Κορωνοϊός – Δικαστήρια: Αυστηρή εγκύκλιος Πλιώτα για περιορισμό λειτουργίας των Εισαγγελιών

Κορωνοϊός – Δικαστήρια: Αυστηρή εγκύκλιος Πλιώτα για περιορισμό λειτουργίας των Εισαγγελιών

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έστειλε αυστηρή εγκύκλιο – Ζητά πιστή τήρηση της μερικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων – Ζητά να μένει στις εισαγγελίες το απόλυτα απαραίτητο προσωπικό

areios_pagos_a
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας απέστειλε αυστηρή εγκύκλιο προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας με την οποία ζητεί την πιστή τήρηση και εφαρμογή της χθεσινής κοινής υπουργικής απόφασης για μερική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, προς αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊου και επισημαίνει ότι στις γραμματείες των Εισαγγελιών να παρευρίσκεται το απόλυτα απαραίτητο προσωπικό.

Ο κ. Πλιώτας ζητεί από τους συναδέλφους του να τηρήσουν πιστά «το γράμμα και το πνεύμα» της εν λόγω κοινής υπουργικής απόφασης και υπογραμμίζει ότι η λειτουργία των Εισαγγελιών της χώρας, θα είναι «περιοριζόμενη αυστηρά στις υποθέσεις που προβλέπει η απόφαση και περαιτέρω σε εξαιρετικά μειωμένο αριθμό διεκπεραίωσης υποθέσεων και διαδικασιών που είναι κατεπείγουσες και επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπισή τους».

Παράλληλα, σημειώνει ο κ. Πλιώτας, η προσέλευση του κοινού στους χώρους των Εισαγγελιών, για εξέταση αιτήσεων, παροχή πληροφοριών κ.λπ., και μπορούν να εξετασθούν σε μεταγενέστερους χρόνους, δεν είναι νοητή και θα πρέπει ν’ αποφεύγεται.

Την ίδια στιγμή ο κ. Πλιώτας με έγγραφό του προς τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και τους υπαλλήλους της Ανωτάτης Εισαγγελίας της χώρας, επισημαίνει ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου «θα λειτουργήσει περιοριζόμενη στην εξυπηρέτηση εξαιρετικά απαραίτητων αναγκών και ενεργειών των ποινικών δικών που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31/1/2021 ή υποθέσεων που από τη φύση τους κλπ χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης».

Ακόμη, αναφέρει ο κ. Πλιώτας ότι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «δεν θα γίνονται ακροάσεις κοινού και δεν θα εξετάζονται στην παρούσα κατάσταση αιτήσεις».

Το πλήρες κείμενο της υπ΄ αριθμ. 5/2020 εγκυκλίου του κ. Πλίωτα έχει ως εξής:

«Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της Χώρας

Επόμενοι της ρυθμίσεως της Υπουργικής Απόφασης Δ1α/ΓΠ.οικ.18176/15-3-2020 (ΦΕΚ τ. Β΄ 864/15-3-2020) και ενόψει της καταστάσεως που έχει δημιουργηθεί από τη διάδοση της νόσου του κορωνοϊού είναι αυτονόητο, ότι η διαλαμβανόμενη στην παρ. 5 του άρθρου τρίτου της εν λόγω απόφασης λειτουργία των Εισαγγελιών της Χώρας, θα ακολουθεί το γράμμα και το πνεύμα της Υπουργικής Απόφασης και θα είναι περιοριζόμενη αυστηρά στις υποθέσεις που προβλέπει η απόφαση και περαιτέρω σε εξαιρετικά μειωμένο αριθμό διεκπεραίωσης υποθέσεων και διαδικασιών που είναι κατεπείγουσες και επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπισή τους.

Η προσέλευση του κοινού στους χώρους των Εισαγγελιών, για εξέταση αιτήσεων, παροχή πληροφοριών κλπ, που δεν εμπίπτουν στα αμέσως προηγούμενα και μπορούν να εξετασθούν σε μεταγενέστερους χρόνους, δεν είναι νοητή και θα πρέπει ν’ αποφεύγεται.

Επισημαίνεται ότι με τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 6 της από 11-3-2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄ 55/11-3-2020), συντρεχόντων των όρων της, παρέχεται ευχέρεια περιορισμού των υπαλλήλων που πρέπει να παρίστανται καθημερινά στην Υπηρεσία.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Βασίλειος Πλιώτας»

Το πλήρες κείμενο του κ. Πλιώτα για την λειτουργία της Εισαγγελίας Α.Π.

Κλείσιμο
«Υλοποίηση της ΚΥΑ για επιβολή μέτρων προσωρινής αναστολής εργασιών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ενόψει της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τη διάδοση της νόσου του κορωνοϊού, ακολουθώντας όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ με αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.18176/15-3-2020, θα λειτουργήσει περιοριζόμενη στην εξυπηρέτηση εξαιρετικά απαραίτητων αναγκών και ενεργειών των ποινικών δικών που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31/1/2021 ή υποθέσεων που από τη φύση τους κλπ χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν θα γίνονται ακροάσεις κοινού και δεν θα εξετάζονται στην παρούσα κατάσταση αιτήσεις ούτε θα παρέχονται πληροφορίες για θέματα που δεν εμπίπτουν στα προηγούμενα και συνεπώς το κοινό δεν θα πρέπει να προσέρχεται στους χώρους της γι΄ αυτά τα θέματα, που θα αντιμετωπισθούν σε μεταγενέστερους χρόνους.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα:

Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού: 2106419332, -334, -336

Ποινικό Τμήμα: 2106419330, -347, -350.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Βασίλειος Πλιώτας»

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός- Εκκλησία: Τα σενάρια για τη λειτουργία των ναών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ