Μετάλλαξη Όμικρον: Εμβόλια και προηγούμενη νόσηση βοηθούν να είναι ηπιότερη

Μετάλλαξη Όμικρον: Εμβόλια και προηγούμενη νόσηση βοηθούν να είναι ηπιότερη

Παραμένουν οι αβεβαιότητες στους κόλπους των επιστημόνων όσον αφορά στην μετάλλαξη Όμικρον – Εξετάζουν αν η παραλλαγή είναι πράγματι πιο ήπια ή η εμβολιαστική κάλυψη και η φυσική ανοσία προσθέτουν στην προστασία

omicron
Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα εμβόλια και τα υψηλά επίπεδα προηγούμενης μόλυνσης από την COVID-19 βοηθούν να κρατηθεί πιο ήπια η ασθένεια σε ένα κύμα που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού.

Υπάρχουν πρώιμες ανεπίσημες αναφορές που φαίνεται να δείχνουν πως η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές στη Νότια Αφρική, όμως επιστήμονες λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να συναχθούν ακλόνητα συμπεράσματα.

Η χώρα κατέγραψε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Πιστεύουμε πως ίσως να μην σημαίνει απαραίτητα ότι η Όμικρον είναι λιγότερο λοιμογόνος, αλλά.... η εμβολιαστική κάλυψη (και)... η φυσική ανοσία των ανθρώπων που έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τον ιό προσθέτει επίσης στην προστασία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Τζο Φαάλα, σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε ήπια νόσηση».

Η Νότια Αφρική έχει χορηγήσει στο 44% του ενήλικου πληθυσμού της τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ένα ποσοστό μεγαλύτερο από πολλές αφρικανικές χώρες αλλά πολύ μικρότερο από τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για το τέλος του χρόνου. Ωστόσο μεταξύ των άνω των 50 ετών, τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης υπερβαίνουν το 60%.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Μισέλ Γκρουμ από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδιδόμενων Νόσων (NICD) είπε πως υπάρχει μια ανοδική τάση στις νοσηλείες και στους θανάτους.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε μια μικρή αύξηση στους θανάτους σε εθνικό επίπεδο, αλλά και πάλι το επίπεδο αυτό είναι πολύ χαμηλότερο ακόμη και εκείνου που βλέπαμε την περίοδο αναφοράς ανάμεσα στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα», δήλωσε η Γκρουμ, η οποία ηγείται του τμήματος δημόσιας υγείας, επιτήρησης και απόκρισης του NICD.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τους θανάτους

Κλείσιμο
Η Ουασίλα Τζάσατ, ειδική στη δημόσια υγεία στο NICD, εκτίμησε πως από τους σχετιζόμενους με την COVID-19 θανάτους που σημειώθηκαν σε νοσοκομεία από τα μέσα Νοεμβρίου, περισσότεροι από τους μισούς αφορούσαν ανθρώπους που είχαν συννοσηρότητες ή ήταν μάλλον ηλικιωμένοι, και «μια καλή αναλογία αυτών νοσηλεύθηκαν για άλλους λόγους και πέθαναν από άλλες αιτίες».

Είπε πως τα στοιχεία εμβολιασμού για εκείνους που πέθαναν είναι ελλιπή, αλλά φαίνεται από πληροφορίες που είχαν δώσει οι ίδιοι πως το 93% των θανάτων ήταν άνθρωποι που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί είτε δεν είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Πρόσθεσε πως ένα άλλο 3,5% των θανόντων είχαν εμβολιαστεί περισσότερο από πέντε ή έξι μήνες πριν.

Ο Φαάλα είπε πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως οι μολύνσεις μπορεί να έχουν φθάσει στην κορύφωσή τους στην πυκνοκατοικημένη επαρχία Γκαουτένγκ, όπου εμφανίστηκαν οι πρώτες μολύνσεις.

Πρόσθεσε πως την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο Διοίκησης για τον Κορωνοϊό αν χρειάζεται να προσαρμοστούν οι περιορισμοί λόγω COVID-19.

Ο πρόεδρος Σιρίλ Ραμαφόζα, που βρέθηκε θετικός στην COVID-19 την Κυριακή, σημειώνει πρόοδο στην ανάρρωσή του από την COVID-19 και συνεχίζει να λαμβάνει θεραπεία για ήπια συμπτώματα, ανέφερε σήμερα η προεδρία.

Ο Ραμαφόζα είχε λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson τον Φεβρουάριο.




Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα επηρεάσει η κακοκαιρία «Κάρμελ» την Αττική, χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα τη νύχτα του Σαββάτου


Ο Μητροπολίτης Δράμας μηνύει αντιεμβολιαστές για fake αναρτήσεις στο Facebook


Mοριακό τεστ ειδικά για τη μετάλλαξη «Όμικρον» ανέπτυξαν ερευνητές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ