Κορωνοϊός: Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης σχεδίασαν αναπνευστήρα για δύο ασθενείς

Κορωνοϊός: Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης σχεδίασαν αναπνευστήρα για δύο ασθενείς

Η ομάδα των ερευνητών προσφέρει ανοιχτή πρόσβαση στην ιατρική κοινότητα στα σχέδια διαμοιρασμού του αναπνευστήρα για να αξιοποιηθούν από όλα τα νοσοκομεία

nosokomeio_meth
Τη δική τους προσπάθεια για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των νοσοκομείων στη μάχη κατά της νόσου COVID-19 παρουσίασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σχεδίασαν και υλοποίησαν την προσαρμογή ενός αναπνευστήρα έτσι ώστε μπορεί να υποστηρίξει δύο ασθενείς.

Μάλιστα, η ομάδα των ειδικών από το Εργαστήριο Οπτικής και Όρασης της Ιατρικής Σχολής Κρήτης και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), προσφέρει στην ιατρική κοινότητα τα σχέδια διαμοιρασμού του αναπνευστήρα σε ανοιχτή πρόσβαση ώστε να τα αξιοποιήσουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης (ΕΟΟ) κ. Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης, «εμείς στο Εργαστήριο Όρασης και Οπτικής, παρόλο που ως οφθαλμίατροι και επιστήμονες της όρασης επικεντρώνουμε την έρευνά μας στις παθήσεις των ματιών, είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να προσαρμόζουμε πάντα τις γνώσεις και την τεχνογνωσία μας για να ανταποκριθούμε σε κάθε πραγματική ανάγκη! Έτσι και τώρα διακρίναμε μια μοναδική ευκαιρία για να συμβάλουμε στον αγώνα κατά του COVID-19. Ο εξοπλισμός και οι πόροι ενός καινοτόμου έργου που εκτελείται υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του καθηγητή Ιωάννη Παλληκάρη στις εγκαταστάσεις του ΕΕΟ, πρόσφεραν τα ιδανικά μέσα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έργου κρίσιμης σημασίας για την προετοιμασία μας κατά του COVID-19: την προσαρμογή ενός αναπνευστήρα έτσι ώστε μπορεί να υποστηρίξει δύο ασθενείς».

Και ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, καθηγητής κ. Δ. Γεωργόπουλος, συμπληρώνει ότι «ο διαμοιρασμός ενός αναπνευστήρα σε δύο ασθενείς είναι ένα ακραίο μέτρο που υιοθετείται μόνο σε καταστάσεις εξαιρετικά έκτακτης ανάγκης. Και παρότι σε κάποιες χώρες ήδη χρησιμοποιείται, εμείς ελπίζουμε πραγματικά να μη χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε. Πιστεύουμε όμως ότι στα πλαίσια της επαρκούς προετοιμασίας μας για την πανδημία, χρειάζεται να έχουμε όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για να μπορούμε να υλοποιήσουμε μια τέτοια λύση εφόσον απαιτηθεί. Έτσι η πρόταση του Καθηγητή κ. Μ. Τσιλιμπαρή για σχεδίαση και εκτύπωση των απαραίτητων εξαρτημάτων στο ΕΟΟ ήρθε στην πλέον κατάλληλη ώρα».

Ο κ. Γεωργόπουλος καθόρισε τα χαρακτηριστικά των εξαρτημάτων που θα έπρεπε να σχεδιαστούν και να εκτυπωθούν και ο Καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης αμέσως παραχώρησε όλους τους απαραίτητους πόρους για το έργο.

«Η κινητοποίηση του Εργαστηρίου μας ήταν άμεση και το αποτέλεσμα επιτυχές! O εξοπλισμός του ερευνητικού έργου EYE-PCR που περιλαμβάνει λογισμικό βιομηχανικού σχεδιασμού και δυνατότητα τρισδιάστατης εκτύπωσης προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία», λέει ο κ. Παλλήκαρης.

Κλείσιμο
Το έργο υλοποιήθηκε από δύο ταλαντούχους μεταδιδακτορικούς ερευνητές του Εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης, τον Δρ. Onurcan Sahin, PhD και τον Δρ. Νίκο Καριωτάκη, PhD. Ο κ. Sahin σχεδίασε εξ αρχής τα εξαρτήματα και χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή δημιούργησε πρωτότυπα για δοκιμές. Τα τυπωμένα μέρη δοκιμάστηκαν exvivo με επιτυχία από την ομάδα του καθηγητή Γεωργόπουλου σε προσομοιωτές και αναπνευστήρες.

untitled4


Τα σχέδια των εξαρτημάτων παρέχονται ως πόροι ανοικτής πρόσβασης που μπορούν να μεταφορτωθούν μέσω της ιστοσελίδας του Εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης (http://www.ivo.gr/society/COVID-19/covid-19.html) και να χρησιμοποιηθούν για την εκτύπωση των εξαρτημάτων μέσω 3D εκτυπωτή.

Ο Διοικητής του ΠαΓΝΗ Καθηγητής κ. Γ. Χαλκιαδάκης και ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητής κ. Γ. Κοντάκης χαιρέτησαν τόσο τη συνεργασία όσο και την απόφαση των ερευνητών να διαθέσουν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους ως κοινόχρηστο πόρο για την ιατρική κοινότητα.


Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Η επόμενη μέρα της πανδημίας – Προσοχή στην αύξηση των εμφραγμάτων

Διαμαρτυρία οικοδόμων στο υπουργείο Εργασίας για το 800άρι

Συντάξεις Μαΐου: Ποιες θα πληρωθούν με βάση τον ΑΜΚΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ