«Κυρίαρχη» περιφέρεια στην επιδημία η Αττική: Έξι στα δέκα κρούσματα κορωνοϊού στο λεκανοπέδιο

«Κυρίαρχη» περιφέρεια στην επιδημία η Αττική: Έξι στα δέκα κρούσματα κορωνοϊού στο λεκανοπέδιο

Από τα 1.820 συνολικά νέα κρούσματα, τα 1.061 εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο - Το 1/5 αυτών εντοπίζονται το τελευταίο 24ωρο στον νότιο τομέα Αθήνας, αποτέλεσμα της διοργάνωσης πάρτι σε υπαίθριους χώρους

monastiraki_art
«Κυρίαρχη» περιφέρεια σε ό,τι αφορά την επιδημία αναδεικνύεται πλέον η Αττική, με ό,τι επιπτώσεις ενδέχεται να έχει αυτό το επόμενο διάστημα στο συστημα υγείας, τις οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της μητροπολιτικής περιφέρειας της χώρας.

Έξι στα δέκα θετικά κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώνονται στην επικράτεια τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται στην Αττική, όπως προκύπτει και από τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Από τα 1.820 συνολικά νέα κρούσματα, τα 1.061 εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο. Και το 1/5 αυτών εντοπίζονται το τελευταίο 24ωρο στον νότιο τομέα Αθήνας, αποτέλεσμα της διοργάνωσης πάρτι σε υπαίθριους χώρους, όπως μπαρ και beach bar, με χιλιάδες νέους να διασκεδάζουν μέσα στον απόλυτο συνωστισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στον νότιο τομέα Αθήνας καταγράφηκαν 239 κρούσματα, ενώ με 23 επιπλέον κατέχει την αρνητική πρωτιά κρουσμάτων κορωνοιού στο λεκανοπέδιο ο κεντρικός τομέας Αθηνών (262 κρούσματα). Αλλα 129 θετικά περιστατικά συγκεντρώνει η Ανατολική Αττική, 153 ο Βόρειος Τομέας, 23 η Δυτική Αττική, 123 ο Δυτικός Τομέα Αθήνας, 127 ο Πειραιάς και 5 στις Νήσους Αργοσαρωνικού.

Κλείσιμο
Η αύξηση των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο είναι ραγδαία - μόλις έναν μήνα νωρίτερα η Αττική μετρούσε περίπου 400 κρούσματα ημερησίως- και οι ειδικοί την αποδίδουν αφενός στην εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που θα είναι το κυρίαρχο μέσα στο καλοκαίρι, αφετέρου στον άπλετο «χώρο» που δημιουργείται από τους ανεμβολίαστους και από τη χαλαρή τήρηση των μέτρων επιτρέποντας στον κορωνοιό να κινείται ελεύθερα και γρήγορα.

Αν αναλογιστεί κάποιος ότι το υψηλό ποσοστό κρουσμάτων του λεκανοπεδίου -59% επι του συνόλου της Επικράτειας- καταγράφεται σε μια περιφέρεια που έχει εξαιρετική θέση ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς -το 40% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί πλήρως- αντιλαμβάνεται τη σημαντική προστασία που προσφέρει το τείχος ανοσίας που οικοδομείται έστω και με πιο αργό ρυθμό. Και παράλληλα βεβαίως μπορεί να αντιληφθεί κάποιος την έξαρση που θα πυροδοτήσει το μεταλλαγμένο, υπέρμεταδοτικό στέλεχος Δέλτα, όταν «εισβάλλει» σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Η σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ επιβεβαίωνει τη διασπορά του κορωνοιού σε όλη την επικράτεια, η οποία χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη στο μεγαλύτερο τμήμα της. Κρούσματα καταγράφονται σε 56 περιοχές της χώρας, με την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου να βρίσκονται σε μία επικίνδυνα ανοδική πορεία.

Έτσι, στην Κρήτη καταγράφηκαν σήμερα 173 κρούσματα, με τα 139 να μοιράζονται σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Η επιδημιολογική εικόνα του νησιού είναι επιβαρυμένη, και αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω αύριο που θα ανακοινωθούν και τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη Δέλτα από το δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης.

Δεκάδες κρούσματα καταγράφονται και στα νησιά του Αιγαίου, με τη Μύκονο να βρίσκεται σήμερα στο αρνητικό βάθρο μετρώντας 14 νέα κρούσματα κορωνοιού. Ισχυρό στίγμα εκπέμπει ο κορωνοιός και στα εξής νησιά: Άνδρος, Πάρος, Σύρος, Τήνος, Νάξος, Σαντορίνη, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος, Σάμος, Χίος, Λέσβος. Με μεμονωμένα κρούσματα κορωνοιού μπαίνουν στον επιδημιολογικό χάρτη οι Σποράδες, η Κεφαλλονία και η Λευκάδα.

Τέλος, στο μικροσκόπιο των ειδικών της Υποεπιτροπής των επιδημιολόγων βρίσκονται περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου - η Ηλεία με 37 κρούσματα σήμερα, η Αχαΐα με 22, η Κορινθία με 18 και η Μεσσηνία με 10- όπως και η Μαγνησία με 32 κρούσματα, η Λάρισα με 31 και τα Ιωάννινα με 50. Σε όλες τις περιοχές καταγράφεται ήπια σταθερή άνοδος των νέων κρουσμάτων.


Ειδήσεις σήμερα:

Ιστιοφόρο βυθίστηκε στη Νάξο - Σώοι οι οκτώ Γερμανοί επιβαίνοντες

Συναγερμός και στη Γλυφάδα: Κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα έδειξαν τα rapid test

Φορο-μπόνους 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις σε κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK