Κορωνοϊός: 80 χώρες έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές μασκών

Κορωνοϊός: 80 χώρες έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές μασκών

Η έλλειψη διαφάνειας για τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς και η έλλειψη διεθνούς συνεργασίας υπονομεύουν τις προσπάθειες να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

coronavirus_masks
Ογδόντα χώρες και τελωνειακά εδάφη έχουν απαγορεύσει ή επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές χειρουργικών μασκών, γαντιών μιας χρήσης, στολών, άλλων μέσων ατομικής προστασίας και εξοπλισμού, για να αποφύγουν τον κίνδυνο ελλείψεων, αφότου ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, διαπίστωσε χθες Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο οργανισμός, που αποτελεί μέρος του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, εξήγησε ότι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί έχουν επιβληθεί σε 72 χώρες μέλη του και 8 χώρες μη μέλη του, όμως μόλις 13 κυβερνήσεις έχουν ενημερώσει τον ΠΟΕ, όπως υποχρεούνται βάσει των κανονισμών του.

Η έλλειψη διαφάνειας για τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς και η έλλειψη διεθνούς συνεργασίας υπονομεύουν τις προσπάθειες να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, που έχει μολύνει τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 185.000 από αυτούς, προειδοποίησε ο ΠΟΕ.

«Αν και η θέσπιση μέτρων περιορισμού των εξαγωγών είναι κατανοητή, η έλλειψη διεθνούς συνεργασίας στο πεδίο αυτό υπάρχει κίνδυνος να κόψει την πρόσβαση χωρών που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σε ιατρικά προϊόντα που χρειάζονται απελπιστικά και να πυροδοτήσουν σοκ προσφοράς», ανέλυσε ο ΠΟΕ σε έκθεσή του. Ενώ «η επέμβαση σε εδραιωμένες αλυσίδες εφοδιασμού» εγείρει επίσης κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στον έγκαιρο εφοδιασμό αυτών των ειδών εκεί όπου χρειάζονται «επειγόντως», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Γενικά, η επιβολή απαγορεύσεων ή περιορισμών στις εξαγωγές απαγορεύεται από τον ΠΟΕ. Προβλέπονται όμως εξαιρέσεις, περιπτώσεις όπου επιτρέπεται η λήψη προσωρινών μέτρων, για να «προληφθούν ή να καλυφθούν κρίσιμες ελλείψεις τροφίμων ή άλλων προϊόντων που είναι απαραίτητα στο εξαγωγικό συμβαλλόμενο μέρος».

Η επιβολή περιορισμών στις διεθνείς μετακινήσεις ήδη επιβράδυνε τις ροές αγαθών που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί στις εξαγωγές κατέστησαν ακόμη δυσκολότερο για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν και να αναζητήσουν νέους προμηθευτές, σημειώνεται στο κείμενο.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) ισχυρότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη συμφώνησαν τον περασμένο μήνα ότι τα όποια έκτακτα μέτρα ληφθούν στο πλαίσιο της αντίδρασης στην πανδημία θα πρέπει να είναι «στοχευμένα, αναλογικά, διαφανή και προσωρινά»· μολαταύτα, νέες απαγορεύσεις και περιορισμοί ενέσκηψαν ακόμη και μετά τη δέσμευση αυτή.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Κίνα να χαλαρώσει τους κανονισμούς ελέγχου ποιότητας εξαγόμενων αγαθών για τα μέσα ατομικής προστασίας, έπειτα από πολλές διαμαρτυρίες για το ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο επιβραδύνει δραματικά τον εφοδιασμό.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε χθες ότι η Γαλλία διευρύνει τον κατάλογο των φαρμάκων στα οποία επιβάλλει περιορισμούς ως προς τις εξαγωγές, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει το μέτρο, διότι υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε ελλείψεις στα άλλα κράτη μέλη.

Ο ΠΟΕ εκτιμά ότι οι απαγορεύσεις και περιορισμοί μπορεί να εξωθήσουν και άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων προμηθειών.

«Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες ίσως είναι σημαντικές», σημείωσε στην έκθεσή του, προειδοποιώντας πως η εφαρμογή υπερβολικά ευρέων μέτρων που θα παραμείνουν σε ισχύ θα μπορούσε να εξαρθρώσει ανεπανόρθωτα υπάρχουσες αλυσίδες εφοδιασμού και σε αντίδραση να εγερθούν δασμολογικοί και μη δασμολογικοί φραγμοί στις εμπορικές συναλλαγές.

Οι πολιτικές εντάσεις εξαιτίας των απαγορεύσεων και των περιορισμών απειλούν να αποδυναμώσουν την παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία, επιτρέποντας να εμφανίζονται διαρκώς νέες εστίες, κάτι που θα έπληττε τους πάντες, ενώ θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στις παραδόσεις απαραίτητων ειδών εκεί όπου χρειάζονται.

Ειδήσεις σήμερα

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός - Ισημερινός: Χαός με πάνω από 22.000 κρούσματα και 560 θανάτους

Κορωνοϊός - Γερμανία: Καταρρέει η Lufthansa - Πακέτο στήριξης 10 δισ. ευρώ

Κορωνοϊός: Αποκάλυψη σοκ από καθηγητή - «Περιμέναμε την πανδημία εδώ και 20 χρόνια»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK