«Ο κορωνοϊός μπορεί να γίνει ενδημικός το 2022» διαμηνύει ο Φάουτσι

Οι κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης

Το μήνυμα ότι είναι «εφικτό» η εξάπλωση του κορωνοϊού να μειωθεί σε σημείο που η χώρα να βιώνει τον ιό ως ενδημικό και όχι ως πανδημία το 2022 έστειλε ο κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο δρ Άντονι Φάουτσι.

«Για μένα, αν θέλετε να γίνει ενδημικός, πρέπει να ρίξετε το επίπεδο μολύνσεων τόσο χαμηλά ώστε να μην έχει αντίκτυπο στην κοινωνία, στη ζωή σας, στην οικονομία σας», είπε ο Φάουτσι στο συνέδριο Reuters Total Health, το οποίο διεξάγεται από τις 15 έως τις 18 Νοεμβρίου.

Οι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης είναι ζωτικής σημασίας για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, σημείωσε, ακόμη, ο Φάουτσι.

«Για μένα, αν θέλετε να γίνετε ενδημική, πρέπει να ρίξετε τα επίπεδα μολύνσεων τόσο χαμηλά ώστε αυτά να μην έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία, στη ζωή σας, στην οικονομία σας», είπε ο ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος. «Άνθρωποι θα εξακολουθούν να μολύνονται. Άνθρωποι ενδέχεται να συνεχίσουν να νοσηλεύονται, αλλά το επίπεδο θα είναι τόσο χαμηλό που δεν θα το σκεφτόμαστε συνέχεια και δεν επηρεάζει όσα κάνουμε», συμπλήρωσε.

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είπε, θα χρειαστεί πολύ περισσότερος κόσμος να εμβολιαστεί και να λάβει αναμνηστικές δόσεις.

Αν οι ΗΠΑ καταστήσουν διαθέσιμα σε όλους εμβόλια για αναμνηστικές δόσεις, είναι πιθανό η χώρα να θέσει σε έλεγχο τον ιό μέχρι την άνοιξη του 2022, πρόσθεσε ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων.

«Δείτε τι κάνουν τώρα άλλες χώρες σχετικά με την υιοθέτηση μιας εκστρατείας αναμνηστικών δόσεων ουσιαστικά για όλους. Νομίζω ότι αν το κάνουμε αυτό, και το κάνουμε με ζήλο, νομίζω ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουμε σε θέση σε πολύ καλό έλεγχο αυτό», συμπλήρωσε.

Λίγο προτού αρχίσουν οι μαζικές μετακινήσεις στις ΗΠΑ, λόγω της Ημέρας Ευχαριστιών, στις 25 Νοεμβρίου, τότε που παραδοσιακά πλήθος Αμερικανών ταξιδεύουν ανά την Αμερική για να γευματίσουν, τρώγοντας γαλοπούλα με τις οικογένειές τους, ο λοιμωξιολόγος έδωσε έμφαση στην αξία της θωράκισης απέναντι στη νόσο.

Την ίδια στιγμή, ενόψει και της γιορτής των Χριστουγέννων, κατά την οποία ευνοούνται οι συναθροίσεις, ο Φάουτσι στάθηκε στην ατομική ευθύνη και στην ανάγκη χρήσης μάσκας.

Άλλωστε και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων έχει διαμηνύσει πως τα εμβόλια από μόνα τους, για να την αναχαίτιση του κορωνοϊού, δεν αρκούν. Όπλα αποτελούν τόσο οι κοινωνικές αποστάσεις όσο και η χρήση μάσκας.

«Εάν εμβολιαστείτε και η οικογένειά σας είναι εμβολιασμένη, μπορείτε να περάσετε καλά την Ημέρα των Ευχαριστών, όπως και τα Χριστούγεννα, με συγγενείς και φίλους. Ακόμη έχουμε δυστυχώς μια δυναμική μολύνσεων. Καταγράφονται 70.000 κρούσματα την ημέρα στην κοινότητά μας, οπότε όταν πηγαίνετε σε συγκεντρώσεις, σε εσωτερικούς χώρους, να φροντίζετε να είστε ασφαλείς, φορώντας μάσκα. Όταν, όμως, είστε με την οικογένειά σας στο σπίτι, να περνάτε καλά με τα παιδιά και τους παππούδες», το νέο μήνυμα που έστειλε, σε συνέντευξή του, ο Φάουτσι για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Η πανδημία θα τελειώσει. Δεν θα βιώνουμε αυτήν την κατάσταση επ'αόριστον. Το τέλος εξαρτάται από εμάς του ίδιους. Όσο επιτυχημένη είναι η εκστρατεία εμβολιασμών, με τις ενισχυτικές δόσεις, τόσο περισσότερο θα προστατεύουμε τον εαυτό μας. Αυτό είναι το μήνυμά μου προς το κοινό», συμπλήρωσε.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Πώς θα κάνουν ρεβεγιόν σε Ευρώπη και Ελλάδα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι

Νίκαια: Πυροβολισμοί με έναν νεκρό και έναν τραυματία σε βενζινάδικο

«Να ανταλλάξουμε τον Τζόνσον με τον Μητσοτάκη» - Δείτε τα σχόλια των Βρετανών στο twitter μετά την συνέντευξη Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr