Από τη Μέριλιν στην Μπάρμπι: Η άνοδος και η πτώση της «χαζής» ξανθιάς του Χόλιγουντ

Από τη Μέριλιν στην Μπάρμπι: Η άνοδος και η πτώση της «χαζής» ξανθιάς του Χόλιγουντ

Το «Blonde» του Άντριου Ντόμινικ είναι η οριστική εξάρθρωση του μύθου γύρω από τη Μονρόε, η οποία είχε χαρακτηριστεί - μαζί με αμέτρητες άλλες - ως μια χαζή, σεξουαλικά διαθέσιμη γυναίκα

dumb_blonde_myth_2xr
Για δεκαετίες, η κινηματογραφική βιομηχανία διαιωνίζει το μισογυνιστικό κλισέ της χαζής ξανθιάς, ένα τροπάριο που εμφανίστηκε σε συντηρητικούς καιρούς. Ο κόσμος μετά το #metoo φαίνεται απρόθυμος να επιστρέψει σε εκείνες τις μέρες, εκτός από μια κριτική οπτική που ταιριάζει με τις σύγχρονες ευαισθησίες. Το Blonde του Άντριου Ντόμινικ, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Άνα ντε Άρμας, κάνει ακριβώς αυτό.

Το «Blonde» εστιάζει στη σύνθετη σχέση μεταξύ του πραγματικού προσώπου Νόρμα Τζιν και του χαρακτήρα που έπρεπε να υποδυθεί τόσο εντός όσο και εκτός οθόνης, την εικόνα της Μέριλιν Μονρόε. Η Άνα ντε Άρμας έλαβε τις καλύτερες κριτικές της καριέρας της για τη ερμηνεία της ως Μέριλιν Μονρόε στην ταινία.
BLONDE | Official Trailer | Netflix

Το «Blonde» είναι μια προσαρμογή του ομότιτλου μυθιστορήματος της Τζόις Κάρολ Όουτς, το οποίο δραματοποίησε την ταλαντούχα, έξυπνη και συναισθηματική γυναίκα πίσω από την υποτιθέμενη χαζή ξανθιά. Η σύγκρουση των δύο της ταυτοτήτων ανακατεύτηκε, με άλλα τραύματα, συμπεριλαμβανομένης μιας δυστυχισμένης παιδικής ηλικίας και συνεχών επεισοδίων κακοποίησης. Αλλά τίποτα από αυτά δεν ήταν γνωστά στον έξω κόσμο. Το Χόλιγουντ προσπάθησε να προβάλει μια τέλεια εικόνα της Μέριλιν Μονρόε, που θα ικανοποιούσε το ανδρικό βλέμμα πάνω από όλα.

Η επιτυχία της Μονρόε συνέπεσε με μια περίοδο κατά την οποία το Χόλιγουντ –και η κοινωνία που αντικατόπτριζε– πήρε μια αντιδραστική τροπή. Αυτή η αλλαγή επηρέασε έντονα το γυναικείο ιδανικό. Η εποχή των δυνατών και όχι ιδιαίτερα σέξι γυναικών – ηθοποιών όπως η Κάθριν Χέπμπορν, η Μπάρμπαρα Στάνγουικ και η Τζόαν Κρόφορντ – είχε τελειώσει. Ακόμη και οι ξανθές σταρ του παρελθόντος – όπως η πνευματώδης Κάρολ Λόμπαρντ και η επιθετικά σέξι Τζιν Χάρλοου, ήταν εκτός μόδας. Η νέα ιδανική ξανθιά είχε σωματότυπο κλεψύδρα και είναι ελαφρόμυαλη.
gentlemenpreferblondes

Στο Blonde, η Νόρμα Τζιν λέει, «Η Μέριλιν Μονρόε δεν υπάρχει. Η Μέριλιν Μονρόε υπάρχει μόνο στην οθόνη». Πράγματι, ήταν μια ζωντανή φαντασίωση στο «Οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές», την προσαρμογή του βιβλίου της Ανίτα Λους από τον σκηνοθέτη Χάουαρντ Χοκς. Η Λους, μια γυναίκα που ξεχώριζε ακριβώς λόγω της δύναμης και της ανεξαρτησίας της, δημοσίευσε το μυθιστόρημα το 1925: σε αυτό, η πρωταγωνίστριά της ήταν μια επιπόλαιη και υλιστική ξανθιά κοπέλα, αλλά δεν ήταν καθόλου ανόητη. Ο χαρακτήρας άλλαξε μεταξύ της ανέμελης και ηθικά χαλαρής δεκαετίας του 1920 και της συντηρητικής δεκαετίας του 1950.

Κλείσιμο
Η κινηματογραφική εκδοχή βάσισε την πλοκή και το χιούμορ της στην αλληλεπίδραση των αντιθέσεων. Για παράδειγμα, η αδιάφορη και οξυδερκής μελαχρινή (Τζέιν Ράσελ) έρχεται σε αντίθεση με την υλίστρια και ελαφρόμυαλη ξανθιά (Μέριλιν Μονρόε). Αλλά η πιο σημαντική αντίθεση ήταν αυτή μεταξύ της φαινομενικής απλότητας του χαρακτήρα της ξανθιάς – δεν μπορούσε να καταλάβει πώς να χρησιμοποιήσει σωστά μια τιάρα – και τη σοφία για τους ανθρώπους πίσω από μερικές από τις δηλώσεις της. Για παράδειγμα: «Ένας πλούσιος είναι σαν ένα όμορφο κορίτσι. Δεν θα παντρευόσασταν ένα κορίτσι μόνο και μόνο επειδή είναι όμορφο, αλλά δεν είναι ένα καλό κίνητρο;» Ή: «Μπορώ να είμαι έξυπνη όταν είναι σημαντικό, αλλά στους περισσότερους άντρες δεν αρέσει». Το κοινό έπρεπε να αποφασίσει αν τέτοιες ατάκες ήταν ειλικρινείς ή κυνικές.

Στο «Επτά χρόνια φαγούρας» του Μπίλι Γουάιλντερ η Μονρόε έπαιξε τον ρόλο του απαγορευμένου αντικείμενου πόθου του πρωταγωνιστή. Οι μέρες της Μέι Γουέστ και της δραστήριας, ακατανίκητης σεξουαλικότητάς της πέρασαν: η ξανθιά της δεκαετίας του 1950 έπρεπε να είναι το αντικείμενο του πόθου, αλλά ποτέ εκείνη που είχε τις δικές της επιθυμίες. Στους συντελεστές της ταινίας ο χαρακτήρας της Μονρόε αναφέρετε ως "Το Κορίτσι". Ο χαρακτήρας δεν αρκέστηκε στην σεξουαλική ορμή που προκαλούσε απλά με την παρουσία της. Οι σεναριογράφοι έδειξαν τη συνήθεια της να βάζει τα εσώρουχά της στο ψυγείο για να δροσιστεί. Στην πιο διάσημη σκηνή της ταινίας, στάθηκε αφελώς σε μια σχάρα του μετρό που τίναξε τη φούστα της για να αποκαλύψει τα πόδια της. Ο άνδρας θεατής/καταναλωτής θα μπορούσε να αντλήσει άνεση από την έλλειψη δόλου της. Το αρχέτυπο αντιπροσώπευε την κυριαρχία του ανδρικού βλέμματος και έκανε τους άντρες να πιστεύουν ότι όλα τα κορίτσια θα μπορούσαν να είναι για αυτούς.
Marilyn_Monroe_e_Seven_Year_Itch

Η παιδική φωνή της Μέριλιν σε εκείνες τις ταινίες, που τονίζει η Άνα ντε Άρμας στην ερμηνεία της στο ρόλο της Μονρόε, λειτουργούσε παρόμοια. Η χαζή ξανθιά είχε περάσει την αντίληψη ότι είχε το μυαλό ενός παιδιού και το ηδονικό σώμα μιας νεαρής γυναίκας. Αυτή η ιδέα απαιτούσε μια φωνή παρόμοια με ανήλικη για να την κάνει να φαίνεται εύθραυστη και σεξουαλική ταυτόχρονα. Για το λόγο αυτό, η Μέριλιν χρησιμοποίησε τη χαρακτηριστική της διαπεραστική, ψιθυριστή άρθρωση, σαν να μιλούσε με αναστεναγμούς που την άφηναν με κομμένη την ανάσα στη μέση μιας πρότασης. Αυτή είναι η φωνή με την οποία συνήθως συνδέεται, αλλά η Μονρόε σταδιακά την έχασε καθώς έπαιζε πιο ώριμους και σύνθετους ρόλους, όπως στη «Στάση λεωφορείου» και στο «Οι αταίριαστοι».

Η Μονρόε δεν ήταν εξαίρεση. Το 1950, η Τζούντι Χόλιντεϊ κέρδισε ένα Όσκαρ για τον ρόλο της στο «Γεννημένη Χθες» του Τζορτζ Κιούκορ. Σε εκείνη την ταινία, η Χόλιντεϊ έπαιζε μια ξανθιά γυναίκα που είχε τσιριχτή φωνή και φαινόταν χαζή, αν και ο χαρακτήρας απέδειξε ότι ήταν πιο έξυπνος στην πραγματικότητα. Οι Αμερικανίδες ηθοποιοί Τζέιν Μάνσφιλντ και Μάμι βαν Ντόρεν και η Βρετανίδα ηθοποιός Νταϊάνα Ντορς θεωρήθηκαν sex symbols που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τη Μέριλιν Μονρόε. Είχαν το ίδιο στυλ και μπορούσαν να παίξουν παρόμοιους ρόλους, ακόμα κι αν είχαν ισχυρές προσωπικότητες στην πραγματική τους ζωή.
Brigitte_Bardot_A_Very_Private_Affair

Στη Γαλλία, η Μπριζίτ Μπαρντό ξέφυγε από το κλισέ της χαζής ξανθιάς για να ενσαρκώσει ένα άλλο είδος υπερσεξουαλοποιημένης γυναίκας-παιδιού, ενώ η Μιλέν Ντεμονζό του «Καλημέρα Θλίψη» ακολούθησε πιο κοντά στο αρχικό τροπάριο. Ο σκηνοθέτης Ζακ Ντεμί απέτισε φόρο τιμής στο «Οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές» στο «Τα κορίτσια του Ροσφόρ», στο οποίο αντέστρεψε έξυπνα τους ρόλους: η ξανθιά Κατρίν Ντενέβ έπαιξε τον πνευματικό χαρακτήρα αναζητώντας ρομαντική αγάπη, ενώ η μελαχρινή Φρανσουάζ Ντορλεάκ ήταν πιο τολμηρή και βρήκε το άλλο της μισό σε έναν ώριμο και ευκατάστατο άντρα.

Αλλά η σύζηγος του Ντεμί, Ανιές Βαρντά, έκανε την επαναστατική κίνηση με το αριστούργημα της «Η Κλεό από τις 5 στις 7», την ιστορία μιας πιθανώς χαζής ξανθιάς που όταν διαγνωστεί με καρκίνο συνειδητοποιεί το κενό της ύπαρξής της και αποφασίζει να πάρει έλεγχο της ζωής της. Σε μια βασική σκηνή, ο κεντρικός ήρωας αφαιρεί την περούκα της και βγαίνει από το κουτί στο οποίο την έχει περιορίσει η κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο, παύει να είναι μια κούκλα που την χειρίζονται άλλοι και γίνεται γυναίκα στο δρόμο της χειραφέτησης.

Ωστόσο, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960, με την άνοδο των αντικουλτουριστικών κινημάτων, το ιδεώδες της χαζής ξανθιάς έχασε μέρος της συνάφειάς του. Ωστόσο, η Ντόλι Πάρτον βρήκε επιτυχία το 1967 με το τραγούδι της "Dumb Blonde", το οποίο περιελάμβανε τους ακόλουθους στίχους: "Επειδή είμαι ξανθιά / μην νομίζεις ότι είμαι χαζή / γιατί αυτή η χαζή ξανθιά δεν είναι η χαζή κανενός». Η Πάρτον θα πει αργότερα, «Δεν με προσβάλλουν τα αστεία για χαζές ξανθιές γιατί ξέρω ότι δεν είμαι χαζή. Και ξέρω επίσης ότι δεν είμαι ξανθιά».
Dolly Parton - Dumb Blonde (1967)

Εκείνη την εποχή, το ταλέντο και η προσωπικότητα της Γκόλντι Χον εμφανίστηκε στη σκηνή. Άρχισε να δείχνει ότι το να είσαι χίπης και αφελής θα μπορούσαν να συνυπάρχουν (Ένα κορίτσι στο πιάτο μου). Συνέχισε αυτό το φαινόμενο μέχρι τη δεκαετία του 1980, όταν πρωταγωνίστησε στο «Ένα τρελό ζιζάνιο», στο οποίο ο ξανθός χαρακτήρας της ήταν μια ακούσια μεταφορά για την πολιτική στροφή της Δύσης προς τη δεξιά. Ο νέος συντηρητισμός αγκάλιασε τα σεξιστικά κλισέ και την υλιστική απληστία. Οι φιλοδοξίες της ξανθιάς επικεντρώθηκαν στο υλικό, όπως αποδεικνύεται από την Ντάριλ Χάνα στη «Γουόλ Στριτ» καθώς και από τη Μέλανι Γκρίφιθ σε δύο από τις καλύτερες ερμηνείες της: μια επιθετική υποψήφια στέλεχος στο «Εργαζόμενο Κορίτσι» και την αναξιόπιστη νότια καλλονή στο «Η απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας». Το 1993, πρωταγωνίστησε επίσης σε ένα ριμέικ του «Γεννημένη Χθες», η αποτυχία του οποίου έδειξε ότι ορισμένες παλιές αντιλήψεις δεν ισχύουν πλέον.

Στη δεκαετία του 1990, οι ξανθιές απέρριψαν τον υλισμό τους, επαναλαμβάνοντας την κλασική αφέλεια και εκφράζοντας αντ' αυτού την ευαλωτότητα. Ο ρόλος της Κάμερον Ντίαζ στο «Ο Γάμος Του Καλύτερού Μου Φίλου» είναι ένα τέτοιο παραδείγμα. Η φιλμογραφία του Γούντι Άλεν ανήκει στη δική της κατηγορία. Το χιούμορ του βραβευμένου με Όσκαρ χαρακτήρα της Μίρα Σορβίνο στο «Ακαταμάχητη Αφροδίτη» προήλθε από διαλόγους που την απεικόνιζαν ως ανόητη και ανεγκέφαλη. Χαρακτήρες που έπαιξαν η Μία Φάροου στο «Μέρες ραδιοφώνου», η Έβαν Ρέιτσελ Γουντ στο «Κι αν σου κάτσει;» και η Λούσι Παντς στο «Θα Συναντήσεις έναν Ψηλό Μελαχρινό Άνδρα», μεταξύ άλλων, έδωσαν την εντύπωση ότι ο Άλεν πήρε τη Μονρόε και την Τζούντι Χόλιντεϊ ως σημεία αναφοράς, αλλά της απογύμνωσε από την πολυπλοκότητά τους και διατήρησε μόνο τις πιο επιφανειακές πτυχές τους.
melanie_griffith_working_girl

Στην αλλαγή του αιώνα κυκλοφόρησε το «Η Εκδίκηση της Ξανθιάς». Ο κύριος χαρακτήρας της ταινίας, η Ελ Γουντς (Ρις Γουίδερσπουν), ήταν μια νεαρή Καλιφορνέζα που ξεπέρασε την εικόνα της επιπόλαιης, αφελής γυναίκας για να γίνει μια διάσημη δικηγόρος. Με τον δικό της περίεργο τρόπο, στο τέλος της ταινίας, η Ελ καταφέρνει να γίνει μια δυναμική γυναίκα. Δεν χρειαζόταν καν να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών της για να το κάνει, ανοίγοντας ένα μονοπάτι στις ξανθιές γυναίκες για να «επανασημανθούν» ως φεμινιστικά είδωλα.
hbz-reese-witherspoon-legally-blonde

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι, λόγω της επιμονής και της αποφασιστικότητάς της, η ξανθιά της μυθοπλασίας έχει την τάση να ξεπερνά τα εμπόδια εναντίον της και να πετυχαίνει τους στόχους της. Στην πορεία, νίκησε τους εχθρούς της, που ήταν σχεδόν πάντα φαλλοκράτες, αυτοεξυπηρετούμενοι άντρες, και έγινε σαφές ότι αυτό που αρχικά θεωρούσαμε αφέλεια ήταν απλώς ένας αντισυμβατικός τύπος ευφυΐας.

Τα τελευταία χρόνια ο μύθος της χαζής ξανθιάς έχει χάσει τη δυναμική του, κάτι που είναι συνάρτηση του πολιτικού κλίματος. Το στερεότυπο τώρα που ο φεμινισμός έχει γίνει ένα ευρέως αποδεκτό πρότυπο(ή τουλάχιστον φαίνεται να οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση) και ορισμένες μορφές εξευτελιστικού χιούμορ δεν είναι πλέον αποδεκτές. Τίποτα όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Ένα βίντεο του TikTok έδειξε τη Τζόρτζια Μελόνι – την ακροδεξιά Ιταλίδα πολιτικό και την πρόσφατη νικήτρια στις ιταλικές εκλογές – να ζητάει ψήφους κρατώντας ένα ζευγάρι πεπόνια, ένα αμφιλεγόμενο αστείο που έπαιζε με το επίθετό της, το φρούτο και το στήθος της.
meloni_tik_tok

Ίσως ως αντίδοτο σε αυτό, μπορούμε να δούμε το «Barbie», την ταινία σε σκηνοθεσία της Γκρέτα Γκέργουιγκ η οποία επικεντρώνεται στην κούκλα που δημιουργήθηκε το 1959 και αντιπροσωπεύει την κατεξοχήν χαζή ξανθιά. Αλλά ο χαρακτήρας του τίτλου, τον οποίο υποδύεται η ηθοποιός Μάργκοτ Ρόμπι, δεν είναι τόσο εντυπωσιακός όσο ο ξανθός Κεν του Ράιαν Γκόσλινγκ. Γνωρίζαμε ήδη ότι η «χαζή ξανθιά» συχνά δεν είναι ξανθιά και σχεδόν ποτέ χαζή, αλλά χάρη στον Γκόσλινγκ, το αρχέτυπο έχει πάρει μια διαφορετική κατεύθυνση: στον 21ο αιώνα, η νέα «χαζή ξανθιά» μπορεί κάλλιστα να έχει οποιαδήποτε ταυτότητα φύλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης