Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Πάνω από 9.600 οι νεκροί - Εκτιμήσεις για πολύ μεγαλύτερες πραγματικές απώλειες

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Πάνω από 9.600 οι νεκροί - Εκτιμήσεις για πολύ μεγαλύτερες πραγματικές απώλειες

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Πάνω από 1.200 άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό υπέκυψαν μέσα σε 24 ώρες - Για «φρικτό» αριθμό νεκρών στην κορύφωση της επιδημίας έκανε λόγο ο Τραμπ - Δυσβάσταχτες ελλείψεις σε υποδομές

koronoios-ameriki
Όταν ο κατά γενική ομολογία υπέρμετρα αισιόδοξος πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποιεί για μία εβδομάδα κόλαση, τότε τα πράγματα φαντάζουν πραγματικά δύσκολα. Αρκεί κανείς να ρίξει μία ματιά στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, τη Νέα Υόρκη, η οποία μοιάζει στοιχειωμένη. Ο δρ. Αντονι Φαούτσι, ένας από τους πιο έμπειρους λοιμωξιολόγους των ΗΠΑ και σύμβουλος του Τραμπ επιβεβαίωσε ότι «αυτή θα είναι μια κακή εβδομάδα… Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μια κλιμάκωση. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό».

Πάνω από 1.200 άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό υπέκυψαν μέσα σε 24 ώρες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή στις 20:30 [τοπική ώρα· 03:30 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας] το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Στις ΗΠΑ καταγράφονται πλέον 337.072 κρούσματα μόλυνσης, ενώ οι θάνατοι ασθενών έχουν φθάσει τους 9.633, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του πανεπιστημίου. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με το κλιμάκιο διαχείρισης κρίσης που έχει συστήσει, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Κυριακή ότι οι συμπατριώτες του πρέπει να περιμένουν έναν «φρικτό» αριθμό νεκρών όταν σημειωθεί η κορύφωση της πανδημίας, που δεν θεωρείται ότι ήρθε ακόμη.

Trump and coronavirus task force hold briefing at White House


Η Αμερική δεν έχει βιώσει πόλεμο στο έδαφός της και η επέλαση του κορωνοϊού είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυτό, υπερβαίνοντας σε απώλειες ακόμα και την 11η Σεπτεμβρίου. Οι μετριοπαθείς προβλέψεις ζαλίζουν, προσεγγίζοντας τους 100.000 θανάτους. Σε κάποιες περιπτώσεις ακούγεται και ο αριθμός 200.000. Τα νοσοκομεία έχουν ήδη λυγίσει κάτω από την τεράστια πίεση, με ελλείψεις σε στοιχειώδη, όπως αναπνευστήρες. Ο 62χρονος κυβερνήτης της Πολιτείας Άντριου Κουόµο παραδέχεται τις δυσβάσταχτες ελλείψεις σε υποδοµές και υλικοτεχνικό εξοπλισµό.

Κάτι τέτοιο δυσχεραίνει το έργο του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ οι πραγματικές απώλειες ανθρώπινων ζωών υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν κατά πολύ τους επίσημους αριθμούς. Δεν είναι λίγοι όσοι χάνουν τη ζωή τους πριν προλάβουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή ακόμα και να υποβληθούν στο τεστ. Τα γραφεία κηδειών και οι υπάλληλοι των ασθενοφόρων κάνουν λόγο για ένα ακατανόητο πρωτόκολλο που εμποδίζει να καταγραφούν εκατοντάδες θύματα της πανδημίας.

Κλείσιμο
Τα τεστ δεν είναι ακόμα προσβάσιμα στο ευρύ κοινό. Παρ’ όλα αυτά, αποφασίστηκε ότι όποιος σχεδιάζει να πλησιάσει τον Αμερικάνο πρόεδρο ή αντιπρόεδρο θα υποβάλλεται σε γρήγορο διαγνωστικό τεστ. Πρόκειται για το τεστ της εταιρείας Abbott Laboratories που δίνει αποτελέσματα μέσα σε 15 λεπτά ή και λιγότερο. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει εξεταστεί δύο φορές μέχρι σήμερα και ήταν αρνητικός στον κορωνοϊό, όπως και ο αντιπρόεδρος Πενς.

Σύμφωνα με καταγγελίες, η επάρκεια της Νέας Υόρκης σε αναπνευστήρες τελειώνει την Τετάρτη, παρ’ ότι η πόλη συνεχίζει να αποτελεί κέντρο της επιδημίας. Σε 24 ώρες κατέγραψε 594 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να φτάνει τους 4.159. Από κάθε μεριά της χώρας στέλνονται εκεί 1000 ιατροί και νοσηλευτές, ώστε να ενισχύσουν το ήδη ευάλωτο σύστημα υγείας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το πόστο τους, καθώς πέφτουν οι ίδιοι θύμα του ιού. Επίσης, κατευθύνονται στη Νέα Υόρκη και εκατοντάδες στρατιώτες.

Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στον Καναδά η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει τις εξαγωγές μασκών της αμερικανικής εταιρείας «3M», ώστε να διασφαλίσει πως θα υπάρχει διαθεσιμότητα στις ΗΠΑ. Ο κυβερνήτης του Νιουφάουντλαν Ντουάιτ Μπολ κατήγγειλε τη γείτονα χώρα για απάνθρωπη συμπεριφορά, ειδικά όταν εκείνοι στον Καναδά φιλοξένησαν πολλούς τραυματίες για νοσηλεία μετά το χτύπημα των Δίδυμων Πύργων.

Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης είναι έρημοι και η κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη αγνώριστη. Ακόμα και οι άστεγοι έχουν απομακρυνθεί από τις αρχές, σε μία προσπάθεια να προστατευτούν. Τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά, αλλά μπορεί κάποιος να παρατηρήσει συγκινητικές επιγραφές στις κατά τα άλλα άδειες βιτρίνες: «Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι μπροστά σε αυτή την απειλή. Θα τα καταφέρουμε».

Αλληλεγγύη επιδεικνύουν και οι υπάλληλοι των νεκροτομείων, οι οποίοι σε μία προσπάθεια να επιτρέψουν στους συγγενείς των θυμάτων του ιού να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους κάνουν βιντεοκλήση με τα κινητά τους. Στο αλλοτινό ειδυλλιακό Σέντραλ Παρκ, στήνονται όχι μονάχα αυτοσχέδια νοσοκοµεία, αλλά και νεκροτομεία. Πρόχειρα νεκροτομεία στήνονται και στις αυλές μεγάλων νοσοκομείων. Στον δυτικό προβλήτα του λιμανιού, αντί να παρατηρεί κανείς τουρίστες, βλέπει το πλωτό νοσοκομείο του πολεμικού ναυτικού «Comfort».


Ειδήσεις σήμερα:

Στη «δίνη του κυκλώνα» οι ΗΠΑ με πάνω από 1.200 νεκρούς από τον κορωνοϊό σε ένα 24ωρο

Τραμπ: Το επόμενο διάστημα θα υπομείνουμε την κορύφωση της πανδημίας

Πάνω από 68.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό και 1,25 εκατ. κρούσματα σε 191 χώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ