Τα σενάρια για τους ανεμβολίαστους, με υποχρεωτική τρίτη δόση για τους άνω των 65

Τα σενάρια για τους ανεμβολίαστους, με υποχρεωτική τρίτη δόση για τους άνω των 65

Οι ειδικοί αποκλείουν το ολικό lockdown - Σκέψεις για περισσότερους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους - Στους 80 οι θάνατοι την Κυριακή, αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι φτάνοντας τους 536 - Ανεμβολίαστο πάνω από το 80% των διασωληνωμένων

krousmata-main3
Πάνω στη χάραξη ειδικού σχεδιασμού εργάζεται το υγειονομικό επιτελείο για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού αλλά και για τη διενέργεια περισσότερων εμβολιασμών. Ανησυχία εγείρει το γεγονός ότι οι θανατοι έχουν αυξηθεί σημαντικά, με τον αριθμό των νεκρών την Κυριακή να φτάνει τους 80, ενώ οι οκτώ στους δέκα ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι.

Διαστάσεις έχει λάβει, παράλληλα, και το θέμα των ανεμβολίαστων νέων από 18 έως 39 ετών που απαρτίζουν περίπου το 4% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Τη δεδομένα χρονική στιγμή, οι ελπίδες επικεντρώνονται στην τρίτη δόση που θεωρείται κλειδί για την πτώση του ιικού φορτίου.

Την επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, τη διπλή μάσκα στα ΜΜΜ και σε δεύτερο βαθμό την επαναφορά της τηλεργασίας για τους ανεμβολίαστους θέτουν στο τραπέζι μέλη της Επιτροπής των Ειδικών, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του νέου κύματος πανδημίας.

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους μόνο όσοι έχουν λάβει την ενισχυτική δόση.

Αυτό σημαίνει ότι το παράδειγμα της Γαλλίας, δηλαδή του υποχρεωτικού εμβολιασμού με τρίτη δόση στους άνω των 65 ετών δεν θεωρείται απίθανο και για την Ελλάδα.

«Οι αρνητές δυσκολεύουν την κατάσταση»

Κλείσιμο
Για την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τη μάχη που δίνουν με τους αρνητές οι γιατροί στις ΜΕΘ των νοσοκομείων μίλησε στο MEGA η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Μαρία Θεοδωρακοπούλου.

«Δυστυχώς οι περισσότεροι από τους νοσηλευόμενους που έχουμε στις μονάδες Covid σε όλη την Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι» τόνισε η κ.Θεοδωρακοπούλου, εξηγώντας πως ένα μεγάλο ποσοστό αυτών είναι αρνητές και ένα άλλο ποσοστό είναι από ανθρώπους που δηλώνουν ότι δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν.

«Οι αρνητές είναι αυτοί που δυσκολεύουν την κατάσταση, γιατί δυστυχώς δεν μετανοούν. Και αυτό είναι τραγικό γιατί έχουν τον άνθρωπό τους που μπορεί να πεθάνει -όπως συμβαίνει και σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων- αλλά οι άνθρωποι αυτοί συνεχίζουν να αρνούνται να προστατευθούν και να προστατεύσουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας» συμπλήρωσε η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Μίνα Γκάγκα: Αν χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα, θα ληφθούν

Για τα μέτρα που έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται στη χώρα κατά του κορωνοϊού σε σχέση με όσα ισχύουν ήδη σε Γερμανία και Αυστρία, μίλησε στον ΑΝΤ1 η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Σε όλα τα Κράτη υπάρχει έξαρση στα κρούσματα και στους θανάτους. Παράλληλα πάνε τα μέτρα. Μπορεί και εδώ να αυστηροποιηθούν τα μέτρα. Lockdown έχουμε πει πως δεν θα κάνουμε. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχει τεστ για να μην κολλήσει κάποιος άλλος, ενώ η Γερμανία και η Αυστρία λένε ότι ούτε ο ίδιος ο πολίτης πρέπει να "εκτεθεί" κατά κάποιον τρόπο» ανέφερε η κ. Γκάγκα.

«Οι προτάσεις συζητιούνται συνεχώς από την Επιτροπή. Υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση καθημερινά. Αν χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα, θα ληφθούν. Πρέπει να μας πει η Επιτροπή την πρόταση για να έρθει να συζητηθεί για να γίνει μέτρο», είπε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

Αναφορικά με την πιθανότητα να επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid τεστ, η κ. Γκάγκα είπε πως «με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, μπορεί να συζητηθεί τέτοιο μέτρο. Όμως, δεν έχουμε παρατηρήσει αυξημένο πρόβλημα από τα σούπερ μάρκετ, διότι τηρείται η χρήση της μάσκας. Επίσης, δεν υπάρχει σύσταση από την Επιτροπή για άλλα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Τις κυβερνητικές σκέψεις η τρίτη δόση του εμβολίου να γίνει υποχρεωτική για τους άνω των 65 ετών αποκάλυψε στο MEGA ο ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογιώργης.

«Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο προστασίας για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Από εκείνη την ημέρα 300.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, και περίπου μισό εκατ. για την 3η αναμνηστική δόση. Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η τρίτη δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», αποκάλυψε ο κ. Κοντογιώργης.

«Εμείς ενθαρρύνουμε και την πρώτη και την 3η δόση. Για την 3η δόση οι άνω των 65 είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Εξετάζουμε τα δεδομένα. Σε αυτή τη φάση νομίζω τα μέτρα είναι επαρκή. Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας και στην 3η δόση είναι ενθαρρυντική», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Σκέψεις για χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς

Αναφερόμενος στους χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, και απαντώντας στο να υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω μέτρα σε αυτούς, ο κ. Κοντογιώργης είπε ότι «Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση είχε καταβάλει σημαντική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κίνηση και να λειτουργήσουν καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση για τα ΜΜΜ, υπάρχουν σκέψεις να υπάρχει η χρήση διπλής μάσκας. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όσους χώρους υπάρχει συνωστισμός. Για τα ΜΜΜ, η σκέψη για τη διπλή μάσκα είναι στην επιτροπή των ειδικών και θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα».

Σχετικά με πιθανές επικείμενες αλλαγές στη λειτουργία της εστίασης, ο ίδιος είπε ότι «στην εστίαση υπάρχει αυστηρός περιορισμός για τους εσωτερικούς χώρους, το ίδιο και για τους μικτούς, και ένα αυστηρό πρωτόκολλο για τους εργαζόμενους. Βλέπουμε ένα πολύ καλό δείκτη συμμόρφωσης στην εστίαση. Είναι προς το συμφέρον όλων η εστίαση να λειτουργήσει με τον τρόπο που πρέπει».

Απαντώντας, τέλος, στο αν υπάρχει ενδεχόμενο για κάποια έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους προς τα Χριστούγεννα, ο κ. Κοντογιώργης είπε ότι «η οικονομία τρέχει και πηγαίνουμε καλά. Είναι η στιγμή να δοθεί ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση δίνουμε έμφαση στην κοινωνική ανάπτυξη, στα νέα ζευγάρια, τους νέους εργαζόμενους γονείς».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κυριακής 

Ανησηχυτικά αυξημένοι θάνατοι καταγράφηκαν το Σάββατο, από τον ΕΟΔΥ, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να είναι επίσης πολύ υψηλός, αποδεικνύοντας τη μεγάλη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.154, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 828.032 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.

covid-ilikies


Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 116 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.185 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.686 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 536 (61.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 83.2% έχει
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 446 (84.15%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 84 (15.85%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.397 ασθενείς.

covid2


Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 413 (ημερήσια μεταβολή +1.98%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του
επταημέρου είναι 412 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων
είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή 

Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική καθώς από τα 6154 νέα κρούσματα, οι 1.559 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.

Στα 1.036 υπολογίζονται τα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη ενώ 330 περιστατικά καταγράφονται στη Λάρισα.

Αναλυτικά:

195 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

210 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

70 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

178 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

490 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

187 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

205 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

24 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

1.036 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

123 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

35 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

40 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

35 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

206 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

65 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

82 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

81 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

109 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

96 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα την Π.Ε. Ιθάκης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

149 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

47 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

90 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

83 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

93 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

143 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

74 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

32 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

330 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

54 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

142 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

77 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

69 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

125 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

119 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

57 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

53 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

57 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

138 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

118 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

112 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

67 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

29 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 122 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.


Ειδήσεις σήμερα

Γλασκώβη - Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή: Συμφωνία χωρίς αντίκρυσμα

«Δεν υπηρχε σχέση με οποιαδήποτε γυναίκα», απαντά ο δικηγόρος του Μπάμπη μετά το άδειασμα από τη Νικολούλη

Βέλγιο: Ποδηλάτης κλώτσησε 5χρονη και μήνυσε τον πατέρα της, επειδή δημοσιοποίησε βίντεο με την επίθεση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ