνεται την ανάγκη να πει κάτι την δεδομένη χρονική στιγμή.

«Οι διεμφυλικές γυναίκες είναι γυναίκες. Οποιαδήποτε δήλωση περί του αντιθέτου διαγράφει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των τρανς ανθρώπων και είναι ενάντια σε όλα όσα λένε οι επαγγελματίες υγείας που έχουν πολύ μεγαλύτερη ειδίκευση σε αυτό το θέμα από ότι εγώ ή η Τζο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον 30χρονο ηθοποιό, «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υποστηρίξουμε τους διεμφυλικούς και non-binary ανθρώπους, όχι να ακυρώνουμε την ταυτότητά τους και να τους προκαλούμε περισσότερο κακό». Απευθυνόμενους στους φαν των βιβλίων και των φιλμ που απογοητεύτηκαν από την στάση της δημιουργού τους, είπε: «Λυπάμαι πολύ για την οδύνη που σας προκάλεσαν αυτά τα σχόλια... Αν βρήκατε σε αυτές τις ιστορίες κάτι που είχε απήχηση σε εσάς και σας βοήθησε κάποια στιγμή στη ζωή σας, τότε αυτό είναι ανάμεσα σε εσάς και το βιβλίο που διαβάσατε και είναι κάτι το ιερό. Κατά τη γνώμη μου, κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει αυτό».



Ειδήσεις σήμερα: 

365 Dni: Χαμός και επικρίσεις για το ερωτικό φιλμ του Netlix με τις σκηνές άγριου σεξ

ΗΠΑ: Αστυνομικοί πλένουν τα πόδια Αφροαμερικανών θρησκευτικών ηγετών

Εξαφάνιση Μαντλίν: Ψάχνουν υπάλληλο που ενημέρωσε τον Γερμανό παιδόφιλο ότι το δωμάτιό της ήταν ανοιχτό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης