Κορωνοϊός: 12 συμβουλές για την επικοινωνία γονέων και παιδιών εν μέσω πανδημίας

Κορωνοϊός: 12 συμβουλές για την επικοινωνία γονέων και παιδιών εν μέσω πανδημίας

Κορωνοϊός Δύο ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά βιώνουν ψυχικά αυτήν την περίοδο, με ανασφάλεια και αγωνία  - Οι 12 συμβουλές προς τους γονείς

mitera-paidi-epikoinwnia
Η επέλαση του κορωνοϊού πλήττει και τα παιδιά. Όχι τόσο σωματικά καθώς έχει φανεί πως αποτελούν ασθενείς με ήπια ή και χωρίς συμπτώματα, αλλά κυρίως ψυχικά καθώς βιώνουν, συνήθως μάλιστα σιωπηλά, ανασφάλεια και αγωνία για την έκβαση αυτής της περιόδου.

Δύο ειδικοί εστιάζουν στο πώς αισθάνονται και πώς βιώνουν τα παιδιά αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, χωρίς σχολείο και με μέτρα περιορισμού, αλλά και στις σχέσεις των παιδιών και των γονέων εντός του σπιτιού. Δίνουν επίσης σημαντικές συμβουλές για το πώς μπορεί ο περιορισμός λόγω της πανδημίας μπορεί να έχει οφέλη για μικρούς και μεγάλους.

Η Άρτεμις Κ. Τσίτσικα, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονική Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β΄ Παιδιατρικής Κλινική Παν/μίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» και ο Σπύρος Μιχαλέας, Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Ιστορίας Ιατρικής & Ιατρικής Δεοντολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, παραθέτουν μέσα από 12 συμβουλές, με ποιους τρόπους θα επιτευχθεί η επικοινωνία γονέων και παιδιών.

-Τα παιδιά χρειάζεται να νιώσουν ασφάλεια. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενημέρωσή τους για το τι συμβαίνει με τρόπο που ενδείκνυται για την ηλικία τους. Στα μικρότερα παιδιά εξηγούμε με απλά λόγια και μπορούμε να χρησιμοποιούμε εικόνες και σχήματα – χωρίς όμως να υπερβάλλουμε και να προκαλούμε φόβο ή/και πανικό. Στο διαδίκτυο οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν κατάλληλα παιδικά βιβλία που μπορούν να αξιοποιήσουν για να ενημερώσουν τα παιδιά για τον COVID-19.

Κλείσιμο
α παιδιά που δεν ενημερώνονται, διαισθάνονται ότι κάτι συμβαίνει, ακούν ψιθύρους και μισόλογα και νιώθουν αγωνία, γίνονται ευερέθιστα και δεν συνεργάζονται καλά – αντιδρούν.

-Ενισχύουμε το αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς, τονίζοντας ότι μένουμε στο σπίτι και προστατεύουμε αγαπημένους μας (π.χ. γιαγιά, παππούς) και άγνωστους ανθρώπους – αγαπημένους άλλων κ.λπ.

-Εκμεταλλευόμαστε την παραμονή μας στο σπίτι για να κάνουμε πράγματα μαζί και να καλλιεργήσουμε τη σχέση μας. Είναι μοναδική ευκαιρία για να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά – να «γνωριστούμε» καλύτερα.

-Οι σχέσεις μπορεί να δοκιμαστούν ή εάν προϋπήρχαν προβλήματα π.χ. του ζευγαριού, να αναδυθούν. Είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι και ενωμένοι μπροστά στον κοινό στόχο να διατηρήσουμε ένα καλό κλίμα για όλη την οικογένεια. Χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και θετική σκέψη.

-Η αισιοδοξία και το θετικό κλίμα είναι εξαιρετικής σημασίας για τη συμμορφωσιμότητα των παιδιών. Επεξηγούμε ότι η κρίση αυτή θα ξεπεραστεί, δεν προσδιορίζουμε το πότε ακριβώς, όμως ενισχύουμε την ιδέα ότι «όλα θα ξεπεραστούν» και μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτή την περιπέτεια και να γίνουμε καλύτεροι, πιο υπεύθυνοι, ενεργοί και πειθαρχημένοι με ευαισθησία στο κοινό καλό.

-Ιδιαίτερα για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους χρειάζονται επιχειρηματολογία και παράθεση επιστημονικών δεδομένων, προκειμένου να αισθανθούν υπεύθυνοι, να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και να αναλάβουν ρόλους ενεργούς που πραγματικά μπορούν να μας εκπλήξουν.

-Σε κάθε περίπτωση δίνουμε εμείς πρώτοι το παράδειγμα – κάνουμε αυτό που θα θέλαμε να αντιγράψουν τα παιδιά μας, τα οποία δεν μαθαίνουν με τη θεωρία, αλλά με την πράξη.

-Ενθαρρύνουμε τη δημιουργική έκφραση και τη θετική χρήση της τεχνολογίας, ενώ παράλληλα διατηρούμε την ισορροπία στις καθημερινές εργασίες για τη μελέτη, εργασίες φροντίδας σπιτιού και καταμερισμού των καθημερινών υποχρεώσεων. Τα παιδιά μπορούν να επικοινωνούν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με τους φίλους τους για να μην νιώσουν ότι χάνουν το κοινωνικό τους περιβάλλον.

-Για τα μικρότερα παιδιά, ελέγχουμε την έκθεση σε εικόνες για τον COVID-19 στις ειδήσεις που μπορούν να τα τρομάξουν ή να τα τραυματίσουν.

-Παρότι #μένουμε_σπίτι, διατηρούμε μια καθημερινή ρουτίνα ως προς το φαγητό, τον ύπνο, τη ξεκούραση και το παιχνίδι.

-Μπορούμε να συμβουλευτούμε την Γραμμή ΜΕΥποστηρίζω 80011 80015, καθημερινές ημέρες χωρίς χρέωση 9.00-15.00 και να προτείνουμε στα παιδιά τη συμμετοχή τους (και ενημέρωσή τους) στην πρώτη youth to youth πλατφόρμα we-knowhow.gr, καθώς και να απευθύνουν ερωτήματα στο email weknowhow03@gmail.com.

Ειδήσεις σήμερα:

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για βρέφη, παιδιά και εφήβους που εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα

Κορωνοϊός: 12 συμβουλές για τη διαχείριση των σχέσεων με τα παιδιά την περίοδο της πανδημίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK