Κορωνοϊός: Επαναπατρίστηκαν πάνω από 500.000 Ευρωπαίοι από την έναρξη της πανδημίας

Κορωνοϊός: Επαναπατρίστηκαν πάνω από 500.000 Ευρωπαίοι από την έναρξη της πανδημίας

Κορωνοϊός: Περίπου 98.900 Ευρωπαίοι βρίσκονται στο εξωτερικό και συνεχίζονται οι προσπάθειες επαναπατρισμού τους – Για άνευ προηγουμένου προξενική επιχείρηση μιλούν οι Βρυξέλλες 

borders-europe
Πάνω από μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι πολίτες επαναπατρίστηκαν από την έναρξη της επιδημίας του κορωνοϊού μέχρι σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, που κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου επιχείρηση επαναπατρισμού».

Οι Ευρωπαίοι είχαν εγκλωβιστεί λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν. Στην αρχή της επιδημίας, περίπου 600.000 πολίτες της ΕΕ δήλωσαν ότι είχαν αποκλειστεί εκτός της ΕΕ. Οι περισσότεροι βρίσκονταν σε Ασία, Ειρηνικό και Αμερική.

«Χάρη στις εντατικές προσπάθειες της ΕΕ σε επίπεδο προξενικής συνεργασίας, χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ πτήσεων επαναπατρισμού και συντονισμού κατάφεραν να επιστρέψουν ήδη πάνω από 500.000 πολίτες. Πρόκειται για πολίτες της ΕΕ που είχαν ταξιδέψει για διαμονή σύντομης διάρκειας εκτός της ΕΕ», σημειώνει η Κομισιόν.


Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέθεσε στον Ύπατο Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο κ. Ζοζέπ Μπορέλ τον συντονισμό των επιχειρήσεων επαναπατρισμού των πολιτών της ΕΕ, και συστάθηκε ειδική προξενική ομάδα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Η εν λόγω ειδική ομάδα συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περίπου 98.900 πολίτες παραμένουν στο εξωτερικό

Η επιχείρηση συνδιοργανώθηκε και συγχρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ERCC) της Επιτροπής . Έγιναν περίπου 200 πτήσεις, οι οποίες έφεραν πίσω περίπου 45.000 πολίτες της ΕΕ.

Παράλληλα, λόγω της προξενικής συνεργασίας έχουν ωφεληθεί και πολίτες άλλων χωρών, όπως η Νορβηγία, η Σερβία, η Ελβετία, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς 5.000 από τους πολίτες των εν λόγω χωρών επαναπατρίστηκαν με πτήσεις της ΕΕ.


Πάντως, περίπου 98.900 πολίτες της ΕΕ είναι ακόμα αποκλεισμένοι στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι προσπάθειες επαναπατρισμού συνεχίζονται εντός των προσεχών ημερών.

Ειδήσεις σήμερα:

«Βασιλεύει» ο τρόμος στα λεωφορεία του Λονδίνου - Είκοσι οδηγοί έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό

Γλυφάδα: Τι λέει ο εφημέριος του ΙΝ Εισοδίων Θεοτόκου για τις φωτογραφίες με πιστούς να μπαίνουν στην εκκλησία


Έκκληση Γκουτέρες: Να προστατέψουμε τα παιδιά από τους κινδύνους της πανδημίας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ