Οι σύμμαχοι πρέπει να επιδείξουν «ακλόνητη ενότητα» δηλώνει από τη Ρουμανία η Φλοράνς Παρλί

Οι σύμμαχοι πρέπει να επιδείξουν «ακλόνητη ενότητα» δηλώνει από τη Ρουμανία η Φλοράνς Παρλί

«Η Συμμαχία δεν απειλεί τη Ρωσία. Η Ευρώπη δεν απειλεί τη Ρωσία. Κανείς δεν απειλεί τη Ρωσία» ανέφερε η γαλλίδα υπουργός Άμυνας που επισκέφθηκε τη δύναμη ταχείας αντίδρασης κοντά στην Κονστάντζα

parly_romania
Η ανάπτυξη στρατιωτών του ΝΑΤΟ θα επιτρέψει στους συμμάχους να επιδείξουν την «ακλόνητη ενότητα» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα από τη Ρουμανία η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί.

Η δέσμευση των συμμάχων «δεν είναι επιθετική, είναι αμυντική. Η Συμμαχία δεν απειλεί τη Ρωσία. Η Ευρώπη δεν απειλεί τη Ρωσία. Κανείς δεν απειλεί τη Ρωσία», τόνισε η υπουργός ενώπιον χιλίων στρατιωτών επτά χωρών του ΝΑΤΟ, με έδρα το Μιχαΐλ Κογκαλνιτσεάνου κοντά στην Κονστάντζα (νοτιοανατολικά).

«Από την άλλη πλευρά, είναι στο χέρι μας να δείξουμε στη Ρωσία ότι η ενότητά μας είναι ακλόνητη όσον αφορά την υπεράσπιση των συμμάχων μας», συνέχισε η Παρλί.

«Είστε η ασπίδα που προστατεύει τις ευρωατλαντικές αξίες», τόνισε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, δίπλα στην Γαλλίδα υπουργό κατά τη διάρκεια της τελετής στον αεροδιάδρομο της βάσης, εν μέσω παγωμένου ανέμου, και όπου έχουν εγκατασταθεί άρματα μάχης διαφόρων τύπων και μαχητικά ελικόπτερα.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει σχεδόν 500 Γάλλους στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μαζί με σχεδόν 300 Βέλγους στρατιώτες. Σχεδόν 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν ήδη στη βάση, οι οποίοι στάλθηκαν ως ενισχύσεις τον Φεβρουάριο.


Κλείσιμο

«Είμαι πολύ περήφανη που βλέπω Γάλλους στρατιώτες να αναπτύσσονται σήμερα μαζί με Ρουμάνους, Αμερικανούς, Βέλγους, Ολλανδούς, Ιταλούς και Γερμανούς στρατιώτες σε αυτή τη βάση και κάτω από τη σημαία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», υπογράμμισε η Παρλί.

«Με αυτήν την πρώτη ανάπτυξη του πρώτου κλιμακίου της δύναμης ταχείας δράσης του ΝΑΤΟ, δείχνουμε την ικανότητα των γαλλικών και των συμμαχικών δυνάμεων να αναπτύσσονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε, ενώ οι πτήσεις μεταγωγικών αεροπλάνων συνεχίστηκαν το Σάββατο για να συνεχιστεί η μεταφορά του απαραίτητου εξοπλισμού σε αυτή τη βάση που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 200 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας του, χαιρέτισε μια «ενιαία και ταχεία» απάντηση από τις χώρες του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική επίθεση.

Η ανάπτυξη γαλλικών δυνάμεων «είναι επίσης η συγκεκριμένη εκδήλωση της επιθυμίας της Γαλλίας να αναπτυχθεί στη Ρουμανία ως το έθνος πλαίσιο μιας δύναμης του ΝΑΤΟ, όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τον Ιανουάριο», είπε η υπουργός στους στρατιώτες.

Αυτή η γαλλοβελγική ανάπτυξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «δυνάμεως δράσης του ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, τον Ιανουάριο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε έτοιμος να αναπτύξει Γάλλους στρατιώτες στη Ρουμανία σε μόνιμη βάση, στο πλαίσιο της λεγόμενης ανάπτυξης «eFP» (ενισχυμένη Ομάδα Μάχης Εμπρός Παρουσίας του ΝΑΤΟ), σύμφωνα με το μοντέλο της Συμμαχίας στην Χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, δείχνοντας σαφή επιθυμία να εργαστούν για την ενίσχυση της νοτιοανατολικής πλευράς της Συμμαχίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Υπό αστυνομική επιτήρηση το μνημόσυνο των τριών παιδιών στην Πάτρα - Ξεκινούν οι καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών

Πόσο «ευάλωτες» είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας απέναντι σε ενδεχόμενο χτύπημα των Ρώσων;


Η Βασίλισσα Ελισάβετ «αφήνει» το Μπάκιγχαμ - Θα ζήσει μόνιμα στο Κάστρο του Ουίνσδορ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ