Κρούσματα κορωνοϊού: Υγειονομικός συναγερμός για οίκους ευγηρίας και οικισμούς Ρομά

Κρούσματα κορωνοϊού: Υγειονομικός συναγερμός για οίκους ευγηρίας και οικισμούς Ρομά

Στους 100 οι νεκροί από κορωνοϊό στη χώρα - Οι αυστηρές οδηγίες Τσιόδρα-Χαρδαλιά για τους εργαζομένους σε γηροκομεία - Σήμερα τα αποτελέσματα των 335 δειγμάτων από το Δροσερό Ξάνθης

ey-zhn-gerokomeio-arthrou
Κλοιό προστασίας γύρω από τους ηλικιωμένους ανθρώπους στη χώρα μας δημιουργούν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι συντονισμένοι έλεγχοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αττική το τελευταίο διήμερο για την τήρηση των μέτρων αποκλεισμού και υγιεινής από κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) - έλεγχοι που αποκάλυψαν την «εισβολή» του κορωνοϊού μέσω εργαζομένου σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στη Νέα Μάκρη και τη νόσηση τουλάχιστον 10 ηλικιωμένων.

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς και διαρκείς σε ό,τι αφορά την τήρηση του σχετικού πρωτοκόλλου, ενώ κάλεσε τους υπεύθυνους λειτουργίας των Μονάδων να είναι πολύ τυπικοί στην εφαρμογή των κανόνων που έχουν τεθεί από τον ΕΟΔΥ.

Ως την ομάδα του πληθυσμού που κινδυνεύει περισσότερο από τον κορωνοϊό χαρακτήρισε τους ηλικιωμένους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον ιό, Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας και την ανάγκη να προστατευθούν περισσότερο στην πανδημία. Ερωτηθείς από το protothema.gr, για τα μέτρα που θα ληφθούν στο εξής, και ενώ ανοίγει η συζήτηση για μερική επάνοδο στην κανονικότητα, ειδικά για τους ηλικιωμένους, ο καθηγητής απάντησε πως δεδομένου του κινδύνου που διατρέχουν, σίγουρα οι ηλικιωμένοι είναι οι τελευταίοι πολίτες για τους οποίους θα αρθούν οι περιορισμοί.

«Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τους αυξημένου κινδύνου ανθρώπους. Και με μαθηματική ακρίβεια, η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι. Υπό αυτό το πρίσμα θα δούμε τις κατευθυντήριες οδηγίες, που έρχονται από τους διεθνείς οργανισμούς. Παρακολουθούμε την επιδημιολογική εικόνα, το πώς κινείται ο ιός στη χώρα. Σίγουρα είναι οι τελευταίοι για τους οποίους θα αρθούν οι περιορισμοί. Αυτό μπορώ να το πω με σιγουριά. Το πότε, νομίζω, είναι πολύ νωρίς κανείς να το πει. Εξαρτάται από το πώς πορεύεται ο ιός, τι δεδομένα έχουμε για αυτό που ονομάζεται ανοσία της αγέλης. Τα επιστημονικά δεδομένα θα συσσωρεύονται στους επόμενους δύο μήνες με πολύ σημαντική ταχύτητα. Και θα μπορούμε πιο ενημερωμένα να πάρουμε τις αποφάσεις που αφορούν αυτούς τους πληθυσμούς. Πάντως, σίγουρα δεν είναι οι πρώτοι που θα αποδεσμευτούν από τα περιοριστικά μέτρα» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Ανακοινώσεις Τσιόδρα 13/04/2020


«Σαφάρι» ελέγχων σε οίκους ευγηρίας στην Αττική

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων "Ευ ζην" στη Νέα Μάκρη βρίσκεται σε καραντίνα, που, όπως εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, είναι η συνήθης επιχειρησιακή τακτική μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και να έχουν πλήρη την εικόνα ώστε να λάβουν πιο στοχευμένα μέτρα.

Ωστόσο, ανέφερε πως τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ έκαναν ελέγχους σε οίκους ευγηρίας σε όλο το λεκανοπέδιο, σε συνέχεια οδηγιών που είχαν δοθεί τις προηγούμενες ημέρες στους υπεύθυνους των οίκων για την προστασία των ηλικιωμένων που φιλοξενούν. Οι οίκοι ευγηρίας ήταν συνδεδεμένοι με ιχνηλατήσεις κρουσμάτων λοίμωξης Covid-19 που είχαν επιβεβαιωθεί κυρίως στο προσωπικό ή σε επαφές τους και οι υπεύθυνοι λειτουργίας είχαν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες για τη διαχείριση.

Κλείσιμο
Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς όλους όσοι έχουν την ευθύνη λειτουργίας των συγκεκριμένων οίκων ή μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως φορείς, «να τηρούν κάθε πρωτόκολλο προστασίας αναφορικά με την καθημερινότητα των φιλοξενούμενων. Οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς, θα είναι διαρκείς και κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται ως απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής. Για όλους εμάς που ασχολούμαστε και επιχειρησιακά και υγειονομικά σε αυτή την πρώτη γραμμή, η προστασία της υγείας και η διαφύλαξη της ζωής των συμπολιτών μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη και είναι σταθερή πτυχή στην επιχειρησιακή καθημερινή μας πρακτική»

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά 13/04/2020


Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ προέβησαν σε έλεγχο του συνόλου του προσωπικού και των φιλοξενουμένων. Επιπλέον, έλαβαν υλικό για καλλιέργεια από επιφάνειες, κλιματιστικές μονάδες και χώρους που άγγιζαν τα χέρια των εργαζομένων, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν ύπαρξη του ιού σε κοινόχρηστους χώρους. Επίσης, έγινε διανομή υγειονομικού υλικού και προληπτικών φαρμάκων για να χορηγηθούν στους φιλοξενούμενους των ιδρυμάτων.

Οι ειδικοί υπογράμμισαν πως τα μόνα άτομα που μπορούν να επισκέπτονται τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι όςοι εργάζονται σε αυτές, ενώ το προσωπικό που θα παραμείνει στις δομές θα ελέγχεται με τακτούς εργαστηριακούς ελέγχους για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας παραθέτοντας τις οδηγίες για τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων τόνισε ότι είναι υποχρεωτική η συνεχής χρήση χειρουργικής μάσκας όπως και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, πριν και μετά κάθε επαφή με φιλοξενούμενους. Καταλήγοντας υπενθύμισε πως στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων του ίδιου του εργαζομένου ή μέλους της οικογένειάς του, πρέπει να επικοινωνεί αμέςως με τον υπεύθυνο γιατρό της Μονάδας και να τον ενημερώνει για την κατάσταση. Είναι αναγκαίος ο εργαστηριακός έλεγχος και η απομόνωση στο σπίτι του.

Στο μικροσκόπιο οι οικισμοί Ρομά

Μετά τους οικισμούς Ρομά στη Θεσσαλία, νέα εστία επιδημικής έξαρσης κορωνοϊού ανέκυψε στην περιοχή της Ξάνθης - μια περιοχή που ούτως ή άλλως βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών λόγω των κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί στον Εχίνο και είχαν οδηγήσει σε πολυήμερη καραντίνα, η οποία ολοκληρώθηκε χθες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, η περιοχή της Ξάνθης έχει μεγάλα επιδημιολογικά φορτία, που επιβάλλουν την αδιάλειπτη παρακολούθησή της σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετά τον Εχίνο, συναγερμός σήμανε στο Δροσερό Ξάνθης σε οικισμό Ρομά, όταν βρέθηκε 15 μηνών κοριτσάκι θετικό στον κορωνοϊό. Σημειωτέον ότι στο Δροσερό είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς Ρομά στη χώρα μας. Το παιδί νοσηλεύεται από το απόγευμα της Κυριακής διασωληνωμένο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους γιατρους, η κατάστασή του είναι σοβαρή καθώς αντιμετώπιζε ήδη πρόβλημα υγείας.

Τα κλιμάκια των ειδικών και της Γενικής Γραμματείας έλαβαν εκατοντάδες δείγματα αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού, περίπου 335, από τους κατοίκους του οικισμού, τα αποτελέσματα των οποίων θα βγουν σημερα επιτρέποντας στους ειδικούς να σχεδιάσουν την επόμενη κίνηση τους στην περιοχή.

«Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα. Το σίγουρο είναι ότι όποιες αποφάσεις και αν πάρουμε, θα είναι βασισμένες σε καθαρά επιστημονικά και επιχειρησιακά κριτήρια και θα αποβλέπουν αποκλειστικά και μόνο στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και στην διασφάλιση όρων μη εξάπλωσης της νόσου στην ευρύτερη περιοχή» περιέγραψε ο κ. Χαρδαλιάς την επόμενη ημέρα στην περιοχή της Ξάνθης.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Η Μεγάλη Εβδομάδα η πιο κρίσιμη - Ανοιχτός ο ορίζοντας να λειτουργήσουν ξανά σχολεία και καταστήματα

Κορωνοϊός: Στους 100 οι νεκροί στη χώρα μας

Ρεπόρτερ προς Τραμπ: «Τι κάνατε τον Φεβρουάριο για την πανδημία;» - «Το καλύτερο δυνατό» η απάντηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ