Κορωνοϊός - Καθηγητής ΕΚΠΑ: Με αυτούς τους ρυθμούς, σε 3 εβδομάδες μπαίνουμε σε ύφεση της επιδημίας

Κορωνοϊός - Καθηγητής ΕΚΠΑ: Με αυτούς τους ρυθμούς, σε 3 εβδομάδες μπαίνουμε σε ύφεση της επιδημίας

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Ομάδας εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ζητά ευλαβική τήρηση των κανόνων και των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον κορωνοϊό - Για τις αντοχές του συστήματος Υγείας σημειώνει: «Είναι κρίσιμο ο αριθμός των διασωληνωμένων να μην ξεπεράσει τους 250»

5052740
Αν τα νούμερα συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, ενδεχομένως σε τρεις εβδομάδες να μπούμε σε ύφεση της επιδημίας, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ - μέλος της Ομάδας εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. «Προϋπόθεση αποτελεί η ευλαβική τήρηση των μέτρων και η κοινωνική απόσταση» υπογραμμίζει.

Υπάρχει ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων στην περιφέρεια, λόγω της μετακίνησης που παρατηρήθηκε μετά το κλείσιμο των σχολείων, αναφέρει ακόμη ο καθηγητής.

Στην ερώτηση αν η επιτροπή του υπουργείου εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει στην κυβέρνηση να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, απαντά: «Εάν και εφόσον δούμε ότι ο κόσμος δεν τηρεί τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, είναι όντως πιθανόν να επιβληθούν και άλλα μέτρα. Τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που τέθηκαν σε εφαρμογή τη Δευτέρα, είναι ακόμα νωρίς για να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα τους και αυτή θα φανεί σε περίπου μία εβδομάδα». Ήδη πάντως τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, κλείσιμο σχολείων και μερικώς κλείσιμο μαγαζιών εστίασης, που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες, φαίνεται πως αποδίδουν μέχρι ώρας, με την καμπύλη νοσηρότητας να μην έχει περάσει σε εκθετική αύξηση, τονίζει ο κ. Μαγιορκίνης.

«Είναι κρίσιμο ο αριθμός των διασωληνωμένων να μην ξεπεράσει τους 250»

Όσον αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που είναι το σημείο πίεσης του συστήματος υγείας και αποτελεί τη γέφυρα ζωής για τους ασθενείς, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι είναι κρίσιμο ο αριθμός των διασωληνωμένων να μην ξεπεράσει τους 250 οποιαδήποτε στιγμή. «Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με τα πρώτα μέτρα χτυπήσαμε την υπερμετάδοση στη ρίζα της, αλλά θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να μην εφησυχάζουμε, ώστε να αποφύγουμε μία επιθετική εισβολή του ιού σε ευπαθείς ομάδες. Και οι νέοι φυσικά θα πρέπει να προσέχουν και για την ίδια τους τη ζωή, αλλά και να συνεισφέρουν στη συλλογική αυτή προσπάθεια».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Κίνα: Η ζωή επανέρχεται στην Ουχάν - Μερική άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας


Κορωνοϊός - Κοζάνη: Σε καραντίνα τέσσερις αστυνομικοί

Κορωνοϊός: Και ο Νταβίντ Σίλβα στην πρωτοβουλία αλληλεγγύης Ναδάλ - Γκασόλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network