15 ταινίες που βασίστηκαν σε βιβλίο και… απογοήτευσαν

15 ταινίες που βασίστηκαν σε βιβλίο και… απογοήτευσαν

Όταν το αποτέλεσμα δεν στέκεται στο ύψος του βιβλίου

nic-manolin
Δεν υπάρχει τίποτε που να αγαπάει περισσότερο το Χόλιγουντ από ένα καλό βιβλίο. Οι κορυφαίες τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες των τελευταίων ετών, βασίζονται κατά κύριο λόγο σε βιβλία και πολλά best seller κάθε χρονιά καταλήγουν σε γραφεία παραγωγών προκειμένου να μεταφερθούν στην οθόνη.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι έχουμε δει αριστουργήματα, μέσα σε όλη αυτή τη φρενίτιδα έχουν υπάρξει και πολύ κακές μεταφορές, και μάλιστα κορυφαίων βιβλίων. Άλλες φορές οι σκηνοθέτες δεν έπιασαν την ατμόσφαιρα του έργου, άλλες οι πρωταγωνιστές έριξαν το πλοίο στα βράχια, γενικώς έχουν υπάρξει ουκ ολίγες ταινίες που το γλυκό δεν έδεσε! Ακολουθεί μία λίστα με τις μεταφορές βιβλίων στον κινηματογράφο που έθαψαν οι κριτικοί:


1. The Scarlet Letter (1995)
To The Scarlet Letter (Άλικο γράμμα, 1995) θεωρείται μία από τις χειρότερες μεταφορές βιβλίων που έχουν γίνει ποτέ στον κινηματογράφο. Ο σκηνοθέτης Roland Joffé έμεινε πολύ μακριά από το πνεύμα του βιβλίου του Nathaniel Hawthorne. Η ταινία δεν τα πήγε καλά ούτε στις αίθουσες.

2. Battlefield Earth (2000)
Η αλήθεια είναι πως το Battlefield Earth είναι ένα δύσκολο βιβλίο και θα είχε δυσκολέψει ακόμα και τον καλύτερο σκηνοθέτη. Η συγκεκριμένη εκδοχή με τον John Travolta έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται στις λίστες με τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών.

3. Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι (2001)
Μπορεί για εμάς του Έλληνες να είναι μία αγαπημένη ταινία που διαφήμισε όσο λίγες τη χώρα μας και να εκτόξευσε τον τουρισμό στην Κεφαλονιά, ωστόσο οι κριτικοί λένε ότι η συγκεκριμένη ταινία δεν είχε ούτε την «καρδιά», ούτε την «ψυχή» του βιβλίου του Louis de Bernières. Για την ακρίβεια, έχει γραφτεί ότι οι διάλογοι ήταν πολύ κακοί και ότι Nicolas Cage (Captain Corelli) και Penélope Cruz (Pelagia) δεν είχαν καμία χημεία.

4. Dreamcatcher (2003)
Είναι πολλές οι κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων του Stephen King που έχουν απογοητεύσει, ίσως η χειρότερη όλων όμως να είναι το Dreamcatcher. Ενώ υπήρχε καλό έμψυχο δυναμικό (Damian Lewis, Morgan Freeman, Timothy Olyphant!), το τελικό προϊόν δεν ήταν καν αξιοπρεπές.

5. Enduring Love (2004)
Πρόκειται για μεταφορά μυθιστορήματος του Ian McEwan. Ενώ οι Daniel Craig και Rhys Ifans είναι πειστικοί στον ρόλο τους, το φιλμ δεν άφησε καθόλου χώρο να αναπτυχθούν οι χαρακτήρες με αρνητικό αντίκτυπο στο τελικό αποτέλεσμα.

Δείτε τη συνέχεια εδώ









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης