Κορωνοϊός-Εμβόλια: «Πράσινο φως» στις ΗΠΑ για τέταρτη δόση στους άνω των 50 ετών

Κορωνοϊός-Εμβόλια: «Πράσινο φως» στις ΗΠΑ για τέταρτη δόση στους άνω των 50 ετών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μπροστά σε μια έξαρση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Omicron - Πολλοί ειδικοί, πάντως, εξέφρασαν αντιρρήσεις κι έτσι ο FDA διευκρινίζει ότι η τέταρτη δόση θα είναι προαιρετική

emvoliasmos-usa3
Τη δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό ενέκρινε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Ετσι, όσοι το επιθυμούν, θα μπορούν να λάβουν ακόμη μία ενισχυτική δόση των εμβολίων της Pfizer ή της Moderna, αρκεί να έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες από την πρώτη ενισχυτική δόση -ή την τρίτη συνολικά.

Σύμφωνα με την Washington Post, η κίνηση αυτή έχει ως στόχο την ενίσχυση της προστασίας από βαριά νόσηση με λοίμωξη Covid-19.

Η τέταρτη δόση στις ΗΠΑ κρίθηκε απαραίτητη, καθώς τώρα αυξάνονται στη χώρα τα κρούσματα της μετάλλαξης Omicron και καθώς δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για την εν λόγω παραλλαγή, η αύξηση των αντισωμάτων μέσω των εμβολίων που κυκλοφορούν, είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευτούν τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Παρ' όλα αυτά, δεν είναι όλοι οι ειδικοί πεπεισμένοι ότι τα οφέλη της τέταρτης δόσης μέσα σε έναν χρόνο είναι ξεκάθαρα, ενώ ορισμένοι είχαν αντιρρήσεις για το όριο ηλικίας, καθώς υπήρξαν πιέσεις η τέταρτη δόση να είναι διαθέσιμη μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών, που διατρέχουν στατιστικά μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης ή θανάτου.

Υπό αυτό το πρίσμα, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το εμβόλιο θα είναι προαιρετικό και όσοι επιθυμούν να το κάνουν, θα πρέπει να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους και να σταθμίσουν τους κινδύνους και τα οφέλη.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει ακόμα δώσει έγκριση για τέταρτη δόση.

Ειδήσεις σήμερα:

Έξαρση στα νέα κρούσματα κορωνοϊού πιέζει ξανά τα νοσοκομεία - Πόσο έχουν αυξηθεί τον Μάρτιο οι νέες νοσηλείες

«Πίστευε ότι της έχουν κάνει μάγια», υποστηρίζει η «χαρτορίχτρα» της Ρούλας Πισπιρίγκου - Το διέψευσε άμεσα η ίδια

«Η κοινή γνώμη είναι αυτή που κρατά στη φυλακή τον Πέτρο Φιλιππίδη», λέει ο Δημητρακόπουλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ