Τσιόδρας: Φθίνει η μετάδοση του κορωνοϊού - Να προσέξουν όσοι πήγαν νόμιμα ή παράνομα στην επαρχία

Τσιόδρας: Φθίνει η μετάδοση του κορωνοϊού - Να προσέξουν όσοι πήγαν νόμιμα ή παράνομα στην επαρχία

Ο δείκτης μετάδοσης του ιού -R0- είναι πλέον κάτω από 1 στην Ελλάδα - «Όσοι μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα να προσέξουν, να μη χαλάσουν ό,τι χτίσαμε» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, που ανακοίνωσε 25 νέα κρούσματα - Στους 101 οι άνθρωποι που κατέληξαν - 76 οι διασωληνωμένοι - «Καμπανάκι» για το πασχαλινό τραπέζι: «Ακόμα και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κανείς»

tsiodras543
Μείωση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού διαπιστώνει η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και την τήρησή τους. Η νόσος φθίνει, ο ρυθμός μετάδοσης R0 είναι πλέον κάτω από 1, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένας ασθενής με κορωνοϊό μολύνει (στατιστικά) λιγότερους από έναν υγιείς.

Tο R0 «αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο: Δηλαδή εάν αφήσεις τον ιό χωρίς μέτρα κι έχει R0 πάνω από 2, ο ένας θα “κολλήσει” τουλάχιστον άλλους δύο», είπε και πρόσθεσε: «Το R0 στην Ελλάδα είναι κάτω από το 1 χάρη στα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Η νόσος φθίνει, δηλαδή σβήνει, και τελικά εξαφανίζεται», πρόσθεσε

Ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι δεν πρέπει «να χαλάσουμε ό,τι χτίσαμε» και ακολούθως αναφέρθηκε σε εκείνους που έφυγαν από τα αστικά κέντρα με προορισμό την περιφέρεια, τονίζοντας ότι είναι σημαντικότατη η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. «Ακόμα και με πονόλαιμο πρέπει να γίνει αυτοαπομόνωση, για την προστασία των μονίμων κατοίκων της επαρχίας και ειδικά όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα, αλλά δεν θα ήθελα να χαλάσουμε ό, τι χτίσαμε. Εγώ δεν θα ήθελα να έχω τέτοια ευθύνη πάνω μου, ότι μετέφερα τον ιό», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Να μην δώσουμε «ευκαιρία» στον ιό


Ερωτηθείς για την επικινδυνότητα της συνάθροισης πολιτών γύρω από το πασχαλινό τραπέζι, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι τυχόν συναθροίσεις μπορεί να συμβάλλουν στη διασπορά του ιού. Οπως είπε, ακόμη και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κανείς, δεν είναι ακόμη η ώρα να αρθούν τα μέτρα, τόνισε και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε διασπορά. «Είναι καλύτερα να πας και να αφήσεις το φαγητό στον πατέρα σου που είναι μόνο του, παρά να μείνεις και να αρρωστήσει- έχω παραδείγματα και στην ιατρική κοινότητα. Είναι "ευκαιρία" για τον ιό, που δεν πρέπει να του τη δώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. 

Για το χρόνο άρσης των μέτρων, ο κ. Τσιόδρας είπε δεν αναμένεις μηδέν κρούσματα για να αρθούν τα μέτρα, ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι το R0, ο δείκτης της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Παράλληλα, είναι ο δείκτης αναζωπύρωσης, η ανοσία για την οποία κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα ακόμη, γιατί δεν έχουμε δεδομένα σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ετερογένεια δεδομένων στην Ευρώπη. Θα ξέρουμε καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος Μαϊου θα ξέρουμε περισσότερα. Ο ΠΟΥ έδωσε οδηγίες για την επάνοδο, αλλά η κατάσταση είναι δυναμική, παρακολουθείς και ανάλογα επανέρχεσαι σε μέτρα. 

O εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε και τα στοιχεία του τελευταίου εικοσιτετραώρου για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Έτσι, έχουμε  25 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα και στο σύνολό τους ανέρχονται  πλέον στα 2.170. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους έχουν φτάσει τους 101, ενώ 76 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Το σημαντικό που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας πάντως, είναι ότι ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου στην Ελλάδα (R0) έχει μειωθεί και πλέον είναι κάτω από 1, δηλαδή ένας ασθενής μολύνει λιγότερους από έναν υγιείς.


Ανακοινώσεις Τσιόδρα 14/04/2020




Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ. Τσιόδρας. έχουν ελεγχθεί 48.798 δείγματα, ενώ από τα επιβεβαιωμένα το 25,6% σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ το 40% σχετίζεται με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Από τους 76 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι γυναίκες είναι οι 17, ενώ η μέση ηλικία αυτών των ασθενών είναι τα 68 έτη. 27 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο από τη ΜΕΘ. Από το σύνολο των θανόντων γυναίκες είναι οι 27, ενώ η μέση ηλικία όσων κατέληξαν είναι τα 73 χρόνια. Σχεδόν οι 9 στους 10 (89%) είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών. 

Για τον σχεδιασμό άρσης των μέτρων, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας είπε ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα ενώ, αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας, είπε ότι θεωρήθηκε προτιμότερο να μην χρησιμοποιείται γενικά, αλλά ενδεχομένως να είναι η χρήση της στα μέτρα της επόμενης φάσης- για παράδειγμα να χρησιμοποιούντα σε χώρους όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν θα λειτουργούν πλήρως ή σε άλλους χώρους. 


Ειδήσεις σήμερα:

Κατασβέστηκε η πυργκαγιά κοντά στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο, λέει η κυβέρνηση της Ουκρανίας

Εύσημα από Bloomberg, WSJ και Guardian για την νίκη της Ελλάδας στη μάχη με τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός στην Ισπανία: 567 νέοι θάνατοι και 3.045 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ