Κορωνοϊός: Σχέδιο «Β» για να σωθούν τα Χριστούγεννα εάν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Σχέδιο «Β» για να σωθούν τα Χριστούγεννα εάν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα κρίνουν την πορεία των μέτρων που θα ισχύσουν από τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας - Ποια μέτρα θα συζητούνται αν δεν μειωθεί η διασπορά των κρουσμάτων

ERMOU3
Νέο τοπίο δημιουργείται σε λίγες ώρες για τους ανεμβολίαστους πολίτες καθώς από τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Με τα νέα μέτρα περιορίζονται σημαντικά οι χώροι που μπορούν να εισέλθουν οι ανεμβολιάστοι, ακόμη κι αν διαθέτουν rapid test. Εκτός από τους χώρους εστίασης, αποκλείονται πλέον και από σινεμά, θέατρα, συναυλίες σε κλειστούς χώρους, γυμναστήρια, μουσεία και γήπεδα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι με την επέκταση των περιορισμών να μπει πριν από τα Χριστούγεννα ένα φρένο στην τεράστια διασπορά της νόσου. Η σημερινή επιδημιολογική εικόνα με τα 4.108 κρούσματα άνοιξε ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας καθώς έπεσε στα επίπεδα της προηγούμενης Κυριακής (3.869) παρά το γεγονός ότι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας (590 διασωληνωμένοι  και 76 νέοι θάνατοι) είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών της Επιτροπής και τα προγνωστικά μοντέλα οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα αγγίζουν τους 800 στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι αν δεν υπάρξει αναχαίτιση της διασποράς τις επόμενες δύο εβδομάδες θα θέσει σε εφαρμογή ένα «plan Β» στο οποίο θα περιλαμβάνονται ακόμα μεγαλύτεροι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους όπως για παράδειγμα ο καθολικός αποκλεισμός τους από την εστίαση και ακόμα μεγαλύτεροι περιορισμοί για τις εκκλησίες.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η πολιτική της δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους ωστόσο είναι εμφανές ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις τροφοδοτούνται από τις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.  Σήμερα ανακοινώθηκε ότι  από τους 590 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι 490 (83.05%) είναι ανεμβολίαστοι  και μόνο 100 (16.95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Κλείσιμο
Όπως είναι γνωστό τις επόμενες ημέρες ξεκινάει νέα διαφημιστική καμπάνια για τον εμβολιασμό αλλά και μια εκστρατεία που θα γίνει πόρτα - πόρτα για να ενισχυθεί η διαδικασία του εμβολιασμού.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους χώρους εργασίας το ωράριο θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα, θα είναι ανοικτά από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές.

Το μέτρο αυτό δεν ισχύει για τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

Παράλληλα, περιορίζονται σημαντικά οι χώροι που μπορούν να εισέλθουν οι ανεμβολιάστοι, ακόμη κι αν διαθέτουν rapid test.

Εκτός από τους χώρους εστίασης, αποκλείονται πλέον και από σινεμά, θέατρα, συναυλίες σε κλειστούς χώρους, γυμναστήρια, μουσεία και γήπεδα.

Επίσης, οι πιστοί θα εισέρχονται στις εκκλησίες με την επίδειξη rapid test, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αναλυτικότερα από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να εισέρχονται αποκλειστικά στους εξής χώρους:

- Kαταστήματα τροφίμων όπως σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές, ζαχαροπλαστεία κλπ.
- Φαρμακεία
- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποκλειστικά για αστικές μετακινήσεις.

Για τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Για τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.

Η επιδημιολογική εικόνα

Σήμερα, Κυριακή 21 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.108, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 878.920 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.869 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.313 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 590 (60.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 490 (83.05%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 100 (16.95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.438 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 385 (ημερήσια μεταβολή -14.82%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 433 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ