Washington Post: Η Ελλάδα απάντησε με επιτυχία στον κορωνοϊό αλλά θα χτυπηθεί οικονομικά

Washington Post: Η Ελλάδα απάντησε με επιτυχία στον κορωνοϊό αλλά θα χτυπηθεί οικονομικά

Κορωνοϊός: Εύσημα στην Ελλάδα από την Washington Post για τη διαχείριση της επιδημίας – Σημειώνει ότι η ύφεση δεν μπορεί να αποτραπεί και αναφέρεται στις δύσκολες προκλήσεις για την οικονομία

akropoli_part
Στην επιτυχημένη, μέχρι στιγμής, διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από την Ελλάδα, αναφέρεται η Washington Post, σε ανταπόκριση από την Αθήνα που δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Η δημοσιογράφος Elinda Labropoulou σχολιάζει ότι αυτή η επιτυχία της Ελλάδας αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη. Ταυτόχρονα, ενέπνευσε στους Έλληνες ένα αίσθημα υπερηφάνειας που είχαν να νιώσουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ειδική αναφορά γίνεται στον μικρό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα, σε σχέση μάλιστα με τη σκληρά χτυπημένη από τον ιό γειτονική Ιταλία, καθώς και στα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν νωρίς στη χώρα.

«Ο κόσμος θεωρούσε ότι το σύστημα υγείας της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει», δηλώνει ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο, Αλέξανδρος Κεντικελένης. «Γνωρίζοντας τα προβλήματα αυτά, η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και τα καλά αποτελέσματα έδωσαν ελπίδα στον κόσμο», πρόσθεσε.

Το προσωπικό στα νοσοκομεία εκπαιδευόταν ήδη από τον Ιανουάριο

«Άλλες χώρες, με πολύ καλύτερες νοσοκομειακές υποδομές και περισσότερες ΜΕΘ κατ’ άτομο, είχαν την ψευδαίσθηση ότι τα συστήματά τους θα άντεχαν, εξ’ ού και καθυστέρησαν τα μέτρα», συμπληρώνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας, ενώ η παθολόγος και επιμελήτρια στο Νοσοκομείο Γεννηματάς Έλενα Καραμπατσάκη επισημαίνει ότι το προσωπικό στα νοσοκομεία άρχισε να κάνει εκπαίδευση στη διαχείριση του ιού ήδη από τον Ιανουάριο. Μέχρι τα μέσα Απριλίου, η κυβέρνηση κατόρθωσε να αυξήσει τις ΜΕΘ κατά 50%, συμπληρώνει η δημοσιογράφος.

Πάνω από όλα, η Ελλάδα υπήρξε τρομακτικά τυχερή που ο ιός δεν φαίνεται να έχει χτυπήσει τα υπερκορεσμένα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά της, γράφει η δημοσιογράφος, επισημαίνοντας ότι στα κέντρα αυτά ζουν, σε άσχημες συνθήκες, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, χωρίς καμία δυνατότητα να προστατευτούν όχι μόνο από τον ιό, αλλά από οτιδήποτε.

Η οικονομική ύφεση δεν μπορεί να αποτραπεί

Αναφερόμενη στις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας, η δημοσιογράφος σχολιάζει, ότι σε ειρωνεία της τύχης, ακόμα και η επιτυχημένη αντίδραση στην κρίση, δεν μπορεί αποτρέψει μια οικονομική ύφεση και μάλιστα σε μία περίοδο που η χώρα είχε εξέλθει από την οικονομική δυσπραγία της προηγούμενης δεκαετίας. Η Ελλάδα, επισημαίνει, αναμένεται να χτυπηθεί, οικονομικά, πιο σκληρά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της εξάρτησης της οικονομίας της από τον τουρισμό.

Τσιόδρας, ο αναπάντεχος σταρ

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα – τον αναπάντεχο σταρ της κρίσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά – τον άνθρωπο που παρακολουθούν, κάθε απόγευμα στις 6, τα 2/3 των Ελλήνων και του οποίου οι «στεγνές» ενημερώσεις για τα αριθμητικά στοιχεία που αποτυπώνουν την εξέλιξη της πανδημίας, συνοδεύονται από προσωπικές σκέψεις και παρατηρήσεις σε πνεύμα ενότητας και συμπόνιας που συχνά θυμίζουν κήρυγμα και αγγίζουν την ψυχή πολλών Ελλήνων.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτή είναι η πρόταση της Κομισιόν για τα €2 τρισ. για την ύφεση

«Μύδροι» Μέρκελ κατά των πρωθυπουργών των κρατιδίων που βιάστηκαν να άρουν το «lockdown»

Σύνοδος Κορυφής: Με «μικρό καλάθι» κάθονται στο τραπέζι οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα