Στη μάχη κατά του κορωνοϊού η Ελληνικός Χρυσός

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού η Ελληνικός Χρυσός

Συνέστησε ταμείο έκτακτης ενίσχυσης για τη στήριξη του ΕΣΥ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Πήρε πρωτουβουλίες για την ασφάλεια του δήμου Αριστοτέλη - Οι δωρεές που έκανε στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

ygeia-asfaleia-05

«Παρούσα» στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση που περνάει η χώρα μας δηλώνει η Ελληνικός Χρυσός, δείχνοντας εμπράκτως τη στήριξή της στην εθνική προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία που προκάλεσε ο ο ιός Covid-19.

Η μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, μόλυβδου και ψευδαργύρου, η οποία δραστηριοποείται στη Βόρεια Ελλάδα, εβρισκόμενη σε εγρήγορση ήδη από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του κράτους και προχώρησε σε έκτακτες δράσεις τόσο σε επίπεδο περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο δήμων. ‘Ετσι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, συνέστησε έκτακτο ταμείο αρωγής προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις πρωτοβουλίες της, τόσο για την υποστήριξη του υγειονομικού έργου που εκπονεί ο Δήμος Αριστοτέλη, όσο και για την ενίσχυση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Από δωρεές που αφορούν στην κάλυψη του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού δημόσιων Νοσοκομείων έως απολυμάνσεις σε σχολεία, δημοτικά και δημόσια κτήρια του Δήμου Αριστοτέλη, η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε πολύ σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στη χώρα μας, συμπληρώνοντας την κρατική μέριμνα.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική προχώρησε σε:

-Δωρεά μιας ψηφιακής φορητής ακτινολογικής μονάδας αξίας €55.000 στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

-Δωρεά 6 φορητών παρακλίνιων αναπνευστήρων αξίας €51.300 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ετοιμότητα και την επάρκεια της περιοχής σε καίριο ιατρικό εξοπλισμό.

-Αγορά και διάθεση στο Υπουργείο Υγείας 1.000 προστατευτικών ασπίδων προσώπου για τα νοσοκομεία ΓΝΧ Πολυγύρου και ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για προηγμένο εξοπλισμό που κατασκευάστηκε με την καινοτόμο μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing), εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας για τους επαγγελματίες της υγείας στους χώρους των νοσοκομείων.

-Δωρεά €20.000 προς τον ειδικό λογαριασμό που έχει ενεργοποιήσει το Υπουργείο Υγείας για την έκτακτη επιχορήγηση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο έχει αναλάβει το έργο της εισαγωγής στη χώρα μας αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας αναγκαίων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου Covid-19.

-Δωρεά €10.000 προς το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, προκειμένου να διατεθούν για τη στήριξη των δομών υγείας στην Θεσσαλονίκη, με έμφαση στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπανικολάου.

-Δωρεά €10.000 στην μη κερδοσκοπική εταιρεία Συμμαχία για την Ελλάδα, που έχει αναλάβει πρωτοβουλία να συγκεντρώσει πόρους για την ενίσχυση του εξοπλισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

-Δωρεά 1.000 ολόσωμων προστατευτικών φορμών στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής.

-Δωρεά απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας στην Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής.

 

Για τον Δήμο Αριστοτέλη προχώρησε σε:

 -Δωρεά ύψους €10.000 για τις απολυμάνσεις όλων των σχολείων του Δήμου και άλλων δημοτικών και δημόσιων κτηρίων, όπως ΚΕΠ, Πυροσβεστική και γυμναστήρια.

-Δωρεά ύψους €10.000 στην Δημοτική Κοινωνική Επιχείρηση του Δήμου Αριστοτέλη «Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ», που υλοποιεί την διανομή μέσων ατομικής προστασίας σε ευπαθείς ομάδες του Δήμου και λειτουργεί τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι». Μέρος του ποσού αυτού θα διατεθεί, επιπλέον, για τον εφοδιασμό των συνεργείων καθαριότητας του Δήμου Αριστοτέλη με εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

-Πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω υπηρεσιών γενικού ιατρού, το οποίο ήδη προσφέρεται από την Ελληνικός Χρυσός προς όφελος των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων.

Παράλληλα βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με το Κέντρο Υγείας στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, για την παρακολούθηση των αναγκών του και τον εφοδιασμό του με αναλώσιμα υλικά ατομικής προστασίας. 

Πώς συνδέεται ο ορυκτός πλούτος με την Υγεία και τις ιατρικές εφαρμογές

Για όσους δεν το γνωρίζουν τα μέταλλα και τα ορυκτά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον φαρμακευτικό και ιατρικό κλάδο, ως βασικά συστατικά για την ανάπτυξη φαρμάκων και ιατρικής τεχνολογίας, αλλά και ως ασπίδες προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού από προσβλητικούς ιούς.

Μεταξύ άλλων, μέταλλα που εξορύσσονται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την Ελληνικός Χρυσός - ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο χρυσός, ο άργυρος, ο μόλυβδος – έχουν όλα τους μεγάλη αξία για την σύγχρονη ιατρική.

Για παράδειγμα, η χρήση νανομορίων χρυσού είναι αρκετά διαδεδομένη για την ιατρική έρευνα και τον διαγνωστικό έλεγχο ακόμα και για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου. Και αυτό γιατί νανομόρια χρυσού σε συνδυασμό με ειδικά αντικαρκινικά φάρμακα, προσβάλλουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα.

Επιπλέον, ο χρυσός αξιοποιείται από τη σύγχρονη ιατρική και σε διάφορες άλλες εφαρμογές, όπως στις επικαλύψεις των stents για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο χαλκός συναντάται σε κρίσιμο διαγνωστικό εξοπλισμό, όπως ο αξονικός τομογράφος και σε διαγνωστικές μεθόδους όπως η πυρηνική απεικόνιση και η ραδιοθεραπεία, ενώ διαθέτει σπουδαίες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ο άργυρος έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση.

Ο μόλυβδος διαθέτει σημαντικές μονωτικές ιδιότητες για την προστασία ιατρών και ασθενών από τη διαγνωστική ή θεραπευτική χρήση της ακτινοβολίας.

Ο ψευδάργυρος έχει αντιϊκές ιδιότητες κατά την λήψη του από τον ανθρώπινο οργανισμός, που συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειας των μολύνσεων, είτε στην πλήρη αποτροπή τους.

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ