Παπαευαγγέλου: Πάνω από 90% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ της Β. Ελλάδας

Παπαευαγγέλου: Πάνω από 90% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ της Β. Ελλάδας

Επιδείνωση της πανδημίας σε περιοχές της Β. Ελλάδας λόγω πτώσης της θερμοκρασίας και χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

5329479
Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Παράλληλα σημείωσε ότι τα κρούσματα στα παιδιά και τους μαθητές είναι «καθρέπτης» κάθε κοινότητας και κάλεσε όλους να εμβολιασθούν, αφού «κανείς δεν είναι άτρωτος». Επισήμανε μάλιστα, ότι υπάρχει και ενδοοικογενειακή μετάδοση. 

H Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό παρουσιάζει μια ελαφρώς πτωτική τάση, είπε η καθηγήτρια, με εξαίρεση όμως τους συμπολίτες μας ηλικίας 55-64 ετών.

«Να πείσουμε έναν – έναν τους συμπολίτες μας άνω των 50 να εμβολιαστούν. Ο χειμώνας κοντεύει και πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ίσως θα κινδυνεύσουν», είπε στην συνέχεια. Όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η διασπορά γίνεται κυρίως τόσο εντός της οικογένειας, όσο και σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Οταν έχει μια περιοχή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο δεν μπορείς να εντοπίσεις την αρχική πηγή μετάδοσης. 

Αναφορικά με τα σχολεία είπε: «Η ανάλυση των δεδομένων ανά περιφέρεια, δείχνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται μόνο όπου υπάρχει μικρά ποσοστά εμβολιασμού στους ενήλικους. Τα σχολεία είναι καθρέφτης της κοινότητας. Επικρατεί ενδοοικογενειακή μετάδοση. Περιοχές με υψηλά κρούσματα στα σχολεία, έχουν και αυξημένα ποσοστά και στις ηλικίες των γονιών τους. Στην Αττική που το 61% έχει πλήρως εμβολιαστεί, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση. Σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, σταθερά χαμηλός ο αριθμός».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του Γκίκα Μαγιορκίνη: «Από το καλοκαίρι και μετά έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά και διασπορά από κοινωνικές ελκδηλώσεις. Όχι από το εργασιακό περιβάλλον» ανέφερε.

O επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ σημείωσε επίσης ότι την τελευταία εβδομάδα η επιδημία παρουσιάζει μικρή επιδείνωση. Στην Ελλάδα βρίσκεται για 5η συνεχή εβδομάδα σε φάση συρρίκνωσης, ωστόσο με την πτώση της θερμοκρασίας σε περιοχές της Β. Ελλάδας σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων.


Ειδήσεις σήμερα:

Κομισιόν: 16 αεροπορικές δεσμεύονται για την έγκαιρη αποζημίωση επιβατών σε περίπτωση ακυρώσεων

Χρέη πανδημίας: 36 - 72 δόσεις και σε οφειλές που δεν είχαν μπει σε αναστολή

Επίθεση με βιτριόλι: Όλοι οι διάλογοι στο δικαστήριο - Τι κατέθεσε η Ιωάννα για τον 40χρονο που είχε εμμονή η Έφη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ