Κορωνοϊός - Μένουμε σπίτι: Θα εισηγηθώ να κλείσουν οι καφετέριες, λέει μέλος της Επιτροπής Ειδικών (ΘΕΜΑ 104,6)

Κορωνοϊός - Μένουμε σπίτι: Θα εισηγηθώ να κλείσουν οι καφετέριες, λέει μέλος της Επιτροπής Ειδικών (ΘΕΜΑ 104,6)

«Εάν έχουμε ένα κύμα κρουσμάτων μαζεμένα σε 4-5 ημέρες το σύστημα υγείας μας, δεν θα αντέξει, είναι ήδη 11 χρόνια κρίσης. Αυτό θα συμβεί αν δεν σταματήσουμε τις συναθροίσεις και τις δημόσιες εκδηλώσεις»  είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

koronoios_statistikastoixeia
Την ανησυχία του από το γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται από το υπ. Υγείας και τους ειδικούς «δυστυχώς δεν εφαρμόζονται» μετέφερε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

«Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι πρεπει να υπάρχει επαγρύπνηση. Δεν είναι σωστό να συγχρωτιζόμαστε. Δεν έχουμε άλλα όπλα για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ιό, δεν έχουμε εμβόλια, δεν έχουμε φάρμακα. Μένουμε σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι, δεν συγχρωτιζόμαστε ακόμα και να μην έχουμε συμπτώματα. Αποφεύγουμε κοινωνικές εκδηλώσεις, έχουμε καιρό να το κάνουμε αυτό» είπε ο καθηγητής.

«Δυστυχώς, δεν έχουμε κουλτούρα πρόληψης στη χώρα. Δεν έχουμε το αίσθημα αλληλεγγύης, είμαστε λίγο εγωκεντρικοί» είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου προσθέτοντας ότι «στην επόμενη επιτροπή θα εισηγηθώ να κλείσουν οι καφετέριες».

«Έχουν οικονομικές επιπτώσεις όλα αυτά αλλά μπροστά στην υγεία θα επιλέξουμε τη δημόσια υγεία» πρόσθεσε.

«Εάν έχουμε ένα κύμα κρουσμάτων μαζεμένα σε 4-5 ημέρες, το σύστημα υγείας μας δεν θα αντέξει, είναι ήδη 11 χρόνια κρίσης. Αυτό θα συμβεί αν δεν σταματήσουμε τις συναθροίσεις και τις δημόσιες εκδηλώσεις» συμπλήρωσε.

Ως προς τα μέτρα που έχουν ληφθεί είπε ότι «ελήφθησαν στην ώρα τους ακόμα και πιο μπροστά από ό,τι έπρεπε».

Μιλώντας, τέλος, για την Ιταλία ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε ότι:

- βασίστηκε στα μέτρα στις πύλες εισόδου πιστεύοντας ότι δεν θα μπει μέσα ο ιός .Τα κρούσματα πάνε στο σύστημα υγείας ελάχιστα θα βρεις στα αεροδρόμια.

- Έχει άλλο προσδόκιμο επιβίωσης. Είναι πιο γηρασμένος πληθυσμός, έχει περισσότερους 80αρηδες - σε αυτές τις ηλικίες η θνητότητα είναι 14$

- Αν κοιτάξουμε τα στατιστικά έχει 11 κρεβάτια ΜΕΘ ανα εκατομμύριοα κατοίκους όταν η Γερμανία έχει 29 κρεβάτια ανά εκατ. κατοίκους.



Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Πού μπορώ να κάνω το τεστ

Κορωνοϊός: Τι κάνω αν πιστεύω πως έχω προσβληθεί

Κορωνοϊός - Συμπτώματα: Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε - Βασικές οδηγίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK