Κορωνοϊός: Δεν ήταν γιατρός ο άντρας που δήλωσε «Ναρκώνουμε 65χρονους για να πεθάνουν ανώδυνα και να ζήσουν οι πιο νέοι»

Κορωνοϊός: Δεν ήταν γιατρός ο άντρας που δήλωσε «Ναρκώνουμε 65χρονους για να πεθάνουν ανώδυνα και να ζήσουν οι πιο νέοι»

Είχε δηλώσει: «Βγάζουμε τους αναπνευστήρες από 65χρονους και τους ναρκώνουμε για να πεθάνουν ανώδυνα και να ζήσουν οι πιο νέοι»

giatros_ispania
* Το άρθρο είναι διορθωμένο σύμφωνα με τις πολιτικές του Facebook

Το βίντεο ενός “Ισπανού γιατρού” που υποστηρίζει πως «Ναρκώνουμε 65χρονους για να πεθάνουν ανώδυνα και να ζήσουν οι πιο νέοι», επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί αναπνευστήρες για όλους και δίνεται προτεραιότητα στους νέους ασθενείς δεν δείχνει τελικά γιατρό.

Το βίντεο προέρχεται απο το Twitter, στο οποίο βλέπουμε έναν “Ισπανό γιατρό”, ο οποίος περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στη Μαδρίτη, ενώ παραθέτει ένα ηχητικό, στο οποίο ακούγεται μια νοσοκόμα να λέει πως η μη επάρκεια αναπνευστήρων, αναγκάζει το υγειονομικό προσωπικό να αφαιρούν τους αναπνευστήρες από ηλικιωμένους και να τους χορηγούν σε νεότερους ασθενείς.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στη Μαδρίτη, Δώρας Μακρή, ο άνδρας στο βίντεο δεν είναι γιατρός, ενώ σύμβουλος Υγείας της αυτόνομης κοινότητας της Μαδρίτης, διαψεύδει τα λεγόμενά του, και υποστηρίζει πως υπάρχει επάρκεια αναπνευστήρων στην περιοχή ευθύνης του.

Στην Ισπανία, ο ισχυρισμός έγινε viral μέσω ηχητικού μηνύματος που διαμοιραστηκε μέσω κοινωνικών δικτύων, όπου ακούγεται μια νοσοκόμα να ισχυρίζεται πως οι αναπνευστήρες δίνονται μόνο σε ασθενείς κάτω των 65 ετών. Σύμφωνα με τον ισπανικό οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων matilda.es (μέλος του IFCN, όπως και τα Ελληνικά Hoaxes), κατόπιν επικοινωνίας τους με το Υπουργείο Υγείας (στις 20 Μαρτίου) έλαβαν τη διαβεβαίωση πως δεν θα σταματήσει η παροχή αναπνευστήρων σε ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών. Επιπλέον, δύο μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής, το La Paz και το Jiménez Díaz Foundation, διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί διαλογής ασθενών, ενώ πρόσθεσαν ότι υπάρχει επάρκεια αναπνευστήρων.

To matilda.es επανήλθε με νεότερο άρθρο, σύμφωνα με το οποίο, αφού εξακρίβωσαν την ταυτότητα του άνδρα στο βίντεο, διαπίστωσαν πως δεν πρόκειται για γιατρό.

Κλείσιμο
Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως ο άνδρας του βίντεο είναι Ισπανός γιατρός, καταρρίπτεται. Επίσης, δεν ισχύει πως δεν δίνονται ή αφαιρούνται αναπνευστήρες από ασθενείς άνω των 65 ετών, για να δοθούν σε νεότερους.

Η ανάρτηση στο Twitter:


Ο άντρας έλεγε στο βίντεο ότι οι ασθενείς είναι πιο πολλοί από τους από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές τονίζοντας: «Δεν υπάρχουν προμήθειες, δεν υπάρχει χώρος και δεν υπάρχουν αναπνευστήρες. Τους ναρκώνουμε και κρατάμε το χέρι στους ετοιμοθάνατους επειδή οι οικογένειες τους δεν μπορούν να είναι δίπλα τους, έτσι τους βοηθάμε να πεθάνουν για να ελευθερώσουμε τους αναπνευστήρες για άτομα κάτω των 65 ετών». «Το καταπίνεις, ξεγελάς τον εαυτό σου και πας στην δουλειά, ξέροντας ότι θα αφήσεις πολλούς ανθρώπους να πεθάνουν. Κλαις στο σπίτι, κλαις τα βράδια και πας στην δουλειά το επόμενο πρωί». Κατέληγε λέγοντας ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να μπει σε καραντίνα η Μαδρίτη-το λεγόμενο lockdown- και να σταλούν άμεσα προμήθειες γιατί όπως αναφέρει η μετάφραση «αν δεν περιορίσουμε αυτόν τον γαμ…ο ιό, θα πεθάνουμε όλοι».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Συγκλονίζουν οι αριθμοί - 462 θάνατοι και 4.517 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες στην Ισπανία


Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σε ισχύ το νέο μέτρο - Ξεκίνησαν οι έλεγχοι - Τι πρέπει να έχετε μαζί σας

Κορωνοϊός: Γίνε εθελοντής για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ