Ηλίας Μόσιαλος: Τι ξέρουμε έως τώρα για τη νέα παραλλαγή «Καμερούν» που εντοπίστηκε στη Γαλλία

Ηλίας Μόσιαλος: Τι ξέρουμε έως τώρα για τη νέα παραλλαγή «Καμερούν» που εντοπίστηκε στη Γαλλία

«Έχει αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια»Εντοπίστηκε σε επτά ενήλικες και πέντε παιδιά στη νότια Γαλλία - Ποια συμπτώματα εμφάνισε ο πρώτος ασθενής - Η ανάλυση των γονιδιωμάτων των ασθενών αποκάλυψε 46 μεταλλάξεις της παραλλαγής

mosialos-cameroon3
Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα για τη μετάλλαξη από το Καμερούν, που ανιχνεύθηκε στη νότια Γαλλία, παρουσιάζει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως παρατηρεί, πρόσφατες αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του ιού σε επτά ενήλικες και πέντε παιδιά, που ζουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Επί του παρόντος, η παραλλαγή αυτή (ΙΗU ή B.1.640.2) δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες, δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές και δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό έρευνα (VOC) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  



Τα διεθνή ΜΜΕ, παρατηρεί ο κ. Μόσιαλος, μεταφέρουν την είδηση με βάση μια σχετική προδημοσίευση. Η μελέτη περιγράφει πως η παραλλαγή που ανιχνεύτηκε παρουσιάζει πολλαπλές μεταλλάξεις και άλλες αλλαγές, εκ των οποίων αρκετές στην πρωτεΐνη ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια, και ονομάστηκε από τους ερευνητές παραλλαγή "IHU (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.24.21268174v1.full.pdf). 

Ο πρώτος φορέας που ανιχνεύθηκε είχε επιστρέψει πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Καμερούν. Πρόκειται για έναν άνδρα, εμβολιασμένο, που έκανε τεστ κάπου στα μέσα Νοέμβρη την επόμενη ημέρα αφού είχε κάποια ήπια αναπνευστικά συμπτώματα. Η παραλλαγή πιστοποιήθηκε στις 09/12/2021 και πολύ γρήγορα μετά από αυτή επιβεβαιώθηκαν και οι άλλες 11 περιπτώσεις που αναφέρονται. Η μελέτη ασχολείται με τον χαρακτηρισμό των μεταλλάξεων και της παραλλαγής και δεν δίνει στοιχεία για την κλινική εικόνα, και την συμπτωματολογία όσων πιστοποιήθηκε πως κόλλησαν αυτή την παραλλαγή. Και να πούμε επίσης, τονίζει ο καθηγητής, πως και τα 12 αυτά δείγματα είχαν συλλεχθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.  
Κλείσιμο
    
Αυτό που βλέπουμε εδώ όμως είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο απρόβλεπτες μπορεί να είναι οι εμφανίσεις παραλλαγών. Επίσης, το πώς μπορούν να μεταδοθούν σε μια νέα γεωγραφική περιοχή ερχόμενα μέσω ενός μοναδιαίου κρούσματος μετά από ταξίδι από το εξωτερικό, και πόσο μεγάλη σημασία έχει η επιδημιολογική εποπτεία στην κοινότητα.  
  
Τέλος, να πω πως οι παραλλαγές του κορωνοϊού δημιουργούν σε όλους μια μόνιμη ανησυχία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον κίνδυνο της μείωσης της προστασίας από τα εμβόλια. Το σημαντικό όμως είναι να μένουμε έγκυρα ενημερωμένοι. Κυρίως όμως να μην απαξιώνουμε τα στοιχεία που έχουμε ήδη για την προστασία από τα εμβόλια, που πιστοποιούν την αξία του εμβολιασμού έναντι όσων παραλλαγών χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε ως τώρα, καταλήγει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως παρατηρούν οι επιστήμονες, οι παραλλαγές του SARS-CoV-2 αποτελούν μια σημαντική ιολογική, επιδημιολογική και κλινική ανησυχία, ιδιαίτερα όσον αφορά στον κίνδυνο διαφυγής από την ανοσία που παρέχει το εμβόλιο.

Η ανάλυση των γονιδιωμάτων των ασθενών αποκάλυψε 46 μεταλλάξεις και 37 διαγραφές, με αποτέλεσμα 30 υποκαταστάσεις αμινοξέων και 12 διαγραφές. Στην πρωτεϊνική ακίδα εντοπίστηκαν 14 υποκαταστάσεις αμινοξέων, μεταξύ αυτών τα N501Y και E484K και 9 διαγραφές.

Στη νέα παραλλαγή δόθηκε το όνομα B.1.640.2 και θεωρείται φυλογενετική στην παλαιά B.1.640 που μετονομάστηκε σε B.1.640.1.


Ειδήσεις σήμερα:

Στα 47 ευρώ πέφτει η ανώτερη τιμή των PCR test

Φαβορί ο Ντράγκι για την προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας - Στις 24 Ιανουαρίου αρχίζει η σχετική ψηφοφορία

Nέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, πιθανώς από το Καμερούν, εντοπίστηκε στη Γαλλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK