Κορωνοϊός: Aνησυχία για τους 7.000 Έλληνες σε καραντίνα - Eπιφυλάξεις για τα rapid test

koronoios-kosmos-maskes01-mesa

Παραμένει ελεγχόμενη η τροχιά της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα - Κρίσιμος ο Απρίλιος για την πορεία και τον έλεγχο του ιού

Η κρισιμότητα των ερχόμενων εβδομάδων αναδείχθηκε πολλές φορές κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, τόσο από τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, τον εκπρόσωπο του υπουργείου για τον κορωνοϊό όσο και από τον  Νίκο Χαρδαλιά, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Παρότι τονίστηκε πως «μέχρι σήμερα η τροχιά της εθνικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη» αναφέρθηκε μία ακόμη παράμετρος που καθιστά κρίσιμο τον Απρίλιο ως προς τον έλεγχο του κορωνοϊού.

Πέραν της τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως ονομάζουν οι ειδικοί τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση από τις 11 Μαρτίου μέχρι σήμερα, ειδικό βάρος δίδεται τώρα στους επαναπατρισθέντες, όσους νοσούν αλλά και όσους βρίσκονται στην απομόνωση των 14 ημερών, για προληπτικούς λόγους. Συνολικά, περί τους 7.000 'Ελληνες βρίσκονται σε καραντίνα.

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή στους ανθρώπους που επιστρέφουν από χώρες με υψηλό αριθμό περιπτώσεων της νόσου, για την ανάγκη της αυστηρής καραντίνας. Να αποφύγουμε συμπεριφορές που εκθέτουν συμπατριώτες μας σε κίνδυνο.

Κανένας μας δεν έχει ανοσία από τη νόσο. Σιγά–σιγά κάποιοι θα αποκτούν. Και φυσικά, η επιστροφή στην Πατρίδα δεν σε διασφαλίζει από την έκθεση στον ιό ή τη διασπορά του» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Τουλάχιστον 6.687 συμπολίτες μας βρίσκονται σε απόλυτη καραντίνα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά. Όλοι βρίσκονται και υπό το...άγρυπνο μάτι των ελεγκτικών αρχών για την τήρηση της καραντίνας. Κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, που έρχονται από περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό πολλαπλασιαστή, όπως είναι για παράδειγμα η Βρετανία, ελέγχονται και σε καθημερινή βάση και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Όλοι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα, θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για το χρονικό διάστημα το οποίο τους έχει ζητηθεί. Δεν είναι κάτι το οποίο απλά το ζητάμε. Το απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που αποδέχεται και αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα των μέτρων που έχουμε πάρει μέχρι σήμερα» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος έχει την εικόνα για τους χιλιάδες Έλληνες που έχουν επιστρέψει. Ο ίδιος άλλωστε είχε χαρακτηρίσει τους 263 Έλληνες που είχαν επαναπατριστεί στις αρχές της εβδομάδας από τη βόρεια Ισπανία ως «υγειονομική βόμβα» όταν αποδείχθηκε ότι τουλάχιστον 21 ήταν θετικοί στον έλεγχο για κορωνοϊό στο πλαίσιο της υποχρεωτικής παραμονής τους σε ξενοδοχείο στην Αθήνα. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό πολλοί είχαν αντιδράσει στην βραχεία καραντίνα μετά την προσγείωση στην Αθήνα και τον έλεγχο για τη νόσο, καθώς ήθελαν να φύγουν αμέσως για τις οικίες τους σε όλη τη χώρα, ωστόσο η ανακοίνωση των θετικών τεστ για αρκετούς, οδήγησε και άλλους σε επαναπροσδιορισμό της κατάστασης. Αρκετοί και μη ασθενείς αποφάσισαν να συνεχίσουν την καραντίνα στο ξενοδοχείο ώστε να διαφυλαχθούν απολύτως για 14 ημέρες οι οικείοι τους. «Αν είχαν φύγει για τις περιοχές που έμεναν, θα καταγραφόταν διασπορά του κορωνοϊού σε περιοχές όπου δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα» είχε πει ο κ. Χαρδαλιάς.Στο μικροσκόπιο των ειδικών τα τεστ αντισωμάτωνΣε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται από τους ειδικούς να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό. Αυτό τόνισε ο κ. Τσιόδρας με αφορμή την κυκλοφορία των τεστ αντισωμάτων τα οποία αναμένεται να κατακλύσουν την αγορά το επόμενο διάστημα καθώς πολλές εταιρίες διαγκωνίζονται για την ανάπτυξή τους και τη διάθεσή τους. Βεβαίως, οι ειδικοί έχουν υπογραμμίσει την αξία των τεστ και τη στρατηγική του μαζικού ελέγχου του πληθυσμού σε επόμενη φάση της πανδημίας, όχι τώρα που στοχεύουν στον έλεγχο ή στον μετριασμό των επιπτώσεων, και μάλιστα σε μία φάση που για την Ελλάδα μόλις ξεκίνησε.

Ο κ. Τσιόδρας αποσαφήνισε επίσης ότι δεν πρόκειται για τεστ διαγνωστικά της νόσου.

«Το να κάνεις ένα τεστ αντισώματος και να είναι αρνητικό δεν σημαίνει τίποτα. Γιατί μπορεί να είσαι στην τρίτη ή στην τέταρτη ημέρα από τη νόσο, να μην έχεις προλάβει να αναπτύξεις τα αντισώματα τα οποία θα ανιχνεύσει το τεστ και να νομίζεις ότι δεν έχεις τη νόσο. Είναι λάθος πληροφορία. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Να σου λέει ότι έχεις περάσει τη νόσο γιατί είχες εκτεθεί σε ένα «ξαδερφάκι» αυτού του νέου κορονοϊού και να υπάρχει αυτό που ονομάζουμε εμείς οι επιστήμονες «διασταυρούμενη αντίδραση». Θέλει πάρα πολλή προσοχή. Ενώ ένα αρνητικό τεστ, στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι, ότι δεν έχεις τον ιό και μετά να υιοθετήσεις μία ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά και αυτό δεν ισχύει και μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ιδιαίτερα στην οξεία φάση της νόσου» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς – είναι αυτά που πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

«Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της επιδημίας» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Το προσεχές διάστημα, ωστόσο, ερευνητικές ομάδες από τα ελληνικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα, για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: 29 οι νεκροί - Κατέληξε ηλικιωμένος στην Καστοριά

Άυλη συνταγογράφηση: Ιατρικές συνταγές στο κινητό μέσω του gov.gr - Πώς γίνεται

Λάρισα: Σε κρίσιμη κατάσταση 55χρονη - Έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον γιο της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (34)

πρόταση στην κυβέρνηση

Ένα σοφό βήμα θα ήταν η απαγόρευση του συνεταιρίζεσθαι με ιδιώνυμο νόμο της μεγαλύτερης πολιτικής μόλυνσης που υπονομεύει την κοινωνική ισορροπία της χώρας μας: της Αριστεράς...

dave

Τεράστιο λάθος η επιλογή των επαναπατριζόμενων και ενδεχομένως επικείμενη βόμβα για τη δημόσια υγεία διότι είναι δύσκολο να ελεγχθούν όλοι αυτοί που έρχονται από το εξωτερικό. Εάν όλοι αυτοί που θυμήθηκαν την Ελλάδα στα δύσκολα την θυμούνταν και πριν την κρίση τότε τα πράγματα για την ελληνική οικονομία ίσως να ήταν πολύ καλύτερα... Αλλά οι περισσότεροι εξ' αυτών, υποτίθεται Έλληνες, αντί να κάτσουν και να αγωνιστούν στη χώρα τους, προτιμώντας να φτύσουν το σπίτι που τους γέννησε, έβριζαν και λοιδορούσαν την Ελλάδα, από την άνεση του ευρωπαϊκού τους καναπέ, προσφέροντας τις επαγγελματικές τους υπηρεσίες στις ευημερούσες οικονομικά χώρες και τώρα παρακαλούν να έρθουν στη χώρα που έβριζαν... Αν ήταν έστω και λίγο αξιοπρεπείς θα έμεναν στις χώρες που πρόσφεραν να αγωνιστούν εκεί αλλά όπως φάνηκε είναι δειλοί, αναξιοπρεπείς και κυριολεκτικά κότες. Το χειρότερο είναι ότι, εξαιτίας της δικής τους ανήθικης καταναλωτικής νοοτροπίας, έφτασε η υφήλιος να έχει διάφορους ιούς και αρρώστιες. Τέτοιους και τέτοιες καιροσκόπους δεν τους χρειάζεται η Ελλάδα η αλλιώς πίσω στον ευρωπαϊκό σας Παράδεισο κυρίες και κύριοι που παριστάνατε τους σπουδαίους απέναντι στους ντόπιους Έλληνες!!

ΣΕ ΠΟΣΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ;;;;;;;;;;;;;;;

Πρώτο κρούσμα στην Κεφαλονιά από άνδρα που ήρθε από τη Σουηδία. Αναμένονται κρούσματα από τις επαφές του. Πρώτο κρούσμα στην Ικαρία από ένα τσογλάνι που ήρθε με παρέα (για να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να διασπείρει τον ιό) από την Αγγλία για να πάει να κάνει διακοπές στο εξοχικό του πλούσιου μπαμπά. Αναμένονται κρούσματα από τις επαφές του. Πρώτο κρούσμα στον Εχίνο από μετανάστες μουσουλμάνους που ήρθαν από τη Γερμανία. Υπάρχουν ήδη κρούσματα από τις επαφές του και έπεται συνέχεια. ΣΕ ΠΟΣΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ, ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ;;;;;;;;;;;;;;;;;

WTF

Και ο κάθε Χρυσαυγοσυριζαίος να μας κουνάει το δάχτυλο και να μας τακουνά γιατί θέλει από έναν Χωροφύλακα για κάθε Έλληνα. Σκάστε επιτέλους και να ευχαριστείτε τον Θεό κι εμάς που βάλαμε για Αρχηγό έναν φυσιολογικό άνθρωπο. Μας (του) χρωστάτε την ζωή σας, τό'χετε καταλάβει μόσχοι;

Ali

Έτσι όπως το πάει ο Αρχηγός, σε 2 μήνες θα βγουν όλοι στους δρόμους με τα όπλα. Εκτός κι αν πιστεύεις ότι τα κρατικά λεφτά φτάνουν για επιδόματα ενός έτους. Τον άλλο μήνα τέλος τα φράγκα λέμε.

Κολοσσιαίο λάθος το "πρόγραμμα επαναπατρισμού"

Το μοναδικό λάθος που έκανε η κυβέρνηση κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι αυτό το "πρόγραμμα επαναπατρισμού". Κάθε πικραμένος από το εξωτερικό που έφυγε άρον άρον στην πρώτη δυσκολία και ντρεπόταν να πει ότι είναι Ελληνας στη χώρα που ζούσε, ξαφνικά θυμήθηκε την Ελλάδα. Και ερχόμενος εδώ δεν σεβάστηκε καν τη θυσία των Ελλήνων της Ελλάδας να μένουν σπίτι, δε σεβάστηκε τους νόμους και τις συστάσεις της χώρας στην οποία ζήτησε καταφύγιο και άρχισε να σουλατσάρει και να σπέρνει το θάνατο. Με αποτέλεσμα εμείς να μένουμε σπίτι και αυτοί να περιφέρονται και να μεταδίδουν το ιό παντού. Δεν ξεχνάω μια ελεεινή από αυτούς που ξεγέλασε η low cost εταιρεία και έμειναν στο αεροδρόμιο Stanstent στο Λονδίνο για δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα και να αναγκάσουν την κυβέρνηση να τους φέρει που τσίριζε στο μικρόφωνο του καναλιού που είχε ρεπορτάζ "Να βάλουν αεροπλάνο. ΤΩΡΑ". Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να γίνουν δεκτοί μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας (κάνουν φορολογική δήλωση και πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα) και αυτοί να μπουν σε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ καραντίνα (δηλ. σε ξενοδοχείο υπό στενή παρακολούθηση). 7000 χιλιάδες άνθρωποι είναι αδύνατο να ελεγχθούν καθημερινά και μάλιστα πολλές φορές την ημέρα και είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι από αυτούς παραβιάζουν επανειλημμένα την καραντίνα. Ελπίζω να μη πληρώσουμε αυτό το λάθος, παρότι τα πρώτα σημάδια δείχνουν το αντίθετο (πχ. Ικαρία)

Melenegiorgo

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοιο ήταν να κλείσει τον κόσμο μέσα στα σπίτια για να μπορούν να ερχονται από το εξωτερικό άλλοι, εμάς δεν μας ρωτήσανε όμως αν θέλουμε να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια για να έρχονται αυτοί,

Μάνος

το άγρυπνι μάτι του Κικίλια έχει αφήσει και σουλατσάρουν όσοι έρχονται από το εξωτερικό. ΟΛΟΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ! Η μόνη λύση αφού οι περισσότεροι είναι ανελυθυνοι και επικίνδυνοι!

Αγυριγο ρομπότ

Εμείς έχουμε λαλήσει μέσα στο σπίτι και τρομοκρατία όλη μέρα και "τα παιδιά" οι απόγονοι επιχειρηματία, σελεμπριτις κλπ ΑΝ θέλουν κάθονται σπίτι. Οι γονείς τους μας τραγουδάνε imagine all the people. Ε ρε, δεν θέλει πολύ ακόμα να γίνουμε Ιταλία και χειρότερα.

Τεο

Ερχονται απ το εξωτερικό παίρνουν τα ΚΤΕΛ η τα τρενα και ξαμολιουντε στα χωριά και στις πόλεις. Ήρθες απ έξω; ξενοδοχεία επίταξη και αυστηρή καραντίνα. Αλλιώς δεν έχει νόημα

Μαρία

όποιον ξέρετε ότι έχει έρθει απο εξωτερικό και μάθεται οτι είναι έξω.. καταγγελία άμεσα. Μα έκλεισαν εμάς μέσα και κουβάλησαν απο Αγγλίες και Ιταλίες κρούσματα χωρίς έλεγχο.

@

Ανευθυνοι κυβερνωντες, εκλεισαν 10εκ. Ελληνες στπ σπιτι ενω κουβαλουσαν χιλιαδες απο το εξωτερικο ελληνες και αλλοδαπους χωρις μα τους βαζουν σε υποχρεωτικη καραντινα. Ετσι μολυνθηκε η ικαρια αλλα και αλλες περιοχες οπως π.χ. ολα τα τελευταια κρουσματα στην κρητη σχετιζονται με ταξιδιωτες απο αγγλια.

... η Πενταγιώτισσα

Σταματήστε τη γκρίνια επιτέλους! Ναι, σωστά πρέπει όσοι ήρθαν να ελέγχονται συνέχεια και όποιος σπάσει την καραντίνα να πέφτει πρόστιμο! Αλλά και όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να μένουμε σπίτια μας! Είναι για τη δική μας υγεία και την υγεία των δικών μας! Πότε θα το καταλάβετε επιτέλους;;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία