Κορωνοϊός: Ο Ιατρικός Σύλλογος συστήνει τη χρήση μάσκας, ενώ ο Τζανάκης λέει ότι τώρα «είναι η ώρα να βγουν»

Κορωνοϊός: Ο Ιατρικός Σύλλογος συστήνει τη χρήση μάσκας, ενώ ο Τζανάκης λέει ότι τώρα «είναι η ώρα να βγουν»

Ο καθηγητής εξηγει ότι οι παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες επιτρέπουν την αφαίρεση των προστατευτικών μασκών - Ο ΙΣΑ από την πλευρά του τονίζει ότι οι κανόνες πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού δεν πρέπει να ατονήσουν - Τι λένε για την ανάγκη χορήγησης τέταρτης δόσης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

MASKES_2
«Είναι η καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή να βγάλουμε τις μάσκες», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε επιδημιολογικά, αυτή τη στιγμή είμαστε στα επίπεδα του περσινού Ιουλίου. «Πέρυσι την 1η Ιουνίου τα κρούσματα ήταν 1.300, οι εισαγωγές 165 και οι κλίνες ΜΕΘ ήταν 460. Σε σχέση με πέρυσι είμαστε επιδημιολογικά πολύ καλύτερα. Είμαστε εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες σε ποσοστό 80%-90%, επομένως προστατευμένοι τόσο ανοσολογικά όσο και χρονικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, επισήμανε ότι όπου υπάρχει συνωστισμός ή περιβάλλον που δε νιώθουμε ασφαλείς, θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα, ενώ τη χρήση της συνέστησε και στα πλοία.

Ερωτηθείς πόσο διαρκεί η ανοσία, ο καθηγητής επισήμανε ότι για 2-3 μήνες από τη νόσηση ή και τον εμβολιασμό υπάρχει σημαντική προστασία.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν επαναμολύνσεις, αλλά δεδομένου ότι είμαστε ανοσοπροσατατευμένοι, η νόσος θα εκδηλωθεί με ήπια συμπτώματα.

Κλείσιμο
Σχετικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμού με τέταρτη δόση τον Σεπτέμβριο, που άφησε ανοιχτό χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι είναι νωρίς να μιλάμε για ενισχυτική δόση σε όλους. «Είναι μια σκέψη, αλλά θα περιμένουμε να δούμε το επιδημιολογικό περιβάλλον. Θα δούμε αν θα πάμε σε εμβολιασμό μερικών ομάδων ή του γενικού πληθυσμού», κατέληξε.

Καθηγητής Ν. Τζανάκης: Είναι η καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή να βγάλουμε τις μάσκες


Ισχυρή σύσταση ααπό τον ΙΣΑ για χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό

Την ίδια ώρα, σύσταση για χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό, για τήρηση των κανόνων πρόληψης κατά του κορωνοϊού και για τον προγραμματισμό της τέταρτης δόσης στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν ένδειξη απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής, σε σύσκεψη που έγινε υπό τον Γιώργο Πατούλη.

Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη τήρησης των κανόνων πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού που προστατεύουν και από άλλες λοιμώξεις, εν όψει της θερινής περιόδου.

Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν τον κίνδυνο διασποράς νέων στελεχών του ιού τους καλοκαιρινούς μήνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέο επιδημικό κύμα. Τονίστηκε ότι δεν θα πρέπει να ατονήσουν οι κανόνες πρόληψης και ότι παραμένει ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας στους χώρους, με συνωστισμό, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη για εντατικοποίηση των εμβολιασμών με την τέταρτη δόση, στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν ένδειξη.

«Σημαντικό να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες πρόληψης»

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκαν επίσης όλα τα νέα δεδομένα σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων και τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά και επισημάνθηκε η ανάγκη τήρησης των κανόνων πρόληψης μετάδοσης των λοιμώξεων, όπως είναι η μάσκα και η τήρηση των αποστάσεων.

«Είναι σημαντικό τους επόμενους μήνες να μην ατονήσει η προσοχή μας και να συνεχίσουμε να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού που θα μας προστατέψουν και από άλλες λοιμώξεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης. Πρόσθεσε ότι ο ΙΣΑ και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής θα παραμείνουν σε εγρήγορση, ενώ έχουν προγραμματίσει δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών. «Είναι στο χέρι μας να περάσουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι και να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Ειδήσεις σήμερα:

Δωρητής σπέρματος «έκρυβε» από λεσβίες το γενετικό σύνδρομό του που προκαλεί χαμηλό IQ και έκανε 15 παιδιά!

Ρόδος: Απόπειρα δολοφονίας σε βάρος 43χρονου - Βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος

Ποια επιδόματα καταβάλλονται σήμερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK