«Νέα κανονικότητα» από το Σάββατο έφερε η... ήπια Omicron

«Νέα κανονικότητα» από το Σάββατο έφερε η... ήπια Omicron

Σε 2.832 εισαγωγές με τον εν λόγω στέλεχος, αντιστοιχούν 2.630 εξιτήρια γεγονός το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του ΕΣΥ   - Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι απώλειες - Πάνω από 1.500 θάνατοι από την αρχή του μήνα  - Ποια είναι τα μέτρα που χαλαρώνουν στη διασκέδαση και τα γήπεδα - Τι θα ισχύσει για σχολικές εκδρομές  και συνέδρια

krousmata_omicron_athens_xr
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην κυκλοφορία του κορωνοϊού, με την επιδημιολογική επιβάρυνση  να επηρεάζει τις νεαρότερες ηλικιακες ομάδες του πληθυσμού.

Υπό αυτό το πρίσμα, δόθηκε από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων το πράσινο φως για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Έτσι, από το ερχόμενο Σάββατο 19 του μηνός:

-αυξάνεται η πληρότητα των θεατών στα γήπεδα, από το 10% στο 50%
-επιστρέφουν οι σχολικές εκδρομές από την ερχόμενη εβδομάδα
-επιτρέπεται η όρθια διασκέδαση
-επιτρέπεται η διεξαγωγή συνεδρίων, με 100% πληρότητα εμβολιασμένων και «υβριδικά» με εξ αποστάσεως συμμετοχή για τους ανεμβολίαστους.

Όσο όμως οι «σκληροί δείκτες» παρουσιάζουν σχετική μόνο βελτίωση και ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στα παιδιά καταγράφεται αυξανόμενος, δεν μένει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Ένας στους τρεις που νοσεί είναι κάτω των 17 ετών

Η κυκλοφορία του ιού στις μικρότερες ηλικίες αποτελεί ένα «αγκάθι» στην πορεία της επιδημίας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσια Υγείας (ΕΟΔΥ), την προηγούμενη εβδομάδα 7-13 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 41.489 νεότερες λοιμώξεις στις ηλικίες 4 ως 18 ετών.

Τα συγκεκριμένα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους αποτελούν το 33% της συνολικής διασποράς του ιού της περασμένης εβδομάδας. Ενδεικτικός δείκτης αυτής της αύξησης είναι και ο σχεδόν διπλασιασμός των κρουσμάτων σε παιδιά 0 έως 17 ετών σε διάρκεια μόλις μιας ημέρας, 6.437 σήμερα σε αντίθεση με τα 3.808 χθες, τα οποία μάλιστα προέκυψαν από μικρότερη διενέργεια τεστ (331.538 σήμερα έναντι 516.533 χθες).

Κλείσιμο
Εκτός όμως από το αποτύπωμα του ιού στην παιδική ηλικία, ανεπηρέαστοι από την επέλασή του δεν έχουν μείνει και οι νέοι ενήλικες ηλικίας 18-24 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr, παρατηρείται δυναμική αύξηση σε αυτές τις ηλικίες, λόγω και της έντονης δραστηριοποίησής τους και κινητικότητας στην κοινότητα.

Τα άτομα νεαρότερων ηλικιών στην πλειονότητά τους μπορεί να μην νοσούν σοβαρά, όμως αυξημένης επικινδυνότητας θεωρείται η μεγάλη ενδοοικογενειακή μετάδοση που έχουν αποδώσει οι ειδικοί στην Omicron, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη καταπονημένο σύστημα υγείας.

Κάτω από 4.000 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς

Η ανησυχία για την αύξηση των νοσηλειών και κατά συνέπεια θανάτων, απόρροια της μετάδοσης του κορωνοϊού σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους από τους νέους, πολλαπλασιάζεται και από τον σταθερά μεγάλο αριθμό απωλειών που παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60. Ειδικότερα, το σκληρό αποτύπωμα της επιδημίας στις επίμαχες ηλικίες αναδεικνύεται και σήμερα, καθώς αποτελούν το 95,1% των νέων θανάτων.

Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών μόνο για το μήνα Φεβρουάριο αγγίζει τους 1.501 και, παρά το ότι αποτελούν την πλειονότητά τους, 310.000 ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του protothema.gr και ygeiamou.gr, η αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας είναι «δύο ταχυτήτων». Από τη μία, η μείωση στις απλές κλίνες Covid γίνεται με ταχύ ρυθμό, ενώ στις μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝ.ΠΙΕΣΗΣ) οι νοσηλευόμενοι παραμένουν σταθερά και επί μακρόν πολλοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε σύνολο περίπου 3.900 νοσηλειών, ο αριθμός ασθενών στις απλές κλίνες απέχει μια ανάσα από το να βρεθεί κάτω από τους 3.000 (3.031), ωστόσο στις Μονάδες εξακολουθούν να υπερβαίνουν τους 900.

Αφενός η κυριαρχία της μετάλλαξης Omicron στις νέες εισαγωγές -σε 2832 εισαγωγές με τον εν λόγω στέλεχος, αντιστοιχούν 2.630 εξιτήρια- και το βαρύ φορτίο της Δέλτα αφετέρου, η οποία συντηρεί νοσηλείες από τις αρχές του έτους, δίνουν μια εξήγηση για αυτή την εικόνα.

Όσον αφορά το ποσοστό θετικότητας, η περιφερειακή ενότητα (ΠΕ) Μυκόνου εξακολουθεί να είναι «πρωταθλήτρια» με ποσοστό 9,17% και και ακολουθούν οι: Σάμος 6,46%, Ροδόπη 6,33%, Λήμνος 6,29%, Λέσβος 5,23%, Σαντορίνη 4,92%, Λευκάδα 4,66%, Χίος 4,64% και Έβρος 4,58%, Ιωάννινα 4,44%, Κέρκυρα 4,37%, Κως 4,29%, Κάρπαθος 4,25%, Αχαία 4,11%, Θεσπρωτία 4,11%, Χανιά 4,1%, Μεσσηνία 4%.

Ειδήσεις σήμερα:

Αρση μέτρων: «Ανοίγει» η διασκέδαση, παραμένει η μάσκα - Συνεδριάζει η επιτροπή

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Θα γίνουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες, λέει η ΕΛ.ΑΣ.

«Θεέ μου, καρχαρίας τρώει άνθρωπο, είναι τρελό!» - Βίντεο-σοκ από επίθεση λευκού καρχαρία που πάγωσε την Αυστραλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ